Karhuryhmä

Kirjoittaja: Rasmus Andersson

15 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Karhuryhmä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Harri Gustafsberg

Teoriapisteet: 3

Karhuryhmä

Paineenalla toimiminen on mielenkiintoista. Jotkut pystyvät aina vain parempaan suoritukseen, jotkut taas eivät välttämättä pysty suoritukseen ollenkaan. Mistä se johtuu? Ovatko jotkut syntyessään parempia hallitsemaan stressiä ja paine tilanteita. Karhuryhmä kirja kertoo Suomen poliisin erikoisjoukoista, jotka joutuvat ratkaisemaan hankalimpia ja vaarallisimpia rikoksia. He työskentelevät stressin, rohkeuden ja vaarallisuuden kanssa. Ilman taitoja osata hallita näitä he todennäköisesti kuolisivat. Sinällään jo hiukan stressaava ajatus. sanon kuitenkin taitoja, koska jokainen pystyy näitä oppimaan. Sinällään helpottava ajatus. Ihan aluksi ajattelin, ettei kirjasta voisi olla hyötyä, koska se on tehty käytännössä poliisin työstä. Mutta niin kuin jääkiekossa on hyötyä siitä, että osaa pelata tennistä. On vähintään yhtä hyödyllistä tämän päivän työelämässä osata monipuolisia taitoja.

Rohkeus mahdollistaa kaiken

Omalla kohdallani paineen alla toimisessa olen ottanut muutamia rohkeita kokeiluita, jotka koen erittäin hyödylliseksi paineen alla toimisen kehittymiseen. Näitä mahdollisuuksia on tullut myös vuoden varrella useita. Yksi huomattava muutos on ollut suhtautuminen näihin ”mahdollisuuksiin”, jotka ennen olen nähnyt vain pelottavan ikävinä asioina, joista en ole uskaltanut ottaa irti hyötyjä. Tämä on samalla myös ehkä yksi isoimmista asioista, jonka olen saanut eli Rohkeus. Rohkeus kokeilla. Rohkeus ottaa hyödyt irti. Janne Roihan sanoin rohkeus on antaa mahdollisuuksille mahdollisuus. Eli ennen kuin on mahdollisuus menestyä pitää olla rohkea ja uskaltaa antaa sille mahdollisuudelle mahdollisuus. Mikään ei tule itsestään. Rohkeus on mielestäni yksi tärkeimmistä asioista kehittymisessä, koska kaikki alkaa siitä. Useat opit tulee epämukavuus alueelta ja epäonnistumisien kautta. Se, että pääsee epämukavuus alueelle, vaatii hirveästi rohkeutta. Mutta se on mielestäni paras tapa oppia. Itse ainakin olen huomannut kehittyväni paljon epämukavuus alueella. Ennen pelkäsin ja jopa väistelin esiintymistä. Halusin kuitenkin olla hyvä ja vaikuttava esiintyjä. Sitä en vielä ole mutta mielestäni olen menossa oikeaan suuntaan. Tajusin, että en tule ikinä olemaan hyvä esiintyjä ilman esiintymistä. Tämän konkretisoituessa olen uskaltanut ja jopa halunnut hypätä tuntemattomiin, pelottaviin ja epämukaviin tilanteisiin. Ja se on kehittynyt minua älyttömästi. Sitä olen myös yrittänyt tuoda tiimissäni esille, että on oltava rohkea ja välillä mentävä tekemään, vaikka ei oikeasti olisi mitään hajua mitä lähtisi tekemään. Tämän mahdollistaa Tiimiakatemia mutta sinun on itse annettava tälle mahdollisuudelle mahdollisuus.

Stressi heikentää

Stressi on yksi lähellä oleva asia tänä päivänä kaikille. Elämme kaikki stressi kuplassa, josta ei meinaa päästä pois. Tähän yksi syy on jo se, että ei myönnetä itsellemme stressaavan. Tai tämän olen ainakin huomannut itseni kohdalla. Se on aiheuttanut yöllä heräämisiä, ihottumaa ja vituttamista. Olen väittänyt itselleni, että en stressaa ja kaikki on hallinnassa. Pikkuhiljaa kaikki on kuitenkin kerääntynyt ja kasautunut isommaksi mitä on mahdollista enää purkaa. Olen aina ollut suht rento ja ajattelen, että kaikki järjestyy mutta stressi on saanut minut jopa kyseenalaistamaan itseäni ja omaa identiteettiäni. Olenko oikeasti tämmöinen?  Se on tuntunut oudolta enkä ole hyväksynyt sitä, että minäkin stressaan. Siihen pisteeseen on johtanut huono aikataulutus ja aivan liian pitkät päivät työn parissa sekä oikean vapaa-ajan puute. Olen korvannut ajatus tauot ja tyhjät hetket pelaamalla, videoilla ja turhalla tekemisellä. Jollain, josta on saanut dopamiinia. Tästä juttelimme Pavel Popovin kanssa. Hän herätteli minua rutiinien ja tapojen merkityksestä ja siitä, kuinka ilman hyviä rutiineja on mahdotonta olla stressaamatta saatikka saada hyödynnettyä tehokkaasti aikaa sekä aivoja. Vaikka työ olisi kuinka kivaa tahansa tarvitset vapaa-aikaa. Oikeaa vapaa-aikaa. Vaikka luulet, että et stressaa stressaat. Hyväksy se ja mieti mistä se johtuu? Stressi yleisesti johtuu siitä, että on hommia, joita et ole vielä hoitanut. Se todennäköisesti taas johtuu huonosta aikataulutuksesta. Tai sitten on vaan oikeasti liikaa hommaa ja on katsottava peiliin. Stressi ei itsessään ole vielä pahasta, se parantaa laatua ja saa hyvässä määrin keskittymisen vielä itse asiaan. Ongelmia koituu siinä kohtaan, kun stressiä on liikaa ja se alkaa vaikuttamaan negatiivisesti. Se sulkee aivoista osioita, jotka ovat innovoinnin, herkkyyden ja intuition kannalta tärkeitä. Se luonnollisesti vaikuttaa kykyyn luoda uutta ja kehittää. Se saa kaiken tuntumaan suorittamiselta, eikä kehittämiseltä. Tämän takia pahalaatuista stressiä pitäisi pyrkiä estämään kaikin keinoin. Olemme Vengassa päättäneet suunnaksemme pyrkiä tekemään enemmän kehittämis ja luomis projekteja kuin suorittavia projekteja. Tämän kannalta stressin sieto ja ehkäisy on erittäin tärkeitä. Stressin ja pelon kuulee ensimmäisenä äänestä. ihmiset reagoivat aina eritavalla, joillain se voi kuulua äänen värisemisenä, siinä, että ei pysty edes sanomaan mitään tai siitä, että on ärsyyntynyt ja ääni on päälle käyvä. Tämä on erityisesti myös esiintymisen kannalta ikävä ja sitä on opittava hallitsemaan ennen kuin voi tulla hyväksi esiintyjäksi.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti