Kaikki rahasta

Kirjoittaja: Sasha Vilenius

12 marraskuun, 2020

Lähdeteos: Kaikki rahasta

Lähdeteoksen kirjoittaja: Julia Thurén

Teoriapisteet: 2

Kaikki rahasta

 

Raha, massi, fyrkka, hillo, pätäkkä, se juuri mistä kukaan ei halua puhua eikä saisikaan puhua. Rahasta ja sen käyttämisestä on tullut aivan uskomattoman suuri tabu suomalaisten keskuudessa. Mutta minkä ihmeen takia? Lähdin tätä asiaa selvittämään Kaikki rahasta kirjan avulla ja pohtimaan omaa suhdettani rahaan ja sen käyttämiseen.

 

Suomalaiset ovat hyvin usein vaitonaisia omista raha-asioistaan. Syynä sille voi olla jokin epäily siitä mitä muut ajattelisivat jos saisivat tietää paljonko minulla on rahaa tilillä ja paljonko tienaan. Olemme myös erittäin vaatimaton ja nuuka kansa. Ei meillä ole tapana pröystäillä varallisuudellaan ja jos joku niin tekee, hänet tuomitaan siitä varmasti sillä ”Heti kun on vähän massia päällä, niin alkaa joku vinkuu”. Nuukuuden ja säästeliään kulttuurin syynä on todennäköisesti vanhempia sukupolvia järisyttänyt lama-aika 90-luvun alussa. Siitä onkin varmasti iskostunut ajatus että aina pitää elää säästeliäästi eikä tuhlata rahoja ”joutaviin huvituksiin”.

Myös hyvin usein kuulee kuinka pitäisi säästää rahansa eläkepäiviä varten. Ymmärrän kyllä kyseisen pointin pohjimmaisen idean, mutten silti ymmärrä miksen saisi käyttää rahaa nyt ja kokea elämää ja maailmaa sillä kaikkea sitä en varmasti pysty fyysisten rajoitteiden takia tekemään silloin kun olen eläkkeellä. Tekeekö se minusta huonon ihmisen jos haluan nauttia elämästä ja rahoistani jotka olen ansainnut. Eihän kenenkään oikeasti pitäisi siitä pahoittaa mieltään jos joku käyttää rahojaan hiukan vapaammin. Toki mistäpä ei mieltänsä nykypäivänä joku pahoittaisi. Varallisuuden näyttäminen on minulle täysin ok ja jos jollakin on juuri sitä kuuluisaa massia päällä, herää minulle ennemmin kiinnostus siitä miten hän on tuohon tilanteeseen päässyt ja voisinko oppia häneltä jotain rahasta.

 

Olen itse ollut hyvin säästeliäs nuorena, jopa pihi. En käyttänyt rahaa juuri mihinkään vaan säästin kaiken. Se oli hyvä tapa elää siihen aikaan sillä säästöt tukivat omilleen muuttoa ja opiskeluiden aloittamista uudessa kaupungissa. Minusta toki löytyy se toinenkin puoli joka tykkää käyttää rahaa välillä jopa liiankin paljon asioihin. Olen jossain määrin materialisti ja käytän rahaa varsinkin vaatteisiin liian usein. Nykyään olen säästämisen kanssa hiukan laiskistunut ja tulleet rahat myös kuluvatkin nopeasti. Olen joskus kuullut lauseen ”Rahaa käytetään silloin kun sitä on”. Se kuvastaa hyvin nykyistä rahankäyttöäni. Kuun alkupuolella käytänkin paljon enemmän rahaa kuin loppupuolella sillä silloin aina havahdun miettimään mihin rahani käytän.

Olen jo pitkään pohtinut ASP-tilin avaamista ja jonkinlaisia pieniä sijoituksia johon osan rahoistani laittaisin. Aionkin luvata itselleni että viisastun rahan käytön suhteen ja lähden kasvattamaan säästöjäni tulevaisuuteen. Shoppailua en aio siirtää täysin sivuun sillä saan siitä kuitenkin jonkinlaista nautintoa joten sen vähentäminen ja kohdentaminen hyödyllisiin asioihin olisi minulle myös hyvä tavoite. On välillä erittäin hyvä pysähtyä miettimään omaa suhdettaan rahaan ja miten sitä käyttää jotten löydä itseäni siitä tilanteesta että tili on nollilla ja ihmettelen vain että mihinköhän taas rahani kulutin.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti