Kehitä kokeillen

Kirjoittaja: Juuso Salpakari

7 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Kehitä kokeillen!: Organisaation käsikirja

Lähdeteoksen kirjoittaja: Sami Paju, Lotta Hassi, Reetta Maila

Teoriapisteet: 2

Jälleen on aika reflektoinnin ja tällä kertaa kirjakseni valikoitui Sami Pajun, Lotta Hassin ja Reetta Mailan – Kehitä kokeillen! Organisaation käsikirja. Kirja valikoitui nimensä perusteella, sillä olen käyttänyt tänä syksynä paljon aikaa erilaisten projektien ideointiin ja halusinkin itselleni uutta näkökulmaa uuden kehittämiseen kokeilun muodossa.  

Tiimissä olemme hiukan puhuneet uusien asioiden kehittelystä, mutta voisimme vielä enemmän kannustaa kaikkia rohkeisiin kokeiluihin, jotka ovat omasta mielestäni ainakin se Tiimiakatemian juttu. Olen kuullut monen tiimiläiseni suusta villejäkin projekti ideoita, mutta ne tahtovat aina jäädä vain puheen tasolle ilman käytännön toteuttamista. Oma veikkaukseni on, että tiimissä ihmiset eivät uskalla kysyä voiko rahaa käyttää semmoiseen, onko projekti-idea tuottava tai ei vaan yksinkertaisesti ole hajua, miten projektia lähdetään viemään eteenpäin. Tässä mielestäni mennään hieman mönkään, sillä jokainenhan meistä on vielä oppimassa ja eniten oppeja jää käteen, kun työntää kädet saveen ja lähtee kokeilemaan. Voisimme ehkä painottaa vielä enemmän rohkeiden kokeilujen merkitystä ja pitää projekti-ideointi treenit, joista voisi jäädä jollekkin käteen jokin projekti. Näiden kautta loisimme yhdessä jokaiselle mahdollisuuden lähteä kokeilemaan rohkeasti, jos itsellä ei vielä ideoita olekaan.  

Kirjasta sain itselleni hyvän apuvälineen uusien projektien kokeiluun. Kehittämisen prosessi on jaettu vaiheisiin, joita ovat tavoite, tarve, kehittettävät ideat, kokeilut ja lopputulos. Projektin aikana tiedon lisääntyessä ja kehittyessä näiden vaiheiden välillä tullaan liikkumaan. Tavanomaisesti kun projektia lähdetään toteuttamaan, lähtee se liikkeelle tavoitteesta, tarpeesta ja kehittävästä ideasta. Kokeilemalla kehittäminen antaa mahdollisuuden epävarmasta tilanteesta aloittamiseen, koska tavoite selkeytyy kokeilemisen myös kokeilun kautta. Tällä hetkellä, kun aloitimme verkkokauppa projektia, lähdimme suoraan kokeilemalla kehittämään. Olemme silti miettineet myös meidän tavoitettamme ja myös tarvetta kyseistä palvelua kohtaan.  

Tavoite kuvaa mitä tahansa suurempaa päämäärää, jota kohti kehityshankkella pyritään. Pyrkimys voi olla vaikka uuden tuotteen/ palvelun kehittäminen tai päätöksenteon nopeuttaminen. Tavoitteen ei aina tarvitse olla konkreettinen vaan se voi olla myös epämääräinen pyrkimys päästä lähemmäksi yrityksen visiota, missiota tai yksinkertaisesti unelmaa. Itsellä henkilökohtaisten tavoitteiden asettaminen on yleensä melko hankalaa, mutta mielestäni projekteissa tämä kuuluu vahvuusalueeseeni.  

Tarve tarkoittaa tässä yhteydessä konkreettista ongelmaa tai haastetta, jota kehitettävällä idealla pyritään ratkaisemaan. On oleelllista löytää juuri ne ongelmat, joihin asiakas haluaa vastauksia. Tässä vaiheessa on pyrittävä löytämään ne haasteet, mitkä tulee ratkaista tavoitteen saavuttamiseksi.  

Kehittettävät ideat tässä yhteydessä tarkoittaa, että projektia lähdetään viemään eteenpäin ilman sen suurempaa tavoitetta taikka ongelmaa. Kokeilu kirkastaa yleensä tarkempaa ymmärrystä aikaisemmista vaiheista.  

Kokeilut vaiheessa kehitettäviin ideoihin liittyvät väitteet ja olettamukset lähdetään testaamaan konkreettisesti. Tässä vaiheessa on tarkoitus selvittää idean kehittämisen kannalta tärkeät tiedot kokeilemalla, joka ei selviä muulla tavoin kuin kokeilemalla. Kokeilemalla testataan ideaan liittyviä väitteitä sekä olettamuksia sekä haetaan perusteita näille. Yleensä tämä vaihe on se mikä vaatii sitä rohkeutta, että uskaltaa lähteä kokeilemaan, sillä riskillä ettei välttämättä onnistu. Toisaalta virheet ovat aina opettavaisia ja niistä saa uutta näkökulmaa siihen, kuinka voi onnistua.  

Lopputulos selkeytyy, kun kokeiluissa onnistutaan ja ollaan toivon mukaan haluamassamme päämäärässä. Usein kuitenkin kokeilut paljastavat uusia ongelmia ja aikaisempiin vaiheisiin joudutaan palaamaan. Lopullinen ratkaisu kuitenkin syntyy osa osalta, kun projekti kertoo mitkä asiat toimivat ja mitkä eivät.  

Kokeilemalla kehittäminenhän on siis puuttuvan tiedon synnyttämistä ja jos halutaan maksimoida hyödyt näistä kokeiluista, olisi hyvä nähdä vaivaa myös opitun reflektoinneille. Käytämme runsaasti aikaa kokeiluihin, niin miksi emme hyödyntäisi tietoa kunnolla? Kunnolla ajan ja ajatuksen kanssa tehty reflektio helpottaa ja auttaa seuraavan kokeilun suunnittelussa.  

Mielestäni kirja oli hyvä ja asiat olivat projektien kannalta mielestäni tärkeitä ja aion viedä käytäntöön sen oppeja. Kirja oli ehkä hidaslukuisin lukemani kirja tähän mennessä, sillä jouduin palaamaan asioihin uudestaan kun en heti sisäistänyt asioita kunnolla. Ehkä tähän vaikutti se, että luin kirjaa hieman kiireellä. Todennäköisesti tulen vielä palaamaan tämän kirjan ääreen uudestaan jossain vaiheessa. 

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti