Karhuryhmä

Kirjoittaja: Henri Ruuskanen

29 marraskuun, 2022

Lähdeteos: Karhuryhmä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Harri Gustafsberg

Teoriapisteet: 2

Karhuryhmä kirja käsittelee poliisin erikoisjoukkoa nimeltä karhuryhmä. Erikoisjoukkoa käytetään vain ääritilanteissa ja vaarillisten henkilöiden kiinniottoa varten. Kirja käsittelee myös paljon paineen ja stressin alla toimimisesta. Valitsinkin tämän kirjan lukusuunnitelmaani, koska paineen alla ja etenkin kovan stressin vaikutuksen alla toimiminen tuottaa minulle paljon vaikeuksia. Tunnen mielestäni harvoin stressiä mistään, mutta silloin kun tunnen, se tuntuu todella voimakkaalta ja painostavalta, enkä saa mitään aikaiseksi tai edes suunniteltua huolella. Näihin tilanteisiin toivoin työkaluja/esimerkkejä avuksi.

Kirjassa puhuttiin paljon pelosta ja siitä millaisia tunteita se aiheuttaa. Erikoisjoukon sotilaana pelko on läsnä melkein joka päivä. Stressi, pelko ja muut vastaavat tunteet aiheuttavat ihmisissä hyvin erilaisia reaktioita. Omaan elämääni peilaten ja muistellen niin harvoin tulee tunnettua pelon tunnetta tai en ainakaan tunnista sitä peloksi. Itselläni se näkyy ennemminkin stressinä ja ahdistuksena. Urheilun puolella tämä näkyy voimakkaana jännityksenä, jonka seurauksena tekeminen herpaantuu ja virheiden määrä kasvaa. Tämä taas aiheuttaa itsessäni turhautumista, joka lisää taas edellä mainittuja asioita. Turhautuminen taas puolestaan saattaa aiheuttaa aggressiota varsinkin urheilussa, jos kyseessä on tärkeä tapahtuma. Varsinkin pienempänä vihan purkauksia sattui enemmän. Nykyään osaan kyllä hillitä tunteeni, enkä välttämättä näytä turhatumista ainakaan niin helposti kuin pienempänä.

Opiskelun puolella turhautumista ja stressiä eniten tuottavat oma laiskuus ja tekemättömyys. Varsinkin tänä syksynä olen huomannut, että oma motivaatio on ollut hieman hukassa ja se on turhauttanut minua. Olen kuitenkin pystynyt nollaamaan ajatuksiani urheilun parissa, mikä onkin tietynlaista terapiaa minulle. Minulla on paha tapa jättää tehtäviä viime tippaan ja se aiheuttaa vielä enemmän stressiä. Ulkopuolisen korvaan tämä voi kuulostaa hölmöltä, että aiheutan tällä tavalla itselleni ongelmia. Tähän olen kuitenkin yrittänyt keskittyä tänä syksynä ja edistymisen merkkejä on nähty.

Kirjassa puhuttiin paljon epäonnistumisista ja pelosta niitä kohtaan. Akatemialla mielestäni keskustellaan monesti myös samasta aiheesta, koska monella on ehkä (varsinkin nuoremmilla tiimiyrittäjillä) ajatus ettei virheitä saisi tulla ja omat valinnat ovat liian varovaisia, eikä uskalleta kokeilla omia rajojaan tarpeeksi. Itse henkilökohtaisesti syyllistyn myös tähän samaan. On kuitenkin rohkeutta kohdata epämiellyttäviä tilanteita ja epäonnistumisia. Akatemialla myös kannustetaan tekemään virheitä, koska niistä opimme parhaiten. Olen itse huomannut tämän monta kertaa myös käytännön tasolla. Viimeisin esimerkki on itsensä hinnoittelusta taksin ajossa. Monesti tulee luvattua turhan halvalla hinnalla ja jälkeenpäin tajuaa, ettei tilanteessa voittanut kukaan muu kuin asiakas. Akatemialla haluan keskittyä nyt vielä loppu vuonna, sekä ensi keväänä haastamaan itseäni enemmän pois mukavuusalueelta, sillä tällä hetkellä huomaan olevani pelkästään omien vahvuuksieni parissa. Ensimmäisen askeleen tähän suuntaan tulen ottamaa, kun aion hakeutua tiimin talouspäälliköksi. Talous tai matematiikka ei ole ollut vahvin osa-alueeni ja siksi haluankin lähteä haastamaan ja kehittämään itseäni sen saralla. Johtamiskokemus on toinen, mitä tehtävässä karttuu samalla.

Yksi syy miksi luin tämän kirjan oli myös se, että halusin lukea tiimissä toimimisesta. Tiimiakatemialla yksi tärkein oppimisen työkalu on nimenomaan tiimioppiminen. Olemme tiiminä puhuneet paljon siitä, että haluamme kehittyä huipputiimiksi. Se vaatii kaikkien panosta ja yhteen hiileen puhaltamista. Kirjassa nostettiin vahvasti esille se, että huipputiimi rakennetaan yhdessä ja siihen kasvetaan, se ei synny vahingossa vaan kaikkien yhteiselle pyrkimykselle. Mielestäni meillä on tiiminä oikea suunta kohti tätä, vauhtia kaivattaisiin vain jostain hieman lisää. Kirjan lopussa kysyttiin: oletko ylpeä omasta tiimistäsi? Olen ylpeä, mutta haluan olla siitä vielä ylpeämpi kahden vuoden päästä johon on vielä pitkä matka.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti