Keskittymiskyvyn elvytysopas

Kirjoittaja: Matias Alsio

11 marraskuun, 2021

Lähdeteos: Keskittymiskyvyn elvystyopas

Lähdeteoksen kirjoittaja: Minna Huotilainen & Mona Moisala

Teoriapisteet: 2

Nykypäivänä ihmiset viettävät entistä enemmän aikaa puhelimilla/tietokoneilla kuluttaen suuria määriä eri medioita. Tylsyys tuntuu olevan mennyttä aikaa, miksi kenelläkään olisikaan enää tylsää kun voi kaivaa puhelimen taskusta ja alkaa kuluttamaan mediaa. Kun tylsyyttä on paettu tarpeeksi kauan kaivamalla puhelin taskusta, alkaa tylsyys tuntua entistäkin tylsemmältä. Miten tylsää tylsyys ikinä onkaan, voi siitä olla hyötyjä joita emme koskaan saavuta, sillä häiritsemme itseämme puhelimilla jatkuvasti.

University of Lanceshire ryhmä ihmisiä teki tutkimuksen tylsyydestä. Tutkimuksessa ryhmille ihmisiä annettiin puhelinluettelo ja heidän käskettiin kirjata otsikot ylös paperille. Toiselle ryhmälle ei annettu mitään tylsää tehtävää. Tämän jälkeen molemmilta ryhmiltä määrättiin tehtäväksi keksiä mahdollisimman monta käyttötarkoitusta kahdelle muovimukille kuin mahdollista. Jokaisella kerralla ryhmä, jolle oli annettu tylsä tehtävä kirjata ylös puhelinluettelon otsikoita keksii enemmän käyttötarkoituksia. Ryhmä joka teki tylsiä tehtäviä olivat siis paljon luovempia.

Aiheesta tehtiin vastaavanlainen tutkimus myöhemmin ja siinä 1 ryhmälle ei määrätty tylsää tehtävää ennen muovimuki harjoitusta, 2 ryhmälle määrättiin kopioida numeroita puhelin luettelosta ja 3 ryhmälle määrättiin tehtäväksi lukea puhelin luetteloa. 3 ryhmä suoriutui muovimuki tehtävästä vielä paremmin kuin ryhmä 2.

Vastaavanlaisia tutkimuksia on tehty paljon, yhtenäistä näillä tutkimuksilla on se että jokaisessa tutkimuksessa parhaiten pärjäsi se ryhmä, joilla oli kaikista tylsin tehtävä.

Kun ihmisen mielelle on tylsää, kehittää se jopa muistia. Kun ihminen katoaa omaan mieleensä ja alkaa haaveilemaan tai unelmoimaan erilaisista asioista, siirtyy aivot tilaan jota kutsutaan Default Mode Network. Tämä tila on eniten aktivoitunut päiväaikaan kun keho ja mieli on hereillä, ja mielesi pääsee ajelehtimaan omia polkujaan. Default Mode Network tila saa stimulaatiota myös kun miettii tulevaisuutta ja menneisyyttä tai kun ajattelee itseään tai muita ihmisiä. Tämän tilan uskotaan lisäävän yhteyttä alitajuiseen mieleen. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että jos mielesi pääsee ajelehtimaan tälläisessa tilassa enemmän, on sillä yhteys parempaan muistiin ja henkilöt pystyvät suoriutumaan paremmin monesta asiasta samaan aikaan.

Itselle ainakin helpoin tapa päästää oma mieli Default Mode Network tilaan on suihku. Kun käyn suihkussa, siellä saan kaikista parhaimmat ideat ja oivallukset. Puhelimet ja television katsominen tai mikä tahansa tarkoituksellinen häiriön tuottaminen mielelle sulkee tämän tilan, vaikka hauskoja ankkavideoita katsoessa voi tuntua että mieli ajelehtii yhtälailla vapaasti, ei se kuitenkaan niin ole.

Lisää tietoa Default Mode Networkista:

https://neuroscientificallychallenged.com/posts/know-your-brain-default-mode-network

Moni ihminen kokee mielensä olevan niin levoton ja niin isosti vailla stimulaatiota (minä mukaanlukien) että olen huomannut monen kokeilevan meditointia yhtenä mahdollisen vaihtoehtona rauhoittua. Ongelmaksi suurimmalle osalle tuleekin tässä vastaan se, kuinka vaikeaa on olla tekemättä tai ajattelematta mitään, tulee vaan niin sairaan tylsää ettei pysty enää jatkamaan. Jos koittaa olla paikallaan ja ohjata mielen toimintaa katsomaan ja keskittymään vain yhteen asiaan tuottaa se hetken kuluttua suuria hankaluuksia. Kokeile katsoa vaikka yhtä samaa kohtaa seinässä. Sitä ei voi tehdä yhtä kauaa kuin vaikka selailla facebookkia, tottakai voi mutta se vaan tuntuu erittäin paljon haastavammalta. Itse harjoitan keskittymiskykyäni meditoimalla. Kun aloitin meditoinnin tuntui 5 minuuttia jo liian pitkältä ajalta, 30 minuuttia ei olisi tullut edes vaihtoehdoksi. Siinä olisi kuollut tylsyyteen. Ei mennyt edes kovin kauaa kun meditoidessa menikin jo 45minuuttia putkeen tylsistymättä.

Nyt meditointi on jäänyt vähäisemmäksi, mutta huomaan joka kerta kun mieli ja keskittyminen ei vaan pysy mukana meditoinnin auttavan, on se sitten vaikka 5 minuuttia. Sen aikana saa mielen lepäämään ja mielessä heiluvat häiriötekijät sivuun. Tämän jälkeen onkin huomattavasti helpompaa koittaa keskittyä johonkin asiaan kun ei kymmenen muuta asiaa hypi mieleen jatkuvasti.

En tiedä onko tähän mitään tieteellsitä tutkimusta, mutta ainakin oma kokemus löytyy. Kun on tilanne missä haluan keskittyä, en ota puhelinta mukaan. Oon saanut paljon palautetta siitä kun mulla on aina äänettömällä tai että muhun ei saa yhteyttä kun on akku loppu. Montaa ihmistä tälläinen voisi ahdistaa mutta mä ite nautin siitä tosi paljon kun tuntuu että pystyy keskittymään asioihin oikeasti. Varsinkin kun on adhd (tosin diagnosoimaton) niin huomaa itsensä etsivän erittäin paljon stimuloivia asioita mieleen. Sen sijaan että kaivaisin puhelimen taskusta voin vain pyöritellä kynää kädessä ilman että se pilaa keskittymisen.

Itse arvostan tylsyyttä, koen että tylsyys on oma suosikki epämiellyttävä tunne. Laitan usein itseni tarkoituksella tilanteeseen, jossa tylsistyn, ei mene kauaa kun olen saanut oman mielen mitä mielenkiintoisimmille teille.

Jos kyseessä ei ole sairaus, joka haittaa keskittymiskykyä, voi asialle tehdä paljon. Harjoittamalla pitkäjänteistä keskittymiskykyä, luomme aivoihimme uusia kanavia ja tämä tukee keskittymisestä jatkossa ihan hieman helpompaa.

Tässä linkki podcast jaksoon, jossa käsitellään flowtilaa.

https://theartofcharm.com/art-of-personal-development/steven-kotler-the-secret-to-flow-state-6-steps-to-recovering-from-burnout/ Flow tilaa käsitellään kohdasta 10:40 eteenpäin.

En tässä esseessä ala avaamaan enempää flowtilaa, mutta jos kokee hankaluuksia keskittyä niin kannattaa tutkia miten luoda itselleen ympäristö jossa pääsee helpommin flow tilaan, sillä flow tilaan pääseminen vaatii n.20 minuuttia keskittymistä yhteen samaan asiaan ilman häiriöitä ympäristöstä.

Mitä aijon viedä käytäntöön? Ehdottomasti aijon vihdoin vuosien jälkeen varata itelleni adhd testeihin ajan, jospa se diagnoosi voisi helpottaa elämää jollain tavalla (:

Vielä tälläinen random fakta yleisimpiin keskittymishäiriöihin liittyen (ADD ja ADHD).

Vuonna 2021 tuli muutos, ja nykyään ADD ei ole enää lääketieteellinen diagnoosi, kaikilla keillä on todettu add on nykyään adhd sillä add on sen alla.

“While the term ADD is technically an outdated term—and no longer used by medical professionals—it is still sometimes used colloquially to refer to someone who has difficulty staying focused but does not experience symptoms of hyperactivity.”

https://www.verywellmind.com/add-and-attention-deficit-disorders-2161810

Matias Alsio

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti