Johtavat ajatukset 2020 

Kirjoittaja: Daniel Hakasaari

7 joulukuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

 Tiimiakatemiaa mainostetaan paikkana, jossa vain taivas on rajana. Voit tehdä aivan mitä itse haluat ja siitä reflektoimalla edesautat opintojesi etenemistä. Meillä on valmentajat, jotka ohjaavat meidät kohti menestystä. Tiimi puolestaan osaltaan tukee meitä saavuttamaan omat henkilökohtaiset tavoitteemme.  

Johtavien ajatusten tulisi olla se suuntaviiva, jota pitkin kuljemme kohti tätä menestyksemme polkua. Johtavissa ajatuksissa on ohjeet tiimiyrittäjälle, jotka kopioin tähän alle: 

 

10 ohjetta tiimiyrittäjälle 

  1. Tee aloite, uskalla etsiä ohjeita. 
  2. Opi hallitsemaan kaaosta. Se on ensimmäinen askel luovassa prosessissa. 
  3. Saat tehdä virheitä. Voit oppia niistä. 
  4. Kohdista energiasi ratkaisuihin, älä ongelmien murehtimiseen. 
  5. Tee parhaasi ja aseta tavoitteesi korkealle. 
  6. Näe mahdollisuuksia, älä esteitä. 
  7. Uskalla kokeilla ja olla oma itsesi. 
  8. Hymyile, nauti ja heittäydy. 
  9. Ole nöyrä ja luo menestyksesi aina uudelleen. 
  10. Kunnioita kanssaihmisiä ja hyödynnä Tiimiakatemian sisältä löytyvä kokemus ja tieto, jottei pyörää tarvitse keksiä uudelleen. 

 

Jos olisin vähän vähemmän heittäytyvä sekä introvertimpi ihminen kuin olen, kokisin nämä ohjeet varmasti aivan erilailla kuin nyt. Näissä ohjeissa yritetään tehdä jokaisesta yksilöstä samanlainen ulospäinsuuntautunut, itseohjautunut, isosti ajatteleva ja heittäytyvä ihminen. Minulle se on luonteen puolesta helppo ajatus, mutta mietin niitä henkilöitä, jotka ovat luonnostaan rauhallisempia ja harkitsevampia. Eikö tällainen tiimiyrittäjän ohjenuora tuota heille aivan turhia paineita muuttua väkisin henkilöinä sellaisiksi, mikä ei ole heille luontaista. Itse näkisin ainakin kyseiset ohjeet varmasti ahdistavina sekä kuluttavina 

Meillä on tiimissä mahdottoman monenlaisia tyyppejä, joista jokainen ajattelee eri tavalla. Minun mielestäni tiimin rikkaus on nimenomaan se, että pystymme hyödyntämään toistemme parhaita ominaisuuksia. Minä voin olla se henkilö, joka on pelottomasti aina menossa johonkin uuteen typeryyteen mukaan. Meillä on kuitenkin onneksi niitäkin, jotka istuvat hetken jarrun päällä, jotta ehtisin edes hetken miettiä, mitä ihmettä olen taas tekemässä. He pelastavat minut omilla ideoiden kyseenalaistamisilla ja ongelmien puntaroimisilla isoimmista soista. 

Haluan nostaa esiin kohdat 1. ja 10. joista ensimmäisessä puhutaan omasta vastuusta etsiä vastauksia ja toisessa siitä, kuinka sinun tulisi hyödyntää Tiimiakatemian sisällä olevaa tietoa. Tällä hetkellä tuntuu, että Tiimiakatemialla vastuu omasta oppimisesta ja vastausten etsimisestä jää täysin omille harteille. Missä on se meidän ohjaaja, joka opastaa meitä eteenpäin tällä reitillämme? Itse koen, että useasti tiimiyrittäjä joutuu vaeltelemaan aika pitkänkin aikaa pimeydessä, ennen kuin joku hoksaa vähän kysellä perään. Toki vika saattaa olla siinä, että emme huhuile tarpeeksi aktiivisesti apua, mutta ainakin itselleni avun pyytäminen on aivan mahdottoman vaikeaa. Varsinkin siinä tilanteessa kun paketti on niin levällään, ettei oikein tiedä mistä lähtisi liikkeelle. 

Toinen kohta on tämä Tiimiakatemian sisäinen tieto, joka tuntuu tällä hetkellä olevan lähinnä hiljaista tietoa. Taas vaadittaisiin tiimiyrittäjältä aktiivista kyselemistä, mutta meille kaikille se ei ole helppoa. Miksi meillä ei ole TA-Tinderiä, jossa jokainen voisi kertoa omista osaamisistaan ja mielenkiinnon kohteistaan? Tällä saataisiin varmasti kynnystä neuvojen kysymiseen pienennettyä. Samoin ihmettelen suuresti, miten alumnilista on vain alumnipäällikön saatavilla, jos kerran jo johtavissa ajatuksissakin lukee, että meidän tulisi hyödyntää Tiimiakatemian sisältä löytyvää tietoa. Kerran tiimiakatemialainen on kuitenkin mielestäni aina tiimiakatemialainen. 

 

Tiimiakatemian arvot: 

  1. Ihmissuhteet 
  1. Tiimiyrittäjyys 
  1. Rohkeat kokeilut ja jatkuva uudensynnyttäminen 
  1. Tekemällä oppiminen 
  1. Matkustaminen 

 

Tiimiakatemian arvot tukevat vahvasti näkymää tulevaisuuden työympäristöstä. Tulevaisuudessa emme hae enää huippuyksilöitä, vaan pikemminkin huipputiimejä. Pikkuhiljaa työmaailma on oppinut ymmärtämään sen, että tiimi voittaa kuitenkin aina lopulta yksilön. Minulle tämän sisäistäminen on ollut haaste, mutta kyllähän täällä ollessa huomaa, kuinka paljon itse kehittyy ihmisenä. Täällä on hienoa se, että on mahdollista saada paljon palautetta, jonka pohjalta voi miettiä omaa toimintaansa. Ja tämä palaute tulee nimenomaan tiimiltä. Vaikka näin pohjalaisena haluaisin niin kovasti olla se yksinyrittäjä, mutta täytyyhän sen kuitenkin myöntää, että on tässä tiimiyrittäjyydessä nyt jotain järkeä myös oman itsensä kehittämisen näkökulmasta. Kokonaisuudessaan tuen kyllä vahvasti Tiimiakatemian sisäisiä arvoja ja uskon, että ne palvelevat erittäin hyvin tulevaisuuden työympäristöä. 

 

Missio: Synnytämme rohkeita tiimiyrittäjiä 

 

Missio määritelmällisesti on perimmäinen syy yrityksen olemassaoloon sekä siihen, mitä yritys haluaa toiminnallaan saavuttaa. Ajatuksena Tiimiakatemian missio kuulostaa siis varsin uudenaikaiselta edelläkävijän tavoitteelta. Kun kerran tiedämme työmaailman menevän entistä enemmän tähän suuntaan, tämähän on ehdottoman hyvä missio. Kyseenalaistan tässä ehkä kuitenkin sitä, viedäänkö Tiimiakatemiaa tällä hetkellä tarpeeksi kohti tätä missiota. Olemmeko talon sisällä unohtaneet osan missiostamme? Vaikka toimintamallimme palveleekin tiimiyrittäjiksi kasvamista, toivoisin näkeväni Tiimiakatemian toiminnassa paljon enemmän rohkeutta tekemiseen. 

 

Visio: Tiimiakatemia kaikkien saataville 

Visio määritellään yrityksen tulevaisuuden tavoitetilaksi. Visio on mielestäni vähän ympäripyöreä, sillä monesti visioon määritelty myös aikajänne, jolloin tämä visio olisi saavutettu. En oikein jaksa uskoa, että tämä meidän visio olisi kauhean realistisesti saavutettavissa ainakaan tulevina vuosina. Lisäksi itse haluaisin tuoda nimenomaan tiimiyrittäjyyden kaikkien saataville, mutta en ole aivan varma haluaisinko tuoda sitä nykyisen Tiimiakatemian toimintamallin kautta. 

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti