Ketterä oppiminen ja Barbapapa-organisaatiot

Kirjoittaja: Teemu Hulkkonen

20 helmikuun, 2023

Lähdeteos: Keynote-puheenvuoro

Lähdeteoksen kirjoittaja: Karoliina Jarenko

Teoriapisteet: 1

”Ketterässä oppimisessa tavoitteena ei ole oppiminen” – Karoliina Jarenko

Karoliina Jarenko oli 30-vuotiaan Tiimiakatemian kunniaksi järjestetyn juhlaseminaarin keynote-puhuja. Seminaari järjestettiin kutsuvieraille ja Roccerin vuokratiimiliideriroolini myötä myös minä pääsin seminaariin. Jarenko järisytti puheenvuorossaan vanhoja taylorismin aikaisia organisaatioita ja liputti ketterän oppimisen organisaatioiden puolesta. Ihmisen ei pidä olla työpaikalla enää ratas suuressa koneistossa, vaan tilanteisiin mukautuva, kuten Barbapapa.

Ketterä oppiminen tapahtuu työn tekemisen lomassa. Tavoite ei ole oppiminen, vaan suorittaa työtehtävä ja oppiminen tapahtuu siinä ohessa. Oppiminen on ehkä aiemmin mielletty hyvin perinteikkääksi pänttäämiseksi tietokirjoista. Vuonna 2023 kohdatessani jonkin pulman tai kysymyksen, niin vaihtoehtoni selvittämiseen on lukemattomat. Voin googlettaa, käyttää tekoälyä, soittaa kaverille, tehdä linkkaripostauksen, käydä koulutuksessa tai seminaarissa, kuunnella äänikirjan tai sitten kaivaa sen sieltä mummon 11 osaisesta facta-tietosanakirjasta. Tiedon saatuani sovellan tekeillä olevaan tehtävääni. Olen tehnyt oivalluksen ja soveltanut sitä käytäntöön. Tätä on ketterä oppiminen ja tätä on Tiimiakatemialla tiimiyrittäjyys.

Ketterää oppimista ei voida johtaa samalla tavalla kuten normaalia osaamisen kehittymistä johdetaan. Ketterä oppiminen lähtee työntekijän halusta kehittyä ja kehittää. Omat kiinnostuksen kohteet ja toimialan kehittyminen saa työntekijän motivaation kasvamaan omaa osaamisen parantamista kohtaan. Motivaation ollessa korkealla, oppiminen helpottuu merkittävästi. Omia oppimisunelmia saatetaan jakaa työkavereille ja näin saavutetaan myös heidän tukensa. Olennaista on kuitenkin se, että oppimistarve kumpuaa työstä. Työstä tulee oppimistavoite, jota kohti mennään mahdollisimman ketterästi.

Kuinka tähän sitten saadaan yhdistettyä rankalaisten lastenkirjojen Barbapapat? Barbapapat ovat normaalisti päärynän muotoisia olentoja. Juju tässä on siinä, kun Barbapapat kohtaavat jonkin pulman, niin he kykenevät muokkaamaan omaa ulkomuotoaan mihin tahansa muotoon, selvittääkseen ongelman.

 Barbapapa-organisaatioiden toiminta ketteryydessä sekä muutoskyvykkyydessä perustuu yksilön itseohjautuvaan liikkumiseen organisaation sisällä. Tämä vaatii onnistuakseen selkeän suunnan siitä, mihin organisaatiossa keskitytään. Organisaation tavoitteet ohjaavat kuukausittaista, viikoittaista ja päivittäistä tekemistä. Työntekijällä ei ole vain epämääräistä to do -listaa vaan tavoitteet tulevat suoraan yrityksen strategiasta.

Karoliina Jarenkon vinkit Barbapapa-organisaation syntymiseen ja edellytyksiin:

Barbapapa-organisaation muuntautumiskyky syntyy:

Kyvykkyys tehdä päätöksiä lyhyellä syklillä = ketterä tavoitejohtaminen.

Kyvykkyys liikkua nopeasti tehtyjen päätösten mukaan.

Kyky tukea sisäistä motivaatiota ja luoda personoituja urapolkuja.

Mitä Barbapapajuus edellyttää tiimeiltä?

Kykyä asettaa omalle toiminnalle tavoitteita koko organisaatioiden tavoitteiden perusteella.

Kyky johtaa omaa oppimista.

Vuorovaikuttaa innostavalla, kannustavalla ja rohkaisevalla tavalla.

Mitä Barbapapajuus edellyttää yksilöltä?

Kykyä pohtia omia merkityksen kohteita.

Ketterä oppiminen ja Barbapapajuus on arkeamme Tiimiakatemialla. Lähtien yksilöstä: pohdimme joka ikinen päivä merkityksen kohteitamme. Reflektoimme niitä kirjaesseissä, käymme asiakastapaamisilla löytääksemme merkitystä tai edistääksemme omaa merkityksen kohdetta. Oppimissopimusten avulla pohdimme puolivuosittain polkuamme, missä olemme olleet ja minne olemme menossa.

Tiimit asettavat useimmiten johtoryhmän johdolla tavoitteita vuosittain, puolivuosittain ja sprinteittäin. Viimeisen vuoden johtoryhmämme ovat tehneet selkeät tavoitteet keväälle ja vuodelle, mikä selkeyttää tiimimme tekemistä ja oppimista. Haluamme kohottaa tiimihenkeämme, olla enemmän kannustavia sekä rohkaisevia. Uskon tämän menneen alaspäin vähäisen yhdessäolon takia. Treenit ja viikkopalaveri ei vain riitä. Viikoittaiset pienet virkkarit ovat tähän varmasti plussaa, matala kynnys ilman pakollista painetta tulla paikalle tekee varmasti ilmapiirille pelkkää hyvää.

Tiimiakatemia on organisaationa erittäin muuntautumiskykyinen. Päätöksiä tehdään nopeasti ja niiden mukaan pystytään liikkumaan ripeääsikin. Paras esimerkki on varmaan syksyn Learning Circus, jossa koko yhteisömme oli yhtä aikaa reissussa, eikä suurempia häiriöitä tullut ollenkaan. Parasta Tiimiakatemialla on kuitenkin se, että saat olla, mitä haluat ja saat tehdä melkein, mitä haluat. Kolme vuota oman portfolion rakentamista omien haaveiden ja unelmien tekemisellä, apuna valmentajat ja tiimiyrittäjät. Voiko parempaa paikkaa olla?

Tiimiakatemialla opitaan oppimaan” – Mikko Markkanen

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti