Kestävä markkinointi

Kirjoittaja: Helena Vepsäläinen

12 lokakuun, 2021

Lähdeteos: Kestävä markkinointi

Lähdeteoksen kirjoittaja: Riku Mattila, Petteri Lillberg

Teoriapisteet: 2

Kestävälle markkinoinnille on nyt valtava kysyntä ja tarve. Vanha ”enemmän on enemmän” -tapa tuutata markkinoivia viestejä maailmalle ei pitkissä kantimissa enää kannattele brändin rakennusta. Markkinoinnissa pitäisikin kovaa kyytiä alkaa virkkaamaan uudenlaista tapaa markkinoida, jolla ei sahata maapallon omaa oksaa poikki. Silloin se tarkoittaisi myös sitä, että tuotteiden ja palveluiden pitäisi olla linjassa kestävän ajattelutavan kanssa. 

Tuputus seis 

Nyt jos koskaan on tilaisuus profiloitua muutosjohtajaksi ja kestävän kehityksen brändinrakentajaksi. Ajan hermolla elävät tietävät, että se vanhan koulun markkinoinnin tuputupu ja Hupu ja Lupu ei enää vetele, kun samaan aikaan jossain silmänkantamattomissa sulaa jäätikkö. Maapallon kökkösestä tilanteesta on nyt mahdollisuus repiä kaikki PR irti mitä irti lähtee ja samalla myös tehdä hyvää. Yritysten keulakuviksi hamutaankin ympäristötietoisia muutosjohtajia viemään korporaatioita kohti kirkkaampaa tulevaisuutta. 

Tunteisiinhan markkinoinnilla pyritään vaikuttamaan ja sama pätee myös kestävän markkinoinnin parissa. Faktatieto ei ole mediaseksikästä, mutta odotapas, kun eetteriin läväytetään pieni elefantin poikanen. Suoraan ihmisten sieluihin porautuva lempeä nukkemainen katse saa tavan tallaaja ajattelemaan, että on se söpö kuin sika pienenä. Kuinka ollakaan, rahainen kirstu aukeaa ja ympäristökysymykset alkavat kaivautua jokaisen kulkijan aivosopukoihin. Markkinoinnin supertähdillä on suorastaan velvollisuus ottaa rivakasti vastuuta ihmisten päiden kääntämiseen ja kulutustottumusten muuttamiseen. Unohdetaan siis tuputupu ja otetaan tilalle vain yksi tupu, jota kuluttaja voi käyttää vielä seuraavallakin vuosisadalla. Tosin käyttäjä oletettavasti matkan varrella vaihtuu. 

Viherrä oikeasti äläkä leikisti 

Tässä ajassa massojen vireystila ottaa herkästi vastaan viestejä maailmaa syleilevästä kestävästä kehityksestä, josta on muodostunut ilmiö ja myyntivaltti. Yritysten ilmastopoliittisissa ratkaisuissa kuitenkin lymyää pelko viherpesusta. Ennen kaikkea pelko viherpesusta syytetyksi tulemisen noloudesta. Olennaista onkin siis miettiä, missä se oma tai edustamansa yrityksen arvopohja oikein köllöttelee. Nössö ei missään nimessä kannata olla ja liputtaa vain niitä asioita mitä tehdään ilmastopoliittisesti oikein. Pieni ihminen arvostaa yritysten avoimuutta. On uskottavaa tuoda päivän valoon myös niitä asioita, jotka ovat yrityksen toiminnassa edelleen ihan istumalihaksesta.  

Kestävän kehityksen kysymyksiä ei sitten paineta vaan päästökompensaation villaisella ja lakaista maton alle. Todelliset kestävän kehityksen sankarit paiskivat ensimmäisenä töitä päästöleikkausten puolesta. Kestävän kehityksen sanansaattajuudessa mainetta nostattavat vasta vihon viimeisenä päästökompensaatiot.  

Toiseen suuntaan kumartaa ja toiseen suuntaan pyllistää. Vanha totuus kertoo kaiken oleellisen, eli kaikkia on mahdotonta miellyttää. Niin on asian laita myös kestävän markkinoinnin osalta. Monesti ilmastokysymysten huomioon ottaminen tarkoittaa joko kalliimpaa tai muulla tavoin hankalampaa tapaa tehdä bisnestä. Vanhan liiton halpa shaiba saattaa pitää pytingin talouden helpommin pystyssä, mutta sehän ei tätä palloa pelasta. Hitaasti mutta varmasti myös asiakkaat alkavat mennä vihreän perässä kohti ilmastopoliittisesti paremmin johdettuja yrityksiä. Muutos vihreään tulevaisuuteen ei ole vielä lyönyt vitosta silmään. Toistaiseksi yrityksillä onkin vielä kalabaliikkia sen suhteen ovatko vihreät arvot vyön kiristämisen arvoisia. 

Zero Waste ja Hippie Hippie Shake 

Nykypäivän markkinointi myy elämäntapoja kuten Zero Waste. Odotettavissa onkin ympäristökysymyksiin vastaavia uusia “tyylilajeja”, joilla tulevaisuuden markkinat takovat isoja euroja. Äärimmäisen koukuttavaa kuvitella palaavansa Aatamin aikaan pakkaamalla eväät kestävään ja helposti kierrätettävään materiaaliin. Samalla olo on onnellisen nostalginen ja huojentunut kun tietää tehneensä jotain oikein. Tällaisella tarinallistamisella on markkinoilla tilaa enemmänkin. 

Yrityksen brändin rakentaminen kestävän kehityksen ympärille alkaa hyvää vauhtia muodostua ansaituksi vetonaulaksi. Kaiken yrityksen toiminnassa tulee siinä tapauksessa vastata kestävän tulevaisuuden haasteisiin. Brändien on oltava valmiina lyömään hynttyyt yhteen vihreämmän tulevaisuuden puolesta. Tuskin kovin monelle jää epäilyksiä viherpesusta yritysaktivismiin ryhdyttäessä kestävän kehityksen puolesta. Niin pitkälle ei kuitenkaan tarvitse mennä, jos pienen startupin kukkaro ei sitä salli. Oleellisinta on pitää puhtaat jauhot pussissa sen suhteen missä tilassa yrityksen viherrys oikeasti on. Kauaskantoisella brändillä saadaan lojaaleja asiakkaita ja osakekurssit nousukuntoon. 

You May Also Like…

Sosiaalinen myynti

Valitsin luettavaksi seuraavan kirjan kasvua somessa. Kirjan lukemisen tarkoituksena olisi ymmärtää niin konkreettisen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti