Joy at Work: Organizing Your Professional Life

Kirjoittaja: Karim Oussihl

31 toukokuun, 2022

Lähdeteos: Joy at Work: Organizing Your Professional Life

Lähdeteoksen kirjoittaja: Marie Kondo & Scott Sonenshein

Teoriapisteet: 2

Joy at work -kirja kertoo ja esittelee tapoja, joilla työelämän eri alueet voi pitää siistinä. Työpöydän lisäksi kirjassa kerrotaan myös siitä, kuinka tärkeää on pitää sähköposti ja älypuhelin siistinä, eli ei pitäisi hautoa turhia sovelluksia ja viestejä.

Siivousvinkit itsessään eivät ehkä olleet niin olennaisia itselle, sillä ne tuntuivat liittyvän toimistomaailmaan, kuitenkin filosofia siistinäpitämisen takana oli minusta kiinnostavaa. Kirjassa kerrottiin, että kaikki asiat, jotka eivät tuota sinulle iloa, pitäisi heittää pois, nekin jotka ovat joskus tuottaneet iloa, mutta eivät sitä enää tee. Toki työelämässä on olemassa esim. papereita, jotka on pakko säilyttää, mutta kaikki mitkä voi heittää pois pitäisi. Siistit ja järjestellyt tilat ovat tutkitusti mielenterveydellekin hyväksi, mutta ison hyödyn saa myös itse siivousprosessista. Kirjassa kerrottiin että kun tavaroita käy läpi päättäen mitä heittää pois, omat ajatuksetkin selkeytyvät ja saattaa oppia jotain itsestään ja vaikka siitä mitä tulevaisuudeltaan haluaa.

Siistinä pitämiseen liittyi myös kalenterin siisteys ja esim. se ettei täytä kalenteriaan suostumalla liian moniin velvollisuuksiin ja istua turhaan kokouksissa jotka eivät koske sinua. Olen huomannut ihan opiskelijaelämässäkin joillain ihmisillä olevan taipumusta ottaa liikaa tehtäviä hoidettavakseen. Oli hyvin sanottu, että jos ei itse arvosta omaa aikaansa eivät sitä tee kukaan muukaan. Ajankäytönhallinta ei aina meidänkään tiimillä mene ihan nappiin ja sitä voisi olla hyödyllistä jotenkin koittaa hallita paremmin. Tiimiakatemialla olen myös huomannut, että meidän Teams-kanava voisi hyötyä jonkinlaisesta järjestelemisestä ja sieltä pitäisi varmaan poistaa jotain vanhoja kansioita, tai ainakin arkistoida ne jonnekkin muualle. 

Yksi pointti mistä kirjassa en ehkä niin pitänyt oli se, kuinka välillä ohjeet tuntuivat pyörivän sen ympärillä, kuinka voisit maksimoida työntekosi hyödyt etkä käyttää aikaa esim turhaan paperien etsimiseen. Vaikka ymmärrän pointin, minusta on myös ihan ok, että työhön ei anna itsestään ihan kaikkea. Työtä voi tehdä ihan vain rahankin takia, ja priorisoida enemmän vapaa-aikaa. Länsimaissa on olemassa tällainen unelmatyön ihannointi, mutta ei työpaikan tarvitse olla välttämättä kenenkään unelma. Kirjassa sanottiin, että tällä tavalla ei ehkä ole hyvä ajatella, vaan työstä pitäisi tehdä ilon lähde, mikä on toki ihan hyvä juttu, mutta minusta työ voi loppujen lopuksi myös olla vain työtä. 

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti