Jokaisella on juttunsa

Kirjoittaja: Akseli Pasanen

21 marraskuun, 2022

Lähdeteos: Jokaisella on juttunsa

Lähdeteoksen kirjoittaja: Heikki Peltola

Teoriapisteet: 2

Omaa juttuani etsiessäni huomasin tämän kirjan kirjalistalla ja otin lukuun. Toivoin kirjalta ajatuksia oman juttunsa löytämiseen ja niitä siltä sainkin ainakin pienen palan verran. Kirja on kuitenkin tarkoitettu ehkä vielä enemmän ihmisille, jotka ovat jumissa työympäristössä, josta eivät pidä ja kaipaavat siihen muutosta. Kirjan alussa kerrottiin miten yli miljoonaa suomalaista ottaa aamuisin päähän lähteä töihin, en halua kuulua heihin. Kuten kirja kehottaa, jätä irtisanomisilmoitus keskinkertaisten kerhosta ja hae muutosta itse.

Kaikki lähtee itsestä

Kaikki muutos lähtee itsestä ja omasta halusta repiä itsensä irti jostain vanhasta ja tympeästä. Kirjaa lukiessa pysähdyin monta kertaa vertailemaan sen sanomaa omiin ajatuksiini ja oli mukavaa tehdä kirjan ”tehtäviä”, joissa esimerkiksi keskityttiin omien arvojen ja ajatusten kiteyttämiseen. Kiteytyksen jälkeen on helpompi lähteä kohti omia tavoitteitaan vaihe kerrallaan, sillä pikatietä mestaruuteen ei ole.

Tärkeintä juuri nyt?

Omassa elämässään ihmiset unohtavat usein mikä on milloinkin tärkeintä ja hyvin usein se on juuri tämä hetki. Elämä on livelähetystä, jos elää muistojen huippuhetkissä tai rakentaa toiveunien varaan, lähetys nykyhetkessä katkeaa ja elämme mielikuvissamme. Tällä hetkellä omassa toiminnassani olen vaiheessa, jossa tunnistan hyvin minua vaivaavia tilanteita, joten tärkeintä on nyt keksiä niihin uusia ja parempia toimintatapoja. Yksinkertainen keino on nostaa rimaa ja haastaa itseään.

Tiimityö

Tänä syksynä olemme tiimimme kanssa selvästi muutoksen vaiheessa. Syksy on ollut ajoittain raskasta sillä ihmiset käsittelevät muutoksia eritahdilla ja omiin ajatuksiinsa peilaten. Kirjan mukaan luonto pyrkii tasapainoon ja kaikki muutokset synnyttävät vastareaktion. Tämä on osuvasti sanottu tiimillemme. Uskon kuitenkin, että kun jokainen löytää omat ajatuksensa muutoksiin, kehitymme tiiminä.

Kirjassa kerrottiin, jokaisen ihmisen pystyvän perustelemaan itselleen kaikki hatarimmat ja typerimmätkin uskomuksensa ja oletuksensa, sillä kaikki ihmiset ovat mielestään oikeassa. Tämä on osa ihmisrodun pitkää perimää, keino suojella itseämme. Jotta tiimityöskentelymme voisi ottaa askeleita eteenpäin, meidän täytyisi yksilötasolla tunnistaa tilanteita ja ajatusmalleja, joita pidämme omana suojanamme.

”Vain näkemällä omat ajatuksensa, oletuksensa, uskomuksensa ja odotuksensa niitä voi muuttaa”

Vaiheet unelmien yhteistyöhön

Yhdessä tekeminen ei periaatteessa ole vaikeaa. Me kaikki odotamme ja toivomme hyvältä yhteistyöltä suunnilleen samoja asioita.

  1. Jokainen saa olla oma itsensä
  2. Kukaan ei koe olevansa ”vain” – Kaikilla oma rooli ja muut arvostaa ja huomioi
  3. Kukaan ei ole pallo hukassa – Kaikille tehdään selväksi mitä heiltä odotetaan
  4. Kaikkia kohdellaan reilusti
  5. Ketään ei pomotella
  6. Jokainen pääsee näyttämään mihin pystyy
  7. Toisille pidetään peukkuja
  8. Jäsentenväliset kiistat selvitetään silmätysten
  9. Mutkaton meininki – Turha tärkeily pois ja nauretaan yhdessä
  10. Juhlia arjen keskellä – Arki ei saa olla liian arkista

Kirjassa oiva lainaus: Kaikki mitä ihmisten tarvitsee yhteistyöstä tietää, opitaan jo lastentarhassa. -Robert Fulghum

You May Also Like…

Google Digital Garage

Google digital garagessa oli paljon asioita, jotka olivat tuttuja mutta sain siitä myös paljon käytäntöön vietäviä...

Viherpesuopas

                                          Ai mitäkö on viherpesu? Viherpesun määritelmä perustuu  siihen, että...

0 kommenttia

Lähetä kommentti