Johda tunteita, menesty työelämässä

Kirjoittaja: Lasse Helminen

8 joulukuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

” Ei riitä, että ymmärrämme tiimin tai asiakastilanteen faktat (koska siihen pystyvät kaikki) ja tyydytämme ääneen sanotut tarpeet. Meidän pitää pystyä luomaan tunneyhteys, jossa osaamme lukea myös ei-ääneen sanottuja tarpeita ja käyttäytyä tavoilla, jotka tuovat luovuuden esiin.”

 

Äskettäinen ote oli kirjan kappaleesta Lineaariset tylyttäjät häviävät. Tämä kappale jäi mieleeni, koska siinä tuli esiin asioita, joihin kiinnitän huomiota tiimimme arjessa. Luin Camilla Tuomisen kirjan Johda tunteita, menesty työelämässä ja nyt ehkä ymmärrän hieman paremmin tiimimme dynamiikkaa ja sitä, että tiimimme tarvitsee luovuutta rutkasti enemmän jokapäiväiseen tekemiseen.

 

Luovuus ratkaisee

Pidän markkinoinnin hommista, koska ne ovat luovaa työtä. Kukaan ei sano minulle tarkkaan miten tulee toimia vaan työni lopputulos on hyvin pitkälti sulava lopputulos minun ja asiakkaan näkemyksistä. Kirjassa kerrotaan paljon siitä, kuinka tulevaisuudessa koneet tulevat viemään yhä enemmän töistämme sillä ne ovat moninkertaisesti nopeampia tekemään tietyt työt kuin me ihmiset. Mutta yhteen asiaan ne eivät pysty, nimittäin luovuuteen. Siksi koen arvokkaaksi kasvattaa omassa osaamisessani jotain sellaista mihin eivät edes koneet tulevaisuudessa kykene.

 

Luottamus

Olen suuressa määrin faktapohjaisella tiedolla ajatteleva ja huomaan jyrääväni joskus tunteiden kautta ajattelevat ihmiset. Kehitän paljon tietoja ja taitojani Youtuben ja dokumenttien avulla. Tiimimme vietti kuukausi sitten mökillä pari päivää ja siellä jokainen sai mahdollisuuden kertoa itsestään hieman syvemmin. Tämä oli mielestäni hyvä juttu ja olenkin mökkireissun jälkeen alkanut ymmärtää miksi kaikki eivät ajattele joka asiassa fakta pohjaisesti tai samalla tavalla kuin minä. Kirjassa käydään läpi, kuinka on tärkeää tuntea työkaverinsa, koska näin saa luotua itselleen ja muille turvallisemman ilmapiirin tiimissä. Turvallisuuden tunne on luottamuksen kannalta välttämätön. Tiimillämme on vienyt paljon aikaa luottamuksellisen ilmapiirin ja ihmissuhteiden rakentumiseen, mutta olemme tänä syksynä ottaneet siinä ison askeleen. Ja olen todella iloinen tästä kehityksestä.

 

Unohtelen silloin tällöin asioita tai sovin päällekkäisiä menoja. Käytän puhelimestani löytyvää kalenteria, koska koen että se on minulle kätevämpi kuin paperinen. Kirja opastaa niputtamaan ja listaamaan asioita. Tässä minulla on vielä harjoiteltavaa, mutta kehityn pikku hiljaa paremmaksi aikatauluttajaksi ja organisoijaksi. Tiimissämme on monella muullakin haasteita asioiden ylös laittamisessa. Onneksi tiimistämme löytyy muutama henkilö, jotka jaksavat Whatsapp ryhmässämme muistuttaa tärkeistä menoista. Tämä helpottaa arkeani.

 

Camilla antaa kirjan lopussa 50 vinkkiä ja keräsin niistä kolme itselleni tärkeintä:

Kerro ääneen mistä tykkäät ja mistä et

Uskallan sanoa tiimissämme rohkeasti oman mielipiteeni Joskus en sano sitä heti kun se tulee mieleen vaan pohdiskelen sitä yksin mielessäni. Puran myös turhautumistani joskus sanomalla kärkkäästi ja tässä olisi vielä opin paikka. Mielestäni olisin kuitenkin äärettömän tärkeää, että jokainen tiimissämme uskaltaisi sanoa oman mielipiteensä ja tulla kuulluuksi.

 

Lopeta kiire ja sen ihannointi

Välttelen kiirettä. Työskentelen pienen paineen alla parhaimmillani, vaikka samaan aikaan usein ärsyynnyn liiallisesta kiireestä. Kiire nopeuttaa työntekoani, mutta näkyy myös työni jäljessä ja kummittelee mielessä. Vältän kiirettä osittain sillä, että en ajoita ja suunnittele asioita minuutilleen etukäteen. Tämä on outo tapa minulla, ja tämä voisi toimia toisinpäin joskus paremmin.

 

Nouse jättiläisen harteille ja katso taivaalle

Suunnittelen suuria ja tavoitteeni ovat korkealla. Myös usein umpikujassa näkökulman laajentaminen tai toisen ihmisen mielipide auttaa minua ratkaisemaan ongelman ja menemään eteenpäin. Uskon, että kovalla työllä voin saavuttaa tavoitteeni ja kurottaa vielä senkin jälkeen vähän ylemmäs.

 

Vain minä itse voin oppia hallitsemaan ja tunnistamaan tunteeni. Opin kirjan avulla tunnistamaan, että luova työ ruokkii motivaatiotani. Minut valittiin viimeviikolla tiimimme uudeksi markkinointipäälliköksi ja pääsen tässä pestissä konkreettisesti hyödyntämään kirjan tuomia teorioita luovuuden lisäämiseen tiimissämme.

 

You May Also Like…

Alustatalous

Ajattelin kokeilla uutta aluevaltausta ja paneutua alustatalouden maailmaan. Ajat ovat todella muuttuneet ja...

Johtajuuden ristiriidat

Johtajuus on monimutkainen laji, jossa kaikkia ei koskaan voi miellyttää tasapuolisesti ja pettymyksien kohtaamiseen...

Myy enemmän – myy paremmin

Myynti on taitolaji, josta Mika D. Rubanovitsch on kirjoittanut useammankin kirjan. Viime syksynä luin kyseiseltä...

0 kommenttia

Lähetä kommentti