Johtavat ajatukset

1 marraskuun, 2021

Lähdeteos: Johtavat ajatukset

Lähdeteoksen kirjoittaja: Tiimiakatemia

Teoriapisteet: 1

Johtavien ajatusten pdf tiedosto oli kyllä täynnä hienoja ajatuksia ja tavoitetiloja, mutta en usko, että muistan niitä kaikkia enää edes huomisen päivän treeneissä. Ne saisivat kyllä olla enemmän esillä mielestäni, sillä niistä välillä mainitaan, että tämä liittyy johtaviin ajatuksiin, mutten ikinä näissä tilanteissa tarkalleen ymmärrä mihin viitataan, koska nämä käytiin vaan nopeasti joskus kerran akatemian alussa läpi.

Ensinnäkin vähän outoa, että tekstin alussa sanotaan, että nämä päivitetään aina joka vuoden alussa, mutta tiedosto, jota luen, on vuodelta 2020. En uskokaan, että arvojen ja muiden ajatusten täytyisi muuttua joka vuosi, mutta en siis nyt tiedä, että onko niitä käyty tänä vuonna edes läpi.

Johtavilla ajatuksilla tarkoitetaan ilmeisesti yhteistä tahto- ja tavoitetilaa ja syitä Tiimiakatemian olemassaololle. Koen, että ne toteutuvat yhteisössä jonkin verran, mutta ainakin omalta osaltani voin sanoa, etteivät ne täysin toteudu. Varsinkin 10 ohjetta tiimiyrittäjälle on lista, jossa en saavuta tavoitteita. Allekirjoitan ne kuitenkin hyviksi ohjeiksi, joksikin vähän epämääräisiksi. Ajattelen kuitenkin, että nuo ohjeet ovat juuri niitä asioita, mihin pitää pyrkiä, eikä minun tarvitse niitä kaikkia ihan heti osata toteuttaa käytännössä. Haluankin keskittyä enemmän nyt Tiimiakatemian arvoihin.

Arvot

  1. Ihmissuhteet

Henkilökohtaiset suhteet toisiimme, perheeseemme ja asiakkaisiimme ovat välttämätön edellytys liiketoiminnassa, jonka voimatekijänä ovat luovuus, luottamus, kunnioitus ja avoimuus. Annamme ja vastaanotamme rakentavaa palautetta suoraan toisiltamme ja kehitymme ihmisinä.

Ihmissuhteet ovat tärkeitä mielestäni kokonaisvaltaisesti elämässä, myös yrittäjän elämässä. Olen puhunut useammalla asiakastapaamisella verkoston merkityksestä ja nimenomaan vielä sen laadun merkityksestä. On suuri hyöty siitä, jos omistaa laadukkaan verkoston, jossa oikeasti tuntee ihmisiä, eikä vain tiedä nimeltä ja on onnistunut saamaan LinkedInissa kontaktin. Sitä ei ikinä tiedä, milloin joku voi olla sinulle avuksi tai toisinpäin, jos olet oikeasti tutustunut kontaktiisi. Tiimiyrityksessä on myös todella tärkeää huolehtia ihmissuhteista tiimikavereiden välillä. Tehokas työskentely vaatii tiimiläisten välistä luottamusta, kunnioitusta ja avoimuutta, niin kuin arvoissakin mainitaan.

  1. Tiimiyrittäjyys

Kasvamme tiimiyrittäjyyteen jatkuvien treenien ja yhdessä tekemisen kautta. Valmennamme itseämme oman työpaikkamme luomiseen. Verkostossa on voimaa. Tunnemme ja ymmärrämme vastuumme ympäristöstämme ja autamme toisiamme.

Tekstissä sanotaan, että kasvamme tiimiyrittäjiksi treenien ja yhdessä tekemisen kautta. Tällä hetkellä vähän tuntuu, että yhdessä tekeminen vähän puuttuu tiimistämme tai ainakin oma kokemukseni on tällä hetkellä sellainen. Tuntuu, että on paljon yksilöhommaa, kuten asiakaskäyntien löytäminen ja sopiminen ja kirjojen luku sekä reflektointi. Uusia yhteisiä juttuja ei nyt ole tullut ja ehkä kaipaisin yhteistä ideointihetkeä esimerkiksi. Viime sprintissä oli kuitenkin hyviä onnistumisia yhteisestä tekemisestä kuten rallit ja Battle Team. Meillä oli myös onnistuneita treenejä, joissa saimme kaikki ääneen. Tämän arvon kuvaus tuntui itselle vähän epäselvältä ja siitä on vaikea saada tarttumapintaa eli en ehkä ihan ymmärtänyt, mitä selityksessä haettiin. Tiimityöskentely on kuitenkin se, mistä tässä vuoden aikana on eniten oppinut. Onkin mielenkiintoista seurata miten tiimimme työskentely ja toiminta kehittyy tässä Tiimiakatemian aikana.

  1. Rohkeat kokeilut ja uuden synnyttäminen

Rikomme rajoja ja teemme rohkeasti asioita, joita emme ole ennen kokeilleet. Tartumme tilaisuuksiin ennakkoluulottomasti.

Alkuun kaikki tuntuu rohkealta, kun suurin osa projektien tekemisestä on ihan uutta asiaa ja sellaista, mitä ei koe osaavansa vielä. Todellisia isoja rohkeita kokeiluja ei kuitenkaan vielä ole ollut. Ensimmäisen tapahtuman järjestäminen oli kyllä jo meille valtava saavutus ja rohkea kokeilu, mutta rahallista riskiä siinä ei vielä ollut. Uuden synnyttäminen on tuntunut haastavalta ja oma tekeminen ei vielä ole oikein paljoakaan uutta synnyttänyt. Tiimimme tuntuu rohkeasti vastaanottavan haasteita ja tarttumaan tilaisuuksiin, mutta emme ole koko tiiminä vielä ehkä hakeneet itse aktiivisesti todellisia haasteita.

  1. Tekemällä oppiminen

Tiimiakatemiassa opimme soveltamaan tuoreinta teoriatietoa käytäntöön vuorovaikutuksessa asiakkaittemme ja verkostojemme kanssa. Otamme vastuun omasta tekemisestämme sekä tiimistämme. Teot puhuvat puolestaan.

Tässä vaiheessa minusta tuntuu, että uutta teoriatietoa on vielä aika vähän, että sitä pystyisi tehokkaasti hyödyntämään asiakkaiden kanssa. Varsinkin itse olen tavannut enemmän ihmisiä oppimisen halusta, jolloin olen kyllä ollut enemmän kuuntelevassa roolissa, enkä niinkään tietoa jakavassa roolissa. Tiimin sisäisessä tekemisessä on kuitenkin mielestäni pystytty paremmin hyödyntämään teoriaa käytäntöön. Tällä hetkellä olen itse useammassa markkinointitiimissä, joten lukulistallani on vihdoin markkinointiin liittyviä kirjoja, joten toivottavasti niistä karttuu hyviä oppeja, joita oikeasti osaisi viedä käytäntöönkin.

  1. Matkustaminen

”Tiimiakatemiassa opimme soveltamaan tuoreinta teoriatietoa käytäntöön vuorovaikutuksessa asiakkaittemme ja verkostojemme kanssa. Otamme vastuun omasta tekemisestämme sekä tiimistämme. Teot puhuvat puolestaan.

Tämä tuntuu kyllä arvolta, joka olisi pitänyt pyyhkiä pois listalta tässä koronavuosina. Se ei ole mielestäni yhteisön tasolla toteutunut ollenkaan. Koko yhteisö ei ole ollut missään kansainvälisessä mukana tai ainakaan itse en tiedä mitään muita tilanteita kuin kv-treenit, joihin en ole itse ainakaan päässyt osallistumaan. Nyt maailma aukeaa taas matkustamiselle ja toivoisinkin, että seuraava LC toteutuisi kunnon mittakaavassa. Jos jotain on kehitetty ja luotu kansainvälisillä vesillä akatemian osalta, en ainakaan itse ole niistä perillä, joten vähintään ainakin tiedon jakaminen koko yhteisölle on sitten jäänyt, ellei koko kansainvälisyys ole ollut jäissä nyt koronan aikana.

Matkustaminen on kuitenkin mielestäni mielenkiintoista oppimisenkin kannalta ja ulkomaisiin toimintatapoihin yrittäjyyden näkökulmasta olisi mielenkiintoista tutustua. Olin juuri syyslomalla Portugalissa, mutta olin niin lomamoodissa, että aika vähän kiinnitin yrittäjiin huomiota. Huomasin kuitenkin, että matkaillessa voi havaita asioita, mitkä tehdään toisin tai ehkä kehittyneemmin, kuin täällä Suomessa, ja siksi matkailu avartaa ja varmasti myös synnyttää bisnesideoita.

Täydentävät periaatteet

Arvojen lisäksi on listattu vielä niitä täydentävät periaatteet: yksilön vastuu, toiminta, oppiminen, tiedon virtaus ja perintö. Näistä mieleen jäi yksilön vastuu lunastaa paikkansa tiimissä joka päivä. Tästä olisi ainakin mielenkiintoista keskustella tulevissa treeneissä. Mitä meidän tiimimme ajattelee siitä, mitä paikkansa lunastaminen esimerkiksi olisi ja miten se näyttäytyy käytännössä? Hauska, tuloksellinen ja näkyvä toiminta on se, mihin meidän tiiminä pitäisi pyrkiä ja ehkä tässä vaiheessa tarkastella jo, miten ne toteutuvat ja miten ne saataisiin kaikki yhdessä toteutumaan. Tiedon virtauksesta jäin pohtimaan, mitä minä voisin jakaa, kun tietoa tuntuu olevan vielä niin vähän ja mitä tarkoitetaan uuden tiedon luomisella. Tiedon virtaus liittyy myös mielestäni vähän perinnön jättämiseen kulttuurin lisäksi. Tietoa ja osaamista olisi hyvä saada jaettua uusille tulokkaille joko ihan livenä kertoen tai oppaina, mitä jotkut ovat jo tehneetkin.

You May Also Like…

Kilpailuetua etsimässä

Selasin Jamkin nettikirjastoa ja kymmenien kirjojen joukosta vastaan tuli Markku Vierulan (2021) teos Löydä...

Sanojen supervoima

Sanojen supervoima kirja on nimensä mukainen tietopakkaus siitä, miten sanat oikeasti vaikuttavat elämäämme. En ollut...

Älykäs intuitio

Luin Asta Raamin kirjoittaman kirjan ”Älykäs intuitio”. Kirja kertoo siitä, kuinka pystyt käyttämään intuitiota...

0 kommenttia

Lähetä kommentti