Johtavat ajatukset

Kirjoittaja: Johanna Järvelä

1 marraskuun, 2021

Lähdeteos: Johtavat ajatukset.pdf

Lähdeteoksen kirjoittaja: Tiimiakatemian valmentajat

Teoriapisteet: 1

Tässä esseessä pohdin Tiimiakatemian johtavia ajatuksia arvojen kautta. Arvot on ihmissuhteet, tiimiyrittäjyys, rohkeat kokeilut ja uuden synnyttäminen, tekemällä oppiminen ja matkustaminen. Nuo arvot itsessään sopivat hyvin Tiimiakatemialle ja niiden pitäminen mielessä tukee oppimista. Tämän esseen kirjoittaminen olikin hyvä tapa syventyä pohtimaan arvoja ja huomaamaan hyvää akatemian käytännöissä. Kirjoittamisen myötä hahmotin johtavia ajtuksia ja sain lisää merkityksellisyyden tunnetta juuri niille käytännöille, joita akatemialla käytetään.

Ihmissuhteet

Ihmissuhteet, joita olen saanut luotua Tiimiakatemian kautta, tuntuvat erityisiltä ja merkityksellisiltä varsinkin työelämää ja tulevaisuutta ajatellen. Oman tiimin jäsenet ovat arjessa niitä tyyppejä, joiden kanssa tulee vietettyä eniten aikaa. Siksi onkin niin kivaa, että sentialaiset ovat jokainen niin mahtavia tyyppejä. Heistä tuli lyhyessä ajassa hyvin tärkeitä minulle. Sitä taisi edistää se, että perhe ja vanhat tukiverkot jäivät muuton myötä kauas Jalasjärvelle. Uusia verkkoja on onneksi muotoutunut tänne Jyväskylään. Kiitollinen ja onnellinen siitä.

Akatemialla ja tiimissä toimimalla ihmissuhdetaidot karttuvat välttämättä. Arki sujuu tietenkin paljon helpommin, kun ihmissuhteet toimivat pääosin mutkattomasti. Tiimiläisten kanssa viikoittain ja päivittäin työskennellen, heitä oppii koko ajan tuntemaan paremmin. Se mahdollistaa omien ja toisten vahvuuksien ja mielenkiinnon kohteiden hyödyntämisen. Tuntuu hyvältä, kun ympärillä on ihmisiä, joilta kysyä missä vain tilanteessa apua.

Mikäli omasta tiimistä ei löydy osaamista johonkin tiettyyn asiaan, sitä löytyy melko varmasti joltain muulta tiimiakatemialaiselta. On mahtavaa että akatemiayhteisö on sellainen, että apua voi pyytää matalalla kynnyksellä ja ihmiset ovat valmiita auttamaan.

Tiimiyrittäjyys

Tavoitteeni akatemialla ja elämässä ylipäätään on kerätä ympärilleni ihmisiä, jotka ovat minulle hyväksi ja jotka kehittävät minua. Ei ainoastaan ihmisiä, jotka ovat mieleeni, vaan paljon erilaisia ihmisiä. Erilaisuus ja erilaiset ihmiset haastavat minua ymmärtämään ympärilläni olevaa. Haluan olla se tyyppi, jonka kanssa kaikki tulevat toimeen ja joka koetaan helposti lähestyttäväksi. Kysymys kuluu: Kuinka olla se tyyppi?

En osannut ennen akatemiaa ja oman tiimin saamista kuvitella, kuinka paljon opin arvostamaan että saan olla osa Sentian kaltaista tiimiä ja osa Tiimiakatemiayhteisöä. Tuntuu hyvältä saada tehdä töitä sellaisten ihmisten kanssa.

Rohkeat kokeilut ja jatkuva uuden synnyttäminen

Ennen kuin kunnolla hyppäsin Tiimiakatemian syövereihin, pidin itseäni hyvinkin rohkeana ja luovana. Tyyppinä, jolta ei ideat lopu kesken ja joka on nopeasti kokeilemassa kaikkea käytännössä. Olen kuitenkin akatemialla huomannut, että en ole se, joka lähtee ennakkoluulottomasti ja jatkuvasti tekemään itselle uusia asioita. Tai en ainakaan kaikista eniten se tyyppi. Enpä tiedä onko tässä nyt taas liikaa vertailua itseni ja muiden välillä.

Ennen akatemiaa tuntui, etten ollut löytänyt rajoja rohkeudelleni. En siis ollut päässyt haastamaan itseäni riittävästi tai olin valinnut vain mieleisiä haasteita ja useimmiten onnistunut niiden selättämisessä. Akatemialla ammatilliset rajat ovat löytyneet suhteellisen nopeasti, kun suunnilleen päivittäin joudun esimerkiksi jonkin esseen tai puhelun kanssa epämukauusalueelleni. Itsensä ylityksen fiiliksiä luo myös se, että ympärillä on niin taitavia ihmisiä, joiden kanssa työskennellä ja työskentely on ulospäin suuntaiutuvaa ja tulee esimerkiksi tavattua ihmisiä, jotka työskentelevät positioissa, joista itse vasta haaveilen. Nuo tapaamiset auttavat asettamaan tavoitteita ja tuntemaan matkalla tavoitteiseen tehdyn työn merkitykselliseksi.

Arjessa unohdan helposti, kuinka hienoa ja ainutlaatuista on, että Tiimiakatemia on paikka, jossa rohkeita kokeiluita vaaditaan. Niitä tehdäkseen ei sovi pelätä virheitä vaan olla rohkea ja oppia mahdollisista epäonnistumisista ja jatkaa yrittämistä. Tekemisessä on hyvä muistaa sanonsa ”Sillä ei ole väliä kuinka monesti kaadut vaan sillä, monestiko nouset ylös” ja olla rohkea.

Tekemällä oppiminen

Tiimiakatemialla tekemällä oppiminen on siisti perusjuttu. Osa arkea siis. Akatemia on kerrassaan mieletön paikka, jossa voi oppia suoraan työelämässä tarvittavia taitoja. Erityisesti kaikki taidot, joita ei kirjoista voi oppia ovat erityisen tärkeitä juttuja. Tämmöisiä ovat esimerkiksi aikataulutus, priorisointi ja erilaisten ihmisten kanssa toimiminen. Toisinaan tuntuu, että tekemällä oppimista tapahtuu niin kovin huomaamatta, ettei sitä tapahtuisi ollenkaan. Teen ja opin arjessa paljon asioita, joita en ole tehnyt aiemmin.

Matkustaminen

Usein sanotaan, että on mentävä kauas nähdäkseen lähelle ja niin se onkin. Se laventaa perspektiiviä. Nyt kun en enää edes jaksa miettiä kauanko on pysytelty pääosin kotimaassa ja fyysisesti kauas ulkomaille meneminen ei enää ole ollut itsestään selvää. Voin todeta että myös riittävän pitkään lähellä pysyminen opettaa näkemään lähelle. Nyt, kun kauas ei ole päässyt, on tullut huomattua, kuinka mahtavia asioita onkaan lähellä kotiani ja koti-Suomessa. On ollut mahtavaa reissata ympäri Suomea ja tavata kavereita ja tutustua uusiin ihmisiin ympäri Suomea. Aina kun pääsee tutustumaan uuteen kaupunkiin paikallisen johdolla, näkee parhaita paikkoja ja kuulee erityisiä juttuja. En malta odottaa Tiimiakatemian koko yhteisön matkoja, joita uskon tai ainakin kovasti toivon tulevan vielä minunkin Tiimiakatemia-aikanani.

You May Also Like…

Viherpesuopas

                                          Ai mitäkö on viherpesu? Viherpesun määritelmä perustuu  siihen, että...

21 oppituntia maailmantilasta

Lukiessani Yuval Noah Hararin teosta ”21 lessons for the 21st century” Suomeksi 21 oppituntia maailmantilasta....

Fooled By Randomness

Aloitin lukemaan kirjaa Fooled By Randomness, jonka on kirjoittanut Nassim Nicholas Taleb, kun sain suosituksen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti