Kaikki kuluttamisesta: Näin aloin käyttää rahojani paremmin

Lähdeteos: Kaikki kuluttamisesta: Näin aloin käyttää rahojani paremmin

Lähdeteoksen kirjoittaja: Julia Thurén

Teoriapisteet: 2

Kulutuksen nykytila – miten tähän on päädytty?

Olemme kaikki kuluttajia – onhan kuluttaminen elämisemme ehto. Jokainen meistä tarvitsee vaatteita, ruokaa ja käyttötavaraa. Ostaminen on ratkaisu, jos ei kaikkiin, niin ainakin moniin ongelmiimme. Materiatavoitteet luovat monille merkityksen tunnetta – kuinka hienoa onkaan saada se uusi takki tai puhelin. Kuluttaminen tuo mukanaan käsittämätöntä hyvää oloa, joka toki saattaa kadota yhtä nopeasti, kuin on tullutkin. Ylikulutus nopeuttaa ilmastonmuutosta. Vaatteiden tilaaminen toiselta puolelta maailmaa on tehty helpoksi, Shein ja muut pikamuotiketjut verhoilevat takanaan olevat ihmisoikeusrikkomukset halpojen vaatevuorien taakse.

Kannanotto!

Yksi tapa ottaa kantaa ylikulutukseen on ostamatta jättäminen. Tai ainakin vähentäminen. Mieti jokaisen vaatteen kohdalla, tarvitsenko oikeasti tätä? Panosta laadukkaisiin, eettisiin ja ekologisiin vaatteisiin. Pikamuoti on lisääntynyt, samoin kuin siitä puhuminen. Esimerkiksi Ylen sarja Verta, hikeä ja T-paitoja on tuonut esille pikamuodin haittoja helposti katseltavassa muodossa. Usein ratkaisuksi kuluttamiseen annetaan myös panostaminen aineettomiin lahjoihin ja elämyksiin, mutta tässäkin on usein muistettava se, mitä resursseja noiden aineettomien elämysten tuottamiseen on oikein vaadittu.

Neuvokas arkivihreä

Kun nyt päästiin kuluttamisen makuun, voidaan seuraavaksi puhua siitä, millainen kuluttaja minä itse olen. Kirjassa puhuttiin seitsemästä kulutustyypistä, joista itseäni kuvaa parhaiten neuvokas arkivihreä. Toki itsessäni on piirteitä muistakin kulutustyypistä, mutta tämä on se kuvaavin. Neuvokkaat arkivihreät ovat kuluttajina harkitsevia, ja voivat nähdä paljonkin vaivaa löytääkseen kestävämpiä sekä ekologisia, arvojensa mukaisia tuotteita ollakseen mahdollisimman pieni paha maapallolle. He voivat karsia mukavuudestaan ollakseen kestävämpiä kuluttajia.

Ympäristöasiat vai kulttuurikokemus?

Minulla on tässä kuitenkin yksi, hieman suurempi dilemma. Itselleni kaksi hyvin tärkeää asiaa ovat sekä ympäristöasiat, että kulttuurikokemus. Rakastan matkustamista ja uusista kulttuureista oppimista mutta tiedostan lentämisen kuluttavan järkyttäviä määriä maapallon resursseja. Matkustaa voisi toki lentämistä ekologisemmin esimerkiksi interrailaamalla, mutta se kuluttaisi taas enemmän aikaani ja todennäköisesti myös enemmän rahaa. Halpalentoyhtiöt ovat tehneet lentämisestä helppoa ja halpaa, toiselle puolelle Eurooppaa saattaa päästä muutamalla kympillä, kun taas hinta junamatkasta Jyväskylästä toiselle puolelle Suomea voi olla kaksinkertainen summa.

Olen ollut kasvissyöjä yläasteen alusta alkaen, eläinoikeus- ja ympäristösyistä, ja muutaman viimeisimmän vuoden tästä vegaani. En tuo pakolla vegaanisuuttani esille keskusteluissa, mutta sen selvittyä saattaa keskustelukumppanini usein alkaa kyseenalaistamaan valintaani. Vegaanit syövät pelkkää avokadoa ja tuontisoijaa – joka on näemmä ilmastolle paljon pahempi asia kuin tehotuotettu liha. Ja kuluttavathan monet Aasian ylikansoitetut maat enemmän resursseja kuin suomalaiset. Omaa käytöstä yritetään hyväksyttää keksimällä tekosyitä ja selityksiä, etsimällä muita syntipukkeja, sillä eihän muutos voi lähteä vain yhden henkilön, juuri minun, tekemästä muutoksesta – samalla tavalla toisaalta keksin itse syitä matkustaa kokeakseni kulttuureja, vaikka tiedän sen olevan ilmastolle iso haitta.

Vegaanisen elämäntyylin lisäksi pyrin kierrättämään, ostamaan laadukkaita ja kestäviä vaatteita ja kulutustavaroita, joista mahdollisimman suuren osan käytettyinä. Kirpputorit ovat halpavaatekauppoja parempi vaihtoehto, mutta toisaalta saatan tukea jonkun muun halpavaatekauppoja tukevaa ostokäyttäytymistä ostamalla hänen vanhoja vaatteitaan pois. Usein kirpputoreilla näkee myös uusia vaatteita, joissa on edelleen laput kiinni. Tuenko siis todella kestävää taloutta ostamalla näitä tuotteita? Parempi vaihtoehto voisi olla sijoittaa tarvikkeisiin, joilla huoltaa omia vaatteitaan ja panostaa niiden käyttöiän pidentämiseen.

Kulutuksen tulevaisuus – mihin raha kannattaa käyttää?

Kuluttajana pystyn itse valikoimaan suurimmaksi osaksi sen, mistä ostan tuotteeni. Tärkeää on ottaa selvää tuotteiden ja palveluiden tuottamisen vastuullisuudesta. On ostettava vähemmän tavaraa, enemmän palveluita ja taidetta, kulttuurikokemuksia.

Onko ylikulutus, epäekologiset valinnat sekä ilmastonmuutos siis yksilön vai systeemimme syytä? Kenestä muutoksen on lähdettävä?

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Asiakastutkimus

Valitsin luettavaksi seuraavan kirjan Asiakastutkimuksen perusteet ja käytännöt. Kirjan lukemisen tarkoituksena oli...

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti