21 oppituntia maailmantilasta

Kirjoittaja: Veeti Rastas

15 lokakuun, 2021

Lähdeteos: 21 oppituntia maailman tilasta

Lähdeteoksen kirjoittaja: Yuval Noah Harari

Teoriapisteet: 3

Korona-aika opetti minut meditoimaan. Meditointi on ikuisuuden vanha ja sitä on käytetty vuosisatojen ajan niin suuret johtajat kun ihan normi työläisetkin. Monet ajattelevat sen olevan ajanhukkaa ja hölynpölyä, mutta en usko heidän antaneen sille edes mahdollisuutta oikeasti. Nykypäivänä sen aloittaminen on kuitenkin varmasti helpompaa kuin koskaan sillä ohjeita löytyy niin äänikirjana, youtube videona kuin myös ihan vaan lukemallakin. On myös tärkeämpää kuin koskaan osata keskittää energiansa oikein.

Meditoimisen lisäksi kirjassa suurena aiheena oli tulevaisuus ja sen myötä ilmastokriisi. Jokapäiväiset päätöksemme ovat valintoja, jotka voivat ajaa maapalloamme kohti ilmastokriisiä. On vaikeaa ennustaa mitään tulevasta ja jopa nyt on vaikeaa ajatella mitä elämämme oli muutama vuosi sitten ja kuinka se oli silloin meille arkea. 

Tulevaisuus on jopa hieman pelottava monen mielestä. On kauheaa ajatella kuinka paljon uudet keksinnöt vaikuttavat luontoon sekä tuhoavat luonnonvaroja, mutta jos maailma ei kehittyisi koko ajan mitä meille tapahtuisi silloin. On outoa ajatella, että meillä on kaikki mahdollinen tieto kokoajan taskussamme tai käden ulottuvillamme. Emme siis joudu tekemään enään niin paljon työtä tiedon etsimiseen ja keräämiseen. Tekeekö se meistä jopa vähän laiskoja?  Mielestäni tekee. Aivojumppa ainakin jää hyvin pieneksi, koska saamme kaikkeen vastauksen taskustamme. Olemme huomanneet äidin ja isän kanssa, että meillä on todella huono nimimuisti ja olemme naureskelleet sille. Nykyään aina jos me emme muista jonkun ihmisen nimeä kenestä olemme saattaneet jo puhua pitkäänkin ruokapöydässä niin vaihdamme aihetta ja kukaan ei saa hakea nimeä mistään. Nimi popahtaa jossain vaiheessa jonkun päähän. Pointti on siis se että meillä on jo paljon tietoa päässä se täytyy vain hakea sieltä luonnollisin keinoin, näin pää saa myös työskennellä.

Monella on vaikeuksia ymmärtää edes mitä maailmalla koko ajan tapahtuu ja mihin se on menossa. Muutoksiin mukautuminen ja niiden kanssa eläminen on näkynyt elämässämme varmasti isommin kuin koskaan. Olemme huomanneet, että pystymme mukautumaan vaikka aivomme viestisivät meille aivan jotain muuta.

Teknologian lisääntyminen ja sen koko aikainen kehittyminen on varmasti hyvä juttu, mutta kyllä se vähän saa ihokarvat nousemaan pystyynkin. Olemme saaneet pienen ripauksen siitä kuinka paljon tekniset laitteemme keräävät meistä ”salaa” tietoa ja kuinka sitä myydään toisille yrityksille. Myös gyperhyökkäykset ovat lisääntyneet paljon ja tekevät suurta tuhoa niin yrityksissä kuin myös maanlaajuisesti. 

Kirja herätti pohtimaan omia valintojani niin projekteissa, kun myös arkielämässänikin. Koen ilmastonmuutoksen itselleni tärkeänä aiheena ja yritänkin tehdä sitä vaikka en hehkutakkaan sosiaalisessamediassa valinnoistani. Kannattaa aina miettiä ostosten yhteydessä, että ”tarvitsenko tätä oikeasti” ja projekteissa ”pystynkö seisomaan tämän asian takana” ennen kun tekee mitään päätöstä.

Kirja on todella laaja ja siinä käsitellään aiheita paljon. Kannattaa siis varata paljon aikaa ja antaa ajatusten kypsyä omassa rauhassa.

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti