Helvetinviikko

Kirjoittaja: Daniel Hakasaari

25 helmikuun, 2022

Lähdeteos: Helvetinviikko

Lähdeteoksen kirjoittaja: Erik Bertrand Larssen

Teoriapisteet: 2

Helvetinviikko tuli bongattua kirjastosta sattumalta, kun joskus muistan kuulleeni kyseisen ilmauksen intissä. Kirjaa selatessani kävikin ilmi, että kirja perustui alun perin norjalaisten armeijassa käyttämään harjoitusviikkoon. Siviilielämään sovelletun kirjan tarkoituksena on oppia kehittämään itseään ja joutumaan epämukavuusalueelle viikon ajaksi. Kuulosti hemmetin mielenkiintoiselta tuo epämukavuusalueelle joutumisen kohta! Kirjan opeissa on tarkoitus laittaa itsensä viikon aikana koville eri-osa-alueilla ja testauttamaan oikeasti oman suorituskykynsä. Tavoitteena on löytää uusia puolia itsestään, sekä ymmärtää, mihin kaikkeen oikeasti voikaan pystyä. 

Helvetinviikko tulisi aloittaa aina hyvällä suunnittelulla. Larssen painottaa kirjassaan sitä, kuinka viikko täytyy suunnitella hyvin, jotta siitä saisi mahdollisimman paljon irti. On tärkeää miettiä omia tavoitteitaan niin vuoden päähän, kuukauden päähän kuin päivänkin päähän. Jokaiselle helvetinviikon päivälle on oma agendansa, mutta jokaisena päivänä tulee silti noudattaa tiettyjä rutiineja. Tässä esittelen teille rutiinit sekä jokaisen päivän ohjelman. 

Rutiinit: 

Mene nukkumaan klo 22:00 ja herää klo 5:00 

Liiku päivittäin vähintään tunnin ajan 

Elä yleisesti terveellisesti 

Pyri pitämään itsesi positiivisena koko ajan 

Työaikana ei Somea, yksityiselämän viestittelyä eikä televisiota. 

Työt töissä ja vapaa-aika vapaa-ajalla 

Keskity tarkasti ja täydesti siihen, mitä milloinkin teet 

Suunnittele etukäteen 

 MAANANTAI – Tavat 

Ensimmäisenä päivänä keskitytään omiin tapoihin. Tavat ovat toistuvia, automaattisia ja osittain tiedostamattomia toimintatapoja. Ensimmäinen askel on tulla tietoiseksi omista hyvistä ja huonoista tavoista. Syötkö terveellisesti, kuinka pidät huolta ulkonäöstäsi ja fyysisestä jaksamisestasi, kuinka nukut, miten käytät somea? 

 Helvetinviikon ensimmäisen päivän tavoitteena on kitkeä pois epäterveellisiä tapoja tiedostamalla niitä sekä kirjoittamalla ne ylös. 

TIISTAI – Moodi ja keskittyminen 

Tiistaina mietitään, minkälaisessa moodissa eli mielentilassa menestyt parhaiten. Kyseisenä päivänä opetellaan määrittelemään erilaiset moodisi ja kuinka siirryt tiettyyn moodiin ja siitä pois. Voit tuntea esimerkiksi Tiimiakatemialla ennen tärkeää palaveria olevasi ärtynyt ja väsynyt, mutta sinun täytyy opetella pääsemään siitä pois ennen kuin palaveri alkaa. On tärkeää osata tiedostaa, että minkälainen moodi sopii mihinkin tilanteeseen ja pyrkiä vaihtamaan se siihen. Keskittymisen kannalta oleellista on tehdä vain yhtä asiaa kerrallaan. Vältetään keskittymisen herpaantumista sulkemalla häiriötekijät pois. Lisäksi koitetaan ymmärtää se, että ihminen pystyy keskittymään tiettyyn asiaan vain tietyn aikaa. Minä valitettavasti ehkä jopa aavistuksen lyhyemmin kuin moni muu, joten minulla tulee olla joko taukoja tai sitten asioiden vaihtelevuutta tarpeeksi lyhyissä pätkissä. 

KESKIVIIKKO – Ajanhallinta 

Päivän teemana on ajan- ja tehtävien hallinta. Emme ehdi tekemään kaikkea samana päivänä tai samana viikkona, se täytyy ehkä minunkin osata pikkuhiljaa ymmärtää, vaikka aina miljoonaa asiaa haluaisinkin häsätä samaan aikaan. Täytyy osata aikatauluttaa elämänsä ja laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Helvetinviikon aikana kirjataan tehtävälistaa, missä lukee kaikki tehtävät mitä tulevaisuudessa täytyy tehdä. Niin pienet kuin suuretkin tehtävät. Tehtäviä listataan aivan niinkin pienistä asioista kuin nurmikon leikkaamisista, suihkussa käymisistä sekä iltatoimien tekemisestä. Tottakai listaan tulee myös paljon tärkeitä, työhön ja omiin vastuisiin liittyviä asioita. Listaa päivitetään heti kun jotain tulee mieleen, jottei asiat pääse unohtumaan. Listasta asiat siirretään kalenteriin ja toteutetaan ne orjallisen aikataulun sanelemana. 

TORSTAI – Pois mukavuusalueelta 

Torstai mielletään helvetinviikon rankimmaksi päiväksi. Sen tarkoitus on opettaa huomaamaan, miten pitkälle rajoja voi oikeasti venyttää. Minulla varmaan yhtenä isoimpana pelkona on esiintymispelko varsinkin vieraalla kielellä. Tätä pelkoa olisi erittäin hyödyllistä käydä tässä osiossa läpi. Hemmetin epämiellyttävältä se kuulostaa, mutta Helvetinviikon idea nyt ei olekaan olla mikään harmoninen kesäleiri, jossa kaikilla on aina kivaa. Helvetinviikolla torstaina on myös minua itseä kiehtova kokeilu fyysisen kuormituksen kestävyydestä. Helvetinviikon torstaina nimittäin tehdään töitä myös yöllä Kaikki ne asiat, mitkä ovat jääneet tekemättä aiemmin viikolla, suoritetaan nyt torstaina yöllä. 

PERJANTAI – Lepo ja palautuminen 

Torstain ja perjantain välinen yö on ollut tarkoituksellakin rankka. Siinä valmistellaan perjantain ohjelmaa. Perjantain aikana on tarkoitus opetella oikeita ja tehokkaita tapoja lepäämiselle. Kirjassa on esimerkkejä kropan sekä mielen lepäämisharjoituksille. Larssen suosii joogaa, mutta myös konkreettiset speednapit ja unenomaiseen tilaan pääsy on mukana esimerkeissä. Tavoitteena on saada mahdollisimman tehokkaasti lisäboostia kroppaan niin, että kroppa jaksaa kuormitusta vielä hetken pidempään, mutta aikaa levähdykseen ei kulu liikaa. Tästä harjoituksena on nukahtaminen avaimet kädessä. Kun yritämme nukahtaa avaimet kädessä, nukahtamisen tapahtuessa avaimet tippuu ja me tavoitteen mukaan heräämme. Tämä unen rajamailla tapahtuva tila pitäisi rentouttaa meitä sekä yhtäkkinen ääni säpsähdyttää meidät pirteämpänä valveille. 

Lauantaina ohjelmassa on oma sisäinen dialogi. Dialogissa pyritään löytämään positiivinen dialogi itsensä kanssa. Tavoitteena on löytää omaan pystyvyyteen liittyviä asioita erilaisien harjoitteiden avulla. Lauantain jälkeen tavoitteena on se, että ajattelisit itse itsestäsi positiivisempaan sävyyn, jolloin oma mielesi toimii paremmin. 

Sunnuntain ja samalla viimeisen päivän ohjelmana mietiskellen lepäily. Lepäsihän Jumalakin seitsemäntenä päivänä luomisesta. Hän tarkasteli toimintaansa ja totesi että näin on hyvä. Niin tulisi Helvetinviikkoon osallistuvan henkilönkin tarkastella. Hänen tulisi pohtia, mitä on oppinut edeltäneeltä viikolta. Reflektointi on kuitenkin todella suuri osa montaa oppimispolkua. 

You May Also Like…

Teknologia jäljittelee biologiaa

Teknologia jäljittelee biologiaa

Suuri osa ihmisistä ei tiedä mitä tietokoneen tai puhelimen sisältä löytyy ja vielä pienempi osa ymmärtää kuinka ne...

En tiiä jaksaako

Ei sun tarvi jaksaa hei. Pysähdy hetkeksi On tärkeää kuunnella omaa kehoa ja mielentilaa, ja tunnistaa, kun tarvitsee...

Doulahörhöilyä

Kuinka ollakaan – lapsuuden kätilöhaaveesta ammattidoulaksi, Tiimiakatemian aikaisen henkisen kasvun ja oman työn...

0 kommenttia

Lähetä kommentti