Johtavat ajatukset

Kirjoittaja: Beda Räsänen

16 marraskuun, 2021

Lähdeteos: Tiimiakatemian johtavat ajatukset

Lähdeteoksen kirjoittaja: Tiimiakatemia

Teoriapisteet: 1

Olemme johtajuuden koulutusohjelmassa puhuneet Tiimiakatemian johtavista ajatuksista ja suunnitelleet niitä uusiksi. Johtavia ajatuksia ovat missio, visio ja arvot, sekä yrityksen ihmiskäsitys. Johtavat ajatukset johtavat meitä tiimiyrittäjiä tietynlaiseen tulevaisuuteen ja auttavat rakentamaan yrityskulttuuria Tiimiakatemian sisällä. 

Kun luin listan 10 ohjeesta tiimiyrittäjälle huomasin, että omalla kohdallani kaikki eivät toteudu ja osan ohjeista olen unohtanut omassa käytöksessäni. Usein en aseta itselleni kauheasti tavoitteita ja näen liikaa esteitä ja ongelmia. Hymyily, nauttiminen ja heittäytyminen ovat myös lähiaikoina ollut vähän vaikeita toteuttaa, koska olen ollut liian kuormittunut stressistä ja vitutuksesta. Vielä keväällä tilanne oli eri ja 10 ohjetta toteutuivat vaivattomasti, mutta se Beda on nyt hukassa ja hautautunut jonnekin. Jos jotain positiivista, niin olen kyllä kova tekemään aloitteita, hallitsemaan kaaosta ja asettamaan tavoitteita korkealle. En myöskään pelkää tehdä virheitä ja uskallan olla täysin oma itseni. Uskon myös, että Heigassa tilanne on pääosin hyvä, mutta muutama muukin saattaa olla näiden kanssa yhtä hukassa kuin minäkin.

Tiimiakatemian arvot ovat ihmissuhteet, tiimiyrittäjyys, rohkeat kokeilut ja uuden synnyttäminen, tekemällä oppiminen ja matkustaminen. Arvot ovat mielestäni hyvät, mutta niistä ehkä puuttuu tiedon keräämisen aspekti tai se ei ainakaan korostu paljoa, vaan arvot ovat todella tekemispainotteiset. Ensimmäinen arvo, ihmissuhteet, toteutuu hyvin, sillä jokainen Heigalainen varmasti kokee ihmissuhteet tärkeiksi, ja myös palautteen. Olemme keskustelleet palautteen annon tärkeydestä ja siitä, miten sitä pitäisi lisätä ja kehittää. Tiimiämme on kuvailtu perheeksi, se varmasti kertoo ihmissuhteiden tärkeydestä. Vietämme tiimissä aikaa myös vapaa-ajalla. Arvo näkyy Tiimiakatemia tasolla siten että teemme projekteja muiden tiimien kanssa ja kysymme rohkeasti neuvoa koko akatemiayhteisöstä.

Toinen arvo tiimiyrittäjyys toteutuu myös hyvin Heigassa, sillä meillä on aika vahva yhdessä tekemisen meininki ja teemme paljon projekteja tiimeissä emmekä yksin.

Itse koen tiimiyrittäjyyden arvon tärkeäksi ja olen sitä aika hyvin toteuttanut osittain tiimiliiderin roolini kautta. Olen tämän vuoden aikana ajatellut tiimin parasta ja tehnyt projekteja tiimeissä. Itse asiassa minulle ei tulisi mieleenkään lähteä kehittelemään mitään projektia yksin, sillä ne ajat ovat minulla jo takana päin. Tiimiyrittäjyyden arvo on varmasti iskostunut jokaisen takaraivoon ainakin meidän tiimissä ja sitä pidetään tärkeänä. 

Rohkeita kokeiluja ja uuden synnyttämistä voisi olla paljon enemmänkin, tuo arvo pääsee joskus unohtumaan ja syynä saattaa olla ajoittain vähäiset asiakaskäyntien määrät. Myös tekemällä oppimista voisi lisätä, mutta se lisääntyy sitten kun tulee enemmän projekteja. Omalla kohdallani alussa oli vaikea tarttua tekemiseen, mutta nyt se on lähtenyt hyvin käyntiin SOAPRISE! ja mekkojen myyntiprojektien kautta. Olen esimerkiksi opetellut Adobe Illustratorin käyttöä. Saippua osittain saattaa olla rohkea kokeilu, jos alamme tekemään sitä isommin. Haluan jatkossa tehdä enemmän rohkeita kokeiluja, koska se tuo hauskuutta tekemiseen ja vähän jännitystä joka pitää virkeänä.

Matkustaminen on todella absurdi arvo, johon on vaikea tarttua, koska ei moni akatemialainen ole tehnyt kansainvälisiä projekteja ja arvoa ei ole kunnolla selitetty auki. Toki Suomen sisällä matkustaminen toteutuu esimerkiksi koulutusohjelmien järjestämisessä ja siinä ettemme toteuta kaikkia projekteja vain Jyväskylän alueella. Itsekin olen ollut Tahkolla ja Lahdessa tekemässä projekteja. Matkustamiseen kannustaminen on hyvä asia, koska siten voimme levittää verkostoamme laajemmalle alueelle. 

Tiimiakatemian visio ”viemme Tiimiakatemian kaikkien saataville” ei minua itseäni kiinnosta yhtään ja se on mielestäni huono. Se ei tunnu kaikille yhteiseltä visiolta vaan enemmänkin vaikkapa talon markkinointitiimin visiolta. Onhan se hyvä visio pelkästään talolle, mutta se ei kyllä heijastu omassa arjessani ollenkaan. Arvot ja missio sen sijaan näkyvät jokapäiväisessä toiminnassamme. Visiota ollaan kuitenkin uudistamassa tai ainakion johtajuuden koulutusohjelmassa on siitä puhuttu. Uskon kyllä, että muut Tiimiakatemian johtavat arvot vievät meitä kohti haluttua visiota.

You May Also Like…

Kilpailuetua etsimässä

Selasin Jamkin nettikirjastoa ja kymmenien kirjojen joukosta vastaan tuli Markku Vierulan (2021) teos Löydä...

Sanojen supervoima

Sanojen supervoima kirja on nimensä mukainen tietopakkaus siitä, miten sanat oikeasti vaikuttavat elämäämme. En ollut...

Älykäs intuitio

Luin Asta Raamin kirjoittaman kirjan ”Älykäs intuitio”. Kirja kertoo siitä, kuinka pystyt käyttämään intuitiota...

0 kommenttia

Lähetä kommentti