Kaikki kuluttamisesta

Kirjoittaja: Aino Lahti

12 joulukuun, 2021

Lähdeteos: Kaikki kuluttamisesta

Lähdeteoksen kirjoittaja: Julia Julia Thurén

Teoriapisteet: 2

Säästäminen on ollut jo pidemmän aikaa haaveeni. En ole ollut siinä koskaan hyvä, enkä ole kylläkään tehnyt sen suurempia toimenpiteitä asian suhteen. En ole oikein tiennyt mistä aloittaa, tai ylipäätään osannut vastata kysymykseen, mihin kaikki rahani menevät. Ystäväni suositteli minulle kirjaa -Kaikki kuluttamisesta. Kirjan kirjoittaja Julia Thuren pitää myös omaa podcastia: Melkein kaikki rahasta, jota aloin kuuntelemaan. Haluan oppia säästämään rahaa, tekemään ekologisempia päätöksiä, sekä pysyä kärryillä mihin rahani menee.

Minä kuluttajana

En ole ollut kovinkaan hyvä säästämisessä, tai omien menojen budjetoinnissa. Olen ollut elämäni aikana hyväpalkkaisessa työssä, opiskelijana, sekä osa-aikaisessa työsuhteessa. Kuukausittainen tuloni on siis vaihdellut suurestikin. Näitä kaikkia on kuitenkin yhdistänyt se, että loppukuusta, on menty aika tiukoilla rahankäytön suhteen, tuli sitä minkä verran tahansa, sillä olen tuhlannut rahaa sitä mukaan, kun sitä on tullut. Melko typerää.

Olen hiljattain kuitenkin herännyt tutkimaan enemmän omia kulutustottumuksiani. Jos ajattelen itseäni muutamaa vuotta taaksepäin, kulutustottumukseni on ollut suorastaan oksettavia. Muistan hetken, kun olen ollut kaverini kanssa ostoksilla ja olen pohtinut, ostaisinko yhden paidan, vaiko en. En ollut varma tulisinko käyttämään tuota kyseistä paitaa, sillä se oli hieno, mutta todella erikoinen. Kaverini kommentoi ostopäätöstäni sanomalla ”se ei maksa paljoa, vaikka et käyttäisikään”. Ostin paidan, toin sen kotiin kaappiini ja sinne se myös jäi. Ei se maksanut paljoa, mutta ei sen ostamisessa mitään järkeäkään ollut. Minun kulutukseeni on ollut helppo vaikuttaa mainoksien ja ystävieni puolesta ja huomaan, että olen tehnyt paljon ostopäätöksiä halujeni perusteella, enkä tarpeen. Olen myös se tyyppi, joka haluaa aina kokeilla kaikkea uutta, joten heräteostoksia on tullut tehtyä liian usein.

Nykyään onneksi mietin enemmän, ennen kuin teen ostopäätöksen ja noin vuoden sisään olen alkanut ajattelemaan kulutustottumuksiani todella. En enää osta tavaraa, ellen koe sitä kestäväksi ja pitkän ajan sijoitukseksi. Olen tyhjentänyt vaatekaappini kaikesta turhasta, vienyt ne kierrätykseen, enkä osta sinne enää turhaa, ei kestävää vaatetta. Tälle talvellekaan ei ole vielä löytynyt hyvää ja tarpeeksi lämmintä talvitakkia, mikä kestäisi useamman vuoden, sillä kaupoissa kiertelystä huolimatta, en ole löytänyt sitä täydellistä yksilöä. Muutama vuosi taaksepäin olisin ostanut sen ”ihan kivan” takin, mikä olisi saattanut olla käytössäni ainoastaan yhden talven. Rahaa ei silti ole jäänyt säästöön, sillä käytän nykyisin paljon rahaa harrastuksiin ja kokemuksiin, esimerkiksi salikorttiin, matkusteluun, ravintoloihin ja elokuviin. Heräteostoksiakin tulee vielä aika ajoin tehtyä, mutta olen kyllä parantanut tapojani. Yksi osasyy on varmasti tämä opiskelijaelämä ja tukien varassa eläminen. Haluan sen kuitenkin jatkuvan myös opiskeluiden jälkeen.

Suomalaiset kuluttajatyypit

Kirjassa lueteltiin seitsemän suomalaista kuluttajatyyppiä. En osannut yhdistää itseäni mihinkään näistä. Löysin kyllä monia minua ennen kuvaavia lausahduksia, kuten ”hän tekee ostoksia hetken mielijohteesta ja ostamisen ilosta”. Näistä seitsemästä kuluttajatyypistä löysin kyllä heti sen, minkälaiseksi haluan tulla. Fiilisvihreä suunnannäyttäjä, ”joka painottaa valinnoissaan ekologisuuden lisäksi laatua, yksilöllisyyttä ja hyvää designia. Hän vertailee ja valikoi käyttämänsä tuotemerkit huolella. Hän on valmis näkemään vaivaa löytääkseen omaan elämäntyyliinsä sopivia ratkaisuja, ja ostaa usein pienien ja tuntemattomien tuottajien tuotteita”

Muuttuminen tämän tyyppiseksi kuluttajaksi ei tapahdu hetkessä ja vaatii opiskelua ja aikaa vertailuun. Haluan kuitenkin kantaa korteni kekoon tekemällä ekologisia päätöksiä ostoksien suhteen ja ajattelemalla vihreämmin. Aikaisemmin olen ajatellut, että ei minulla ole varaa näihin kalliisiin, kestäviin ja ympäristöystävällisiin tuotteisiin nyt opiskeluaikana, mutta kuten sanonta kuuluu ”köyhän ei kannata ostaa halpaa”. Ostamalla laadukkaan tuotteen, joudut maksamaan tietysti enemmän, mutta se kestää usein myös vuosia.

Tarpeeseen ja haluun -listat

Kirjassa kerrottiin opettajasta, joka oli onnistunut lopettamaan turhan shoppailun ja saanut näin rahaa säästöön. Hän oli kehittänyt mainion tavan, jonka aion itsekin ottaa käyttöön. Hänen puhelimensa muistioissa oli kaksi listaa. Toiseen listaan hän oli ranskalaisin viivoin kirjoittanut, mitä hän haluaa ja toiseen, mitä hän tarvitsee. Näiden kahden listan avulla hän oli lopettanut kaikenlaisten heräteostosten tekemisen ja osti ainoastaan asioita, mitä tarvelistassa oli. Kun haluttava asia oli ollut tarpeeksi pitkään haluttavien listalla, se saattoi siirtyä tarvelistalle, jonka jälkeen ostaminen oli hyväksyttävää. Tällöin haluttua asiaa oli harkittu tarpeeksi pitkään, eikä se ollut enää heräteostos.

Edellisen tavan käyttöönotossa voi kompastuskivenä olla tarpeiden määrittäminen. Voi olla vaikea miettiä missä menee tarvittavan ja halutun ero, sillä kaikelle keksii aina jotain perusteluita. Listaa täytyy myös aktiivisesti päivittää, ettei haluttu asia jää vain roikkumaan sinne pidemmäksi aikaa ja näin ”pääse” tarvittavien listalle. Aion ottaa nämä huomioon käyttäessäni listaa ja miettiä mikä on todella tarpeellinen minulle itselleni. Lisään listaan myös tekemisestä koituvia kuluja, kuten matkustamisesta ja erilaisista reissuista kavereiden kanssa. Näin voin pohtia onko kaikkiin tarpeellista ja järkevää lähteä, vai olisiko rahalle jotain fiksumpaa käyttötarvetta, esimerkiksi ihan säästäminen.

Tuntuu että voisin kirjoittaa kirjan oppeja ja oivalluksia, vaikka kuinka paljon. Kirja herätteli minua ajattelemaan omia kulutustottumuksia ja antoi paljon hyviä vinkkejä, kuinka voin kehittää itseäni haluamaani suuntaan. Edellä mainittujen asioiden lisäksi ensivuodelle aion tehdä kuukausibudjetin itselleni, jossa näkyy rahallinen budjetti kuukausikohtaisesti ja pakolliset menot. Tämän avulla voin seurata menojani ja (toivottavasti) säästää. Pienin askelin säästämistä ja parempia valintoja kohti.

You May Also Like…

Teknologia jäljittelee biologiaa

Teknologia jäljittelee biologiaa

Suuri osa ihmisistä ei tiedä mitä tietokoneen tai puhelimen sisältä löytyy ja vielä pienempi osa ymmärtää kuinka ne...

En tiiä jaksaako

Ei sun tarvi jaksaa hei. Pysähdy hetkeksi On tärkeää kuunnella omaa kehoa ja mielentilaa, ja tunnistaa, kun tarvitsee...

Doulahörhöilyä

Kuinka ollakaan – lapsuuden kätilöhaaveesta ammattidoulaksi, Tiimiakatemian aikaisen henkisen kasvun ja oman työn...

0 kommenttia

Lähetä kommentti