Kaverijohtamisen tasot

Kirjoittaja: Aleksi Muinonen

24 helmikuun, 2021

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja on Tiimiakatemian toimitusjohtajan Heikki Toivasen kirjoittama kirja. Kirjan tarkoitus on nimensä mukaisesti innostaa ja auttaa nykypäivän johtajia nimenomaan kaverijohtamisessa.  Kirja jakaa kaverijohtamisen viiteen eri osa-alueeseen joita avaan esseessäni.  Kirja sopii Tiimiakatemialle hyvin, koska kyseessä on litteä organisaatio ja johtamisemme perustuu pääsääntöisesti vertaisjohtamiseen.

Ensimmäinen osa-alue on maa. Maa kuvaa kirjassa itsensä johtamista, joka on kaverijohtamisen kulmakivi. Vanha ja paljon keskustelua herättänyt lause ’’et voi johtaa muita, jos et voi johtaa itseäsi’’ tulee taas mukaan kuvioihin. Itsensä johtaminen on siinä mielessä kimurantti asia, koska ei ole yhtä oikeaa tapaa johtaa itseään. Jokainen yksilö johtaa itseään kuten parhaaksi näkee. Tiimiakatemialla yksi itsensä johtamisen työkalu on oppimissopimukset. Tunnistamalla omat heikkoutesi pystyt huomaamaan muiden vahvuudet kuin myös heikkoudet.

Toinen osa-alue vesi, kuvaa tiimiä. Tiimiläisten tunteminen auttaa sinua kehittämään tiimin toimintaa. Kun löydät vastauksia mitä kukakin haluaa kehittää itsessään ja missä heillä on jo hyvä osaaminen, on tiimin johtaminen huomattavasti helpompaa. Tiimin sisällä yhdessä määritetyt arvot ovat isossa roolissa. Jos johtajana huomaat puutteita sitoutumisessa yhteisiin tavoitteisiin, on se tehtäväsi tuoda ne esille.

Kun kuvaan astuu mukaan tiimin innostaminen ja sytyttäminen töiden tekoon yhteisiä tavoitteita varten, astuu mukaan kolmas elementti tuli. Kaverijohtamisen isoimpia haasteita on saada ihmiset innostumaan ja suorittamaan yhteisen hyvän eteen. Mitä paremmin tunnet tiimisi, sitä paremmin osaat motivoida ja kannustaa.

On tärkeää pystyä olemaan läsnä ja tuntea oma ympäristö sekä luomaan uutta. Tämän vaiheen nimi on tuuli. Jokaisen tiimiläisen on mietittävä mikä heitä motivoi. Käytännön työkalu läsnäolemiseen voisi olla siilikonsepti joka sisältää kolme kysymystä.

1.Mikä innostaa meitä?

2.Missä voimme olla parhaita?

3.Mistä saamme rahaa?

Viides osa-alue on tyhjyys. Tämä on kaverijohtamisen korkein taso ja perustuu siihen, kuinka hyvin tiedostaa missä on mukana ja millä pelisäännöillä pelataan. Läsnäolon tärkein ja keskeisin elementti on dialogi. Dialogissa ei ole puolia eikä kenenkään mielipide saa olla muiden yläpuolella. Mikäli näin on, kyseessä on aito dialogi. Dialogin edetessä on kyettävä muokkaaman omia ajatuksiaan ja mukautumaan tilanteeseen.

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti