Kuinka ideat syntyvät – luovan ajattelun käsikirja

Kirjoittaja: Iska Knuuttila

16 helmikuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Tämän kirjan ohjeita on mukava lukea. Se kehottaa järjestämään aikaa ajattelulle. Ajattelu on välillä palkitsevaa ja kivaa, kun oikein uppoutuu hyvän kysymyksen kimppuun. Ei ole kuitenkaan helppoa raivata kalenterista tilaa, kun on niin paljon muuta, muka tärkeämpää. Tämän vuoden puolella sisäinen paine tehdä hommia Akatemialla on kasvanut niin, että se on vienyt aikaa myös ajattelulta. Viikonloppuisin kun siihen on ollut loistava sauma olen ollut sen verran väsynyt, ettei ajatteleminen ole huvittanut, tai se ei ole vain muistunut mieleen. Onneksi luin tämän kirjan. Koitan ottaa ajattelun jälleen tavaksi.

nauti elämästä

Jotta aivot ja varsinkin sen päämoottori, alitajunta, toimisi optimaalisesti, pitää olla riittävästi aikaa palautua, rentoutua, rauhoittua, nukkua, levätä, pitää hauskaa, tutustua uusiin ja vanhoihin tarpeellisiin ja turhiin asioihin. Äskeisen virkkeen rivien välistä näkyi työnteon tai ainakin aivojen käytön ensisijaisuus ja elämästä nauttimisen toissijaisuus. Asenne nyrjähtää helposti siihen asentoon, kun projektit ja muut tuntuvat kiireellisiltä ja niitä tulee vain. Ehkä tässä on kyseessä ns. saatavuusharha: Kun jokin tieto löytyy muistista helposti, sen merkitys korostuu. Jos jotain taas tarvitsee kaivella syvemmältä, se tuntuu vähäpätöisemmältä. Daniel Kahneman muotoili asian näin: ”Mikään asia ei ole oikeasti niin tärkeä, kuin miltä se tuntuu kun ajattelet sitä.” Ajattelu siis urautuu ihan luonnostaan. Tätä kutsutaan rutiiniksi tai harjaantumiseksi ja se on välttämätöntä asiantuntijaksi kasvamisessa, siinä että tietyt ratkaisut tulevat kuin apteekin hyllyltä, eikä niitä tarvitse joka kerta rakentaa perusteista lähtien. Elämää tarkastellessa jotkut asiat, etenkin riittävä nukkuminen pitäisi saada rutiiniksi, mutta moniin muihin asioihin voi urautua liian helposti. Ja silloin tällöin voi kyseenalaistaa ehkä jopa nukkumisenkin ja kokeilla uusia tapoja sen suhteen. Oleellista olisi, että on tarpeeksi pitkä aika harjaantua tietyn käytännön tai ajattelutavan kanssa ja tarpeeksi usein uusia näkökulmia siihen, jotta kehitys ei lakkaa ja elämä pysyy kiinnostavana. Itsekään en opettele uutta kappaletta kitaralla joka viikko, vaan hinkkaan joitain jopa vuosia, jotta saan ne toimimaan. Juuri tätä tekstiä kirjoittaessani testaan minulle uutta tekniikkaa ja jotta onnistun siinä ja saan sen hallintaani, minun on keskityttävä vain siihen ja karsittava muut muuttujat mahdollisimman vähiin.

mitä enemmän osaat, sitä enemmän kiinnostut

Kun jossain kehittyy, sitä alkaa ymmärtää paremmin ja siitä syntyy yhä uusia kysymyksiä. Ja mitä parempia kysymyksiä esität, sitä parempia vastauksia saat. Olemme tehneet jonkun verran ideasynnytyksiä alkuvuodesta ja nimenomaan ratkaistavan haasteen määrittäminen sekä selvitettävien olennaisten tietojen määrittäminen on yllättävän haastavaa. Asiakasymmärrystä kerätessä saatetaan huomata, että alkuperäinen ongelma ei edes ole ongelmista keskeisin. Waltaria kehittäessämme määritimme aluksi päähaasteeksi viestinnän ja imagon, mutta myöhemmin aloimme kallistua siihen suuntaan, että lukemista ja esseitä tulee tukea muutenkin ja prosessin raskassoutuisuutta pitää helpottaa. Mikä näistä sitten on keskeisintä?

Olen fasilitoinut yhden synnytyksen tänä vuonna, johtanut toista ja osallistunut muutamaan muuhun. Kuten kirjassa todettiin, mitä paremmin olet virittynyt tiettyyn teemaan, kuten ideointiin, sitä paremmin huomaat mitä siinä tapahtuu ja pystyt myös hyödyntämään sitä. ”Taitavilla on enemmän hyvää tuuria.” Kun Waltaria kehittäessämme joku kysyi, mitenköhän tämä tehdään muualla, osasin tarttua siihen ja voipi olla, että löydetty malli on pian Tiimiakatemiallakin… 😉

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti