Karhuryhmä

Kirjoittaja: Daniel Hakasaari

25 helmikuun, 2022

Lähdeteos: Karhuryhmä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Harri Gustafsberg

Teoriapisteet: 2

Karhuryhmä on Harri Gustafsbergin kirjoittama kirja poliisin erikoisyksikkö Karhun toiminnasta hänen ollessaan yksi sen jäsenistä. Kuuntelin kirjan noin vuosi sitten ensimmäisen kerran aivan viihteeksi, mutta myöhemmin hoksasin jonkun kirjoittaneen siitä reflektion esseepankkiin. Jossain vaiheessa siitä oli tullut todella suosittu akatemialaisten keskuudessa, joten oli pakko alkaa kuuntelemaan kirjaa uudelleen oppimisen näkökulmasta.  

Kirja on tarinoiden pohjalta todella mukaansa tempaava, kun Gustafsberg kertoo mieleen painuvimmista kokemuksistaan Karhun jäsenenä joskus varsin yksityiskohtaisestikin. Kerronta sisältää paljon raskaaseen ammattiin liittyvää vähän mustaakin huumoria, pitkiä valmistautumisia sekä tietynlaista ylpeyttä heidän omaa ryhmää ja Karhun toimintaa kohtaan. Aivan kirjan lopussa tuleekin esiin kehotus: ole ylpeä omasta tiimistäsi sekä sen tekemisestä. Gustafsbergin ylpeys paistaa selkeästi läpi koko kirjan ajan. 

Jäin itse miettimään, olenko minä ylpeä meidän omasta pienestä Devetasta ja sen tekemisestä? Sanotaan vaikka näin, että meillä on hetkemme. Olen mahdottoman ylpeä useammastakin meidän tiimin yksilöstä, jotka ovat henkilökohtaisissa projekteissaan onnistuneet erinomaisesti. Essi veti DreamUpin projektipäällikön roolin esimerkillisesti, vaikka noinkin ison projektin vetäjän saappaat eivät varmasti olleet helpot täytettäviksi. Milla on löytänyt oman juttunsa designing ja muodin puolella, sekä siihen hänelle samanhenkiset ihmiset. Hän osoitti Aarre storen meiningillä ansaitsevan paikkansa myös kesän Myllistyttönä. Veke puolestaan heikosta jaksamisestaan huolimatta on tehnyt kaikki omat vastuunsa aivan huikealla ammattitaidolla. Veke on halunnut muokata Devetan treenikäytänteitä niin että niistä saisi mahdollisimman paljon irti. Tässä Veke on näyttänyt esimerkkiä vetämällä itse aivan huikean hyvin suunniteltuja treenejä. Veke näytti myös ammattitaitonsa asiakassynnytyksen vetämisessä. Annika on taas mielestäni hoitanut vaativan talouspäällikön roolin todella vakuuttavasti. Oman näkemykseni mukaan hän on ollut todella hyvin meidän taloudellisesta tilanteesta, sekä pitänyt säännöllisesti katsaukset tästä. Minusta Annikan suurin ylpeyden aihe on kuitenkin hänen suunnitteilla oleva uimapukumallisto. On oikeesti tosi siisti juttu, kun hän lähtee viemään omaa unelmaansa eteenpäin! Pojat puolestaan teki vahvariin oman biisin, joka oli aika bängeri! 

Koen, että devetalaiset eivät ole kuitenkaan tarpeeksi ylpeitä Devetasta. Ollaan vedetty hyvin piinapäivät, vahvari sekä asiakassynnytys. Veikkaan että syynä on yhteisen tekemisen vähäisyys. Me ei olla saatu koskaan tehtyä Devetalle kunnon tavoitteita, joihin jokainen tiimin jäsen haluaisi sitoutua. Meille on syntynyt kulttuuri, jossa ei vaadita tarpeeksi. Vaatimisen puuttuminen synnyttää tietynlaista kitkaa ja hiljaista arvostelua toisten tekemistä kohtaan. Lopputuloksena on syntynyt luottamuspula tekemiseen, jonka takia devetalaiset ovat lähteneet itse etsimään projekteja ja projektiryhmiä muualta. 

Kirjassa puhuttiin huipputiimistä. Tiimistä, jossa jokaisella yksilöllä on oma tehtävänsä, mutta he toimivat saumattomasti yhteen. Karhuryhmä on tiimi, jossa jokaisen on pakko luottaa toistensa tekemiseen, sillä tiimin toimimattomuus saattaa oikeasti koitua jonkun kuolemaksi. Kirjassa painotetaan todella paljon merkitystä siitä, ettei yksilöiden etu saa ajaa ryhmän edun edelle. Tätähän Tiimiakatemialla paljon päntätään. Itse näen ongelmaksi lähinnä sen, että Karhuryhmässä jokainen on sitoutunut tietynlaisiin toimintatapoihin sekä yhteiseen päämäärään. Näen Tiimiakatemian ongelmana tällä hetkellä sen, että jokaisella on vähän erilainen agenda, miksi haluaa siellä opiskella ja mitä Akatemian aikana haluaa saavuttaa. Meidän pitäisi Devetassa löytää se yhteinen päämäärä, jonka jälkeen sitoutua noudattamaan sääntöjä päästäksemme kohti sitä. 

Karhuryhmän toiminnasta pieni osa on sitä varsinaista pahisten nappaamista. Suurin osa on valmistautumista ja raskasta harjoittelua, joissa toistojen määrä on avainasemassa. Toistojen kautta uskon Karhun saavan luottamuksen toisiinsa. He pystyvät muiden konkreettisen tekemisen kautta näkemään sen, että esimerkiksi varmistaja tulee hoitamaan osansa myös tositilanteen tullen. Meille tositilanne voisi olla vaikka sitten se asiakassynnytys tai asiakastapaaminen. Pitäisikö näitä kuitenkin harjoitella paljon enemmän, jolloin jokaisella olisi se fiilis, että kaikki varmasti hoitavat oman osuutensa siinä? Pitäisikö esimerkiksi ennen asiakaskäyntiä tehdä mielikuvaharjoitteita sekä selkeitä tehtävänjakoja, jolloin ”kovassa tilanteessa” jokaisella on tietty varmuus, miten kokonaisuus etenee. 

Kirjassa harjoituksen tärkeys nostettiin myös muun kuin rymän luottamuksen avaintekijänä. Harjoittelulla saadaan hallittua epävarmuutta sekä stressitilan hallintaa. Esimerkiksi asiakaskäynneillä kaveri, joka on tehnyt sitä vuosia, alkaa olla varmasti tilanteessa kuin kotonaan. Stressitilaa ei välttämättä edes synny. Ensimmäiset asiakaskäynnit puolestaan luovat vahvan jännitystilan. Pystyisikö Deveta reenaamaan asiakaskäyntejä kylmänä niin, että vaikuttaisimme ammattilaisilta jo ensimmäisestä asiakaskäynnistä lähtien? 

Oman toiminnan reflektointi on myös tärkeä osa harjoittelua. Karhuryhmällä jonkun asian mennessä pieleen, käydään asiaa läpi niin kauan, että se hyväksytään. Tämän jälkeen aletaan miettimään, millä tavoin oltaisiin saatu se ihanteellinen lopputulos. Minulla on aina ollut ongelmana esiintymisjännitys. Minulla on vahva ongelma se, että en pysty myöntämään omaa vajavaisuuttani, joten mieluummin suljen sen täysin pois mielestäni. Jos kuitenkin käsittelisin epämieluisaa asiaa niin kauan, ettei se tunnu enää niin hirveältä ja sen jälkeen miettisin, miten sen olisi pitänyt mennä, ehkä esimerkiksi seuraavalla kerralla esiintyminen jännittäisi vähemmän. Tai näin ainakin Gustafsberg lupaa kirjassaan. Kun kohtaa ikävän tilanteen, käy sen läpi ja miettii tämän jälkeen ihanneratkaisun, paljon todennäköisemmin seuraavalla kerralla asia menee lähemmäs sitä ihannetilannetta. Tämän vaikeiden asioiden kohtaamisen avulla uskon voivani päästä myös isoimmasta esiintymisjännityksestä eroon. 

Kirjasta olisi voinut kertoa varmasti paljon lisääkin, mutta tärkeimmät opit luottamuksen merkityksestä tiimissä sekä stressitilan tietynlaisesta siedättymisestä uskon napanneeni. Kirja oli tarina tietynlaisesta huipputiimistä, jonka täytyy pystyä suoriutumaan kovan paineen alla epävarmoissa olosuhteissa. Mielestäni Karhun tiimin yhteen pelaamisesta vaikeissa tilanteissa voisivat kaikki ottaa oppia. Kirja on todella mielekäs kuunnella tarinallisen kerrontansa ansiosta, mutta silti siitä saa kivasti tiimipelaamisen koppeja haltuun. Ehkei kirja se kaikista tiivein versio ole oppimateriaaliksi, mutta tämän kuuntelee oikeasti mielellään! Suosittelen! 

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti