Juu ei

Kirjoittaja: Veeti Rastas

15 lokakuun, 2021

Lähdeteos: Juu ei

Lähdeteoksen kirjoittaja: Monika Tuurala

Teoriapisteet: 3

Priorisointi on todella tärkeä osa niin arjessa kuin myös erilaisissa projekteissakin. Valinnat joita teemme joka päivä vaikuttavat tulevaisuuteemme. On tärkeää osata sanoa ei niille asioille jotka ovat omia arvoja vastaan. Ja panostaa täysillä niihin mitkä tuntuvat oikeilta.

Olemme varmasti kaikki olleet tilanteessa, jossa on mietitty kuka ryhmästä tekisi niin sanotun ”paska homman” eikä kukaan halua tehdä sitä. Se on vaikea tilanne eikä kukaan varmaan haluaisi ketään pakottaa tekemään asioita. Näissä tilanteissa yleensä itse vetäydyn taka-alalle ettei minun tarvitse suostua tekemään asiaa. On parempi panostaa täysillä muutamaan asiaan kun sählätä miljoonaa vähän. Tekosyyt ovat iso ongelma varmasti ihan työelämässäkin. Akatemialla tuntuu monella olevan koko ajan kiire vaikkei kukaan tiedä mihin hän aikansa käyttää. 

Olen alkanut miettiä mille asioille sanon kyllä ja mille asioille oma jaksamiseni jaan. Studio on paikka, jossa puran tunteitani ja sielä saan olla rauhassa omien ajatusteni kanssa. Voi olla vaikeaa yhdistää vapaa-aikaa ja työtä, mutta minulla tilanne on ajautunut siihen jopa ihan tarkoituksellakin. Miksi tehdä jotain muuta, kun sitä mitä rakastaa. clichee, mutta koen, että se on avain onnelliseen elämään. Toki raha täytyy myös tehdä jollain työllä, mutta intohimoaan ei saa unohtaa. Täydellinen tilanne ainakin minulle on se että rahan tekee sellaisin keinoin mikä on itselleen paras ja ennenkaikkea mielekkäin.

Toimin tehokkaimmin silloin, kun kalenterissa on valmiina joka päivälle jotain, mutta myös tilaa ajattelulle ja luovuudelle. Olen vahvasti fiilis tyyppi. On vaikeaa lyödä kalenteriin minä päivinä ja mihin aikaan studiolle haluan mennä, sillä tarvitsen oikeanlaisen flow jotta saan syntymään jotain. Mutta samaan aikaan aikataulutus on minulle hyvinkin toimiva osa arkea. Se luo minulle nimenomaan arjen ja antaa minulle avaimen arjessa täydellä teholla toimimiseen. Luovuuden kanssa kelloa en osaa katsoa.

Välillä on vaikeaa tietää mitä me itse edes haluamme, joten on vaikeaa tietää täytyisikö suostua vai kieltäytyä jutusta x. On tärkeää huomata myös mitä en ainakaan halua tehdä. 

Kirjassa esiteltiin nelikenttämalli, joka helpottaa elämän priorisointia ja päätösten tekoa.

Mallissa on neljä kategoriaa 

  1. Iso ja kevyt
  2. Iso ja raskas
  3. Pieni ja kevyt
  4. Pieni ja raskas

Jos tehtäväsi on kahden ensimmäisen kategorian puolella ei se tarkoita, ettei siitä voisi oppia mitään. Varmasti voi. Kuitenkin pienet & kevyet ja isot & kevyet on ne mihin kannattaa panostaa. Tämä ei tarkoita, ettei nämä voisi olla haastavia tai vaativia.

Haluan panostaa priorisointiin varsinkin nyt viimeisen akatemia vuoden aikana, jotta saan tästä kaiken mahdollisen vielä irti.

You May Also Like…

Google Digital Garage

Google digital garagessa oli paljon asioita, jotka olivat tuttuja mutta sain siitä myös paljon käytäntöön vietäviä...

Viherpesuopas

                                          Ai mitäkö on viherpesu? Viherpesun määritelmä perustuu  siihen, että...

0 kommenttia

Lähetä kommentti