Luoteja ja verta

Kirjoittaja: Pavel Popov

5 toukokuun, 2021

Lähdeteos: Karhuryhmä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Harri Gustafsberg, Heidi Holmavuo

Teoriapisteet: 2

Kirjassa kerrotaan Karhuryhmän tehtävistä, tiimidynamiikasta ja pelosta.

Elämä ja kuolema

Ääriolosuhteissa, joissa hengen lähtö on lähellä, luottamus tiimiläisiin on elintärkeää. Kun ajattelee meidän mitä erilaisimpia projekteja, tulee mieleen, että vaikkei niissä ole kysymys elämästä ja kuolemasta, niin silti luottamus on elintärkeää. Usein epäonnistumisen pelko ja stressi saattavat aiheuttaa varsin kiivaita tunnereaktioita, jotka omalta osaltaan vaikeuttavat huomattavasti projektin optimaalista suorittamista. Luottamus rakennetaan yhdessä tiimin sisällä. Karhuryhmässä luottamusta rakennettiin yhteisillä harjoittelu tuokioilla, joissa mitattiin ja parannettiin ryhmäläisten fyysistä ja henkistä kestävyyttä. Tiimiakatemialla tällaiset yhteiset harjoitteet ovat juurikin projektit. Opimme projekteja tekemmällä todella paljon uutta itsestämme ja meidän kyvyistämme sekä tiiminä, että yksilöinä.

Pelko

Pelko ajaa monia ihmisiä tekemään sellaisia päätöksiä, joitka osoittautuvat myöhemmin varsin hätäisiltä ja epäloogisilta. Toisaalta pelko estää meitä tekemästä sellaisiakin päätöksiä, jotka ovat hyviä ja varsin loogisia. Pelon tunnetta pitää oppia käsittelemään, mutta tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Ainoastaan niissä tilanteissa, kun ihminen kokee pelkoa voi harjoitella sen käsittelyä. On osattava rauhoittaa oma mieli, sillä juuri mieli, meidän ajatukset tilanteesta synnyttävät pelon tunteen. Hyvin usein me itse ylikorostamme pelon tunnetta meidän omien ajatusten voimalla.

Ampumatilanne ja projektissa ilmenneet ongelmat poikkeavat toisistaan todella paljon, mutta molemmissa esiintyy pelon tunnetta. Pelon tunteen käsittelyä onkin hyvä harjoitella turvallisessa ympäristössä. Jokaisen ihmisen energian taso vaikuttaa ihmisen tilannetajuun sekä tilanteisiin reagointiin. Energian tason ylläpito on hyvin yksinkertaisesti omasta hyvinvoinnista huoltapitämistä. Riittävä uni, ruoka sekä urheilu pitävät meidän energiatasot korkealla. Kun huolehtii omasta hyvinvoinnistaan, ihminen voi paremmin käsitellä ilmenneitä huoli ja murheita sekä pelon tunteita.

Virhehavainnot ja päätelmät

Oli kyse sitten projektitiimistä tai Karhuryhmästä, jokaisen tiimiläisen on opittava havaitsemaan sekä omat, että muiden virhehavainnot ja päätelmät. Näitä virhehavaintoja ja päätelmiä voidaan toki jo ennakoida skenaario ajattelun avulla. Olemme käyttäneet skenaarioajattelua meidän Osuuskunnan hallituksen kokouksissa ja olemme huomanneet, että pystymme ennakoimaan ja ennustamaan mitä erilaisimpia skenaarioita, jotka voivat tapahtua tulevaisuudessa. Toki on ymmärrettävä, että meidän päätelmämme tulevaisuudesta tai nykyhetkestä voivat osoittautua virheellisiksi, mutta meidän on kuitenkin pyrittävä aina miettimään eri skenaarioita ja valittava niistä kaikista loogisimmat.

Se mihin suuntaamme meidän huomiomme sekä mihin emme suuntaa huomiotamme vaikuttaa sekä tämän hetkiseen, että tulevaisuuden tapahtumiin. Havainnointi voi vaikeutua suuren informaatiotulvan takia. Kun ajattelen omia projektipäällikön tehtäviäni, hyvin usein on tullut tilanteita, joissa minun on täytynyt valita kaikkein oleellisin tieto sekä priorisoida suuresta tehtävien ja havaintojen määrästä kaikistä tärkeimmät tehtävät. Minusta on elintärkeää tehdä tiimin sisällä skenaarioajattelua, sillä se poistaa tulevaisuuden epäselvyydestä aiheutuvaa pelkoa sekä selkiinnyttää kaikkien ajatuksia. Skenaarioajattelun avulla tiimiläiset pystyvät myös harjoittelemaan virhehavaintojen ja päätelmien minimointia. Mitä enemmän harjoittelee oman huomionsa keskittämistä olennaisiin asioihin, sitä pienemmällä todennäköisyydellä ilmenee virhehavaintoja ja päätelmiä.

Tietoisuutta ja harjoittelua

Tämä kirja antoi minulla monia ideoita. Mielestäni emme ole kertaakaan puhuneet tiimiläisteni kanssa siitä miten jokainen käsittelee stressiä tai pelkoa. Mielestäni pelon ja stressin käsittely voisi hyvinkin olla meidän treenien aiheena. Uskon hyvin vahvasti, että mitä paremmin ihminen pystyy käsittelemään omaa stressiään, sitä pienemmällä todennäköisyydellä hänelle tulee burn out tai muita varsin ikäviä mielentiloja. Hyvinvointi on todella tärkeä osa yritysmaailmaa, meidän on pidettävä erittäin hyvää huolta meidän omasta sekä meidän tiimiläisten jaksamisesta, nyt ja tulevaisuudessa.

You May Also Like…

The Culture Map

 Kävimme vähän aikaa sitten tiimivaihdossa Berliinissä ja nyt ihan vasta oli Berliinin travelling universityn vuoro...

0 kommenttia

Lähetä kommentti