Keskustelun voima

Kirjoittaja: Jussi Muilu

22 marraskuun, 2022

Lähdeteos: Keskustelun voima

Lähdeteoksen kirjoittaja: Ilona Rauhala

Teoriapisteet: 2

En koe olevani mikään erityisen taitava keskustelija, jonka takia halusin kuunnella tämän kirjan, että oppisin enemmän dialogin taidosta. Minun vahvuuteni on kaksin käydyt keskustelut ja heikkouteni on ehdottomasti isoissa porukoissa suun avaaminen. Keskustelutaidot ovat kuitenkin erittäin tärkeitä päivittäisessä elämässä. Hyvät keskustelutaidot mahdollistavat kaikenlaista: hyviä ihmissuhteita, verkostoja ja vaikka uuden työn.

Hyvän keskustelijan tärppejä kirjasta:

Tunne itsesi

Päivittäiset käymäsi keskustelut heijastavat sinuun itseesi: kuka sinä olet, mihin uskot ja miten koet sen minkä koet. Jotta voi harjoittaa omia keskustelutaitoja, jokaisen tulisi oppia näkemään millainen keskustelija itse on. Tulisi tarkastella omia vahvuuksia ja heikkouksia. Rauhala kirjoittaa mielestäni hyvin kirjassaan: ”Jos et näe tai halua nähdä, millainen todellisuudessa olet, kuvittelet silloin olevasi sellainen kuin haluaisit olla. Olet enemmän se, joka pelkäät olevasi kuin se, joka voisit olla. Toisaalta voit aliarvioida taitojasi ja ajatella, ettei sinusta ole mihinkään, vaikka itse asiassa sinulla olisi jo paljonkin kykyjä ja taitoja, jotka tekevät sinusta kiinnostavan keskustelukumppanin.” Tämä herätti itselle paljon ajatuksia ja kannusti miettimään omia keskustelutaitoja syvemmin.

Ole kiinnostunut toisesta ja ole läsnä

On tärkeää näyttää toiselle, että olet kiinnostunut hänestä ja hänen asiastaan. Keskustelun aikana esimerkiksi puhelimen taskusta nostaminen ei ole kovin kunnioittavaa, ja keskustelukuppani näkee heti sinun kiinnostuksen puutteesi. Tulisi siis täysin keskittyä häneen ja hänen asiaansa, välittämättä niinkään muusta ympärillä tapahtuvasta. Itselläni on välillä haasteita tässä. Ei niinkään se, etteikö minua kiinnostaisi toisen asiat, vaan ajatukseni saattavat lähteä harhailemaan, jolloin on todella vaikeaa pysyä asiassa mukana. Tämä tapahtuu helposti varsinkin isommissa porukoissa, kaksin keskustelussa minun on paljon helpompi kuunnella ja näyttää kiinnostumiseni.

Kirjassa kehotetaan harjoittelemaan kuuntelemista siten, ettei ajattele omia ajatuksia tai mielipiteitä asiaa kohtaan ollenkaan, vaan tulisi vain keskittyä toisen sanomisiin täysillä ja antaa omien ajatuksien virrata mielessä ilman niihin suurempaa kiinnittymistä. Tämä on mielestäni todella hyvä neuvo, koska itse ainakin liian vähän kuuntelen ilman, että muodostaisin asiasta omia mielipiteitä tai miettisin mitä mieltä minä olen tuosta asiasta. Tulisi kyllä ehdottomasti harjoittaa tuota taitoa, ja kuunnella kaikkien sanomiset loppuun ennen kuin ajattelee mitään muuta.

Luin aikaisemmin kirja ”Uteliaisuuden taito” ja siinä puhuttiin paljon, että jos haluaa olla utelias, tulisi kysellä jatkokysymyksiä runsaasti. Samalla tavalla voit näyttää kiinnostumisen toiselle. Kyselemällä toisen asioista näytät toiselle olevasi aidosti kiinnostunut hänen asioistaan. Tässä muutama Rauhalan listaamista kysymyksistä, millä voi saada toisen loistamaan keskustelussa:

-Miten sait tuon aikaiseksi?

-Mikä auttoi sinua onnistumaan?

-Mistä sait tuon idean?

-Kerro mihin olet itse kaikkein tyytyväisin.

Niin kuin mainitsin aikaisemmassa reflektiossanikin, pyrin kysymään enemmän jatkokysymyksiä, jotka vievät keskustelua eteenpäin ja saavat minut näyttämään, että olen aidosti kiinnostunut heidän asioistaan.

Anna jotain itsestäsi

Jos haluat, että toinen on sinulle täysin avoin sinulle, tulisi sinunkin olla avoin hänelle. On paljon helpompi jakaa vaikeita asioita toiselle, jos hänkin on jakanut hänen vaikeita asioita sinulle. Tämä on hyvä keino luoda ja näyttää syvempää luottamusta ja tuttavuutta.

Olen kyllä itsekin huomannut, että on paljon helpompi jakaa tai kertoa syvemmin itsestä, jos joku toinen kertoo samoja tai yhtä vaikeita asioita itsestään. Koen olevani muutenkin todella huono jakamaan omia asioitani muille. On vain muutamia henkilöitä, jotka osaavat kalastella minusta tietoa oikeanlaisilla kysymyksillä. Tykkäänkin usein puhua vähän syvemmistä asioista ja vihaan sellaista yleistä ”small talkia”, ehkä sen takia, koska olen huono siinä. Haluisin oppia taidon sanottaa kysymykset siten, miten jotkut kavereistani sen tekee eli tavalla, jolla saat toisen kertomaan ne ei niin mieleisetkin vastaukset.

Haluaisin kyllä myös olla hyvä small talkissa, koska sitä kuitenkin tapahtuu jatkuvasti kaikkialla ja sen avulla on helppo tutustua uusiin ihmisiin. Sen avulla voi kasvattaa hyvin omaa verkostoa ja oppia tuntemaan lopulta syvemminkin ihmisiä. Se virittää ihmiset ennen oikeiden asioiden puhumista ja helpottaa ja ehkä rentouttaa aiheiden käsittelyä.

Anna tilaa toisten hankalillekin tunteille ja kokemuksille

On ennen arvoisen tärkeää kuunnella toiselle hankalia aiheita. Jos keskustelukumppanisi kertoo sinulle jotain, mikä on hänelle vaikeaa kertoa ja sinä et ole kuuntelevisani, on se todella raskas paikka toiselle. Sen sijaan, jos kerrot olevasi siinä tukena ja kerrot kuuntelevasi kaiken, mitä hänellä on mielen päällä, auttaa häntä ja kasvatatte keskinäistä luottamustanne.

Koen itse olevani hyvä kuuntelemaan vaikeita asioita. Se on eriasia, osaanko reagoida niihin oikealla tavalla, mutta pyrin siihen aina parhaan mukaan. En tiedä ajattelevatko muut minua sellaisena ihmisenä kenelle voi tulla puhumaan kaikesta, mutta toivon ainakin, että näin olisi, sillä kuuntelen aina mielelläni, vaikka asia olisi mikä tahansa.

Miten aion jatkossa toimia Aion opetella lisää uusia keskustelutaitoja ja kehittää niitä pikkuhiljaa jatkuvasti. Pyrin jakamaan enemmän tietoa itsestäni, ja vastata kysymykseen ”mitä kuuluu?” vähän tarkemmin, kun ihan hyvin. Yritän opetella olemaan myös isommalla porukalla vähän enemmän äänessä, vaikka tiedostan sen olevani minulle vaikeaa. Pyrin viemään keskusteluja eteenpäin erinäisillä jatkokysymyksillä ja näytän olevani aidosti kiinnostunut.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti