Johtajuus

Kirjoittaja: Riikka Niemelä

27 marraskuun, 2021

Lähdeteos: Johtajuus - Kirkas suunta ja ihmisten voima

Lähdeteoksen kirjoittaja: Matti Alahuhta

Teoriapisteet: 2

Yhdessä tekemisen voima 

Kirjassa Matti Alahuhta kertoo johtamisesta ja niistä hyväksi todetuista tavoista johtaa. Hän kertoo kirjassa ajoistaan Koneella sekä Nokialla ja käytännön kautta, kuinka hän on niitä johtanut. On todella arvokasta saada kuulla kokemusjohtajan tarina ja vielä omakohtaisesti kerrottuna, kuinka hän on toiminut eri tilanteissa vuosien varrella. Kirja on kirjoitettu jo vuonna 2016 ja näin viisi vuotta myöhemmin, kun minä mietin seuraavaa johtamisen kirjaani, niin se ei ehkä olisi aivan ensimmäisenä ollut juuri tämä kirja. En siis tosiaan ollut kovinkaan innostunut tästä kirjasta aluksi. Tiesin kuitenkin suurin piirtein, mitä kirja tulisi pitämään sisällään. Perustiedot siitä, että johtajuutta käsitellään hänen näkökulmastaan sekä Koneen että Nokian vuosien kautta. Nämä yritykset kiinnostivat minua tämän tarinan takana ja kiinnostus esimerkiksi Konetta kohtaan vain kasvoi tämän kirjan myötä.  

Kirjan valinnasta vielä sen verran, että kuvitelmani oli ennakkoon, että sisältö olisi kuivaa, mutta se ei pitänyt lainkaan paikkaansa. Olen todennut sen tässä viime vuosina, että johtamisesta voi kirjoittaa myös mielenkiintoisesti, joten olen aika tarkka kirjojen suhteen, jotka päätyvät lukulistalle. Kirja oli alussa todella kovaa tykistystä ja mietinkin, että jos tätä informaatiota tulee tätä tahtia koko kirjan ajan, minun tulee lopettaa reilusti ennen puoltaväliä, sillä minulla oli jo niin pitkät muistiinpanot. Onnekseni kirja kääntyi enemmän yrityksien kautta käytävään tarinaan ja se tasapainotti kirjaa mainiosti. Kirja antoi minulle hyviä oivalluksia ja sen sisältö olikin hyvin yksinkertaista, juuri kuten Alahuhta oli kirjan alkupuolellakin sanonut sen olevan. Oli ilo lukea hänen näkemyksiään ja kokemuksiaan johtamisesta, sillä en ollutkaan muistaakseni lukenut aiemmin suurten yritysten johdossa olleiden kirjoja. 

Pidemmittä puheitta mennään minun havaintoihini kirjasta. Tosiaan tälläkin kertaa olen joutunut tekemään karsintaa oivalluksistani, sillä niitä syntyy aina niin paljon, mutta olen nyt pyrkinyt valitsemaan mielestäni tällä hetkellä minua eniten palvelevat aiheet käsittelyyn. 

Oikeat ajoitukset ja murroskohdat 

Kirjassa mainittiin, kuinka tärkeää oikeat ajoitukset ovat ja että murroskohdat ovat aina mahdollisuuksia. Oli ilo lukea, kuinka Alahuhdan oman uran varrelle oli sattunut hyviä ajoituksia ja hyvillä ajoituksilla voi olla todella suuri merkitys yrityksien tulevaisuuksiin. Murroskohdista minulle taas tuli mieleen se, kuinka meillä on edessä Tiimiakatemialla vuoden vaihteessa taas uusi murroskohta. Totta kai suurimpana se, että meillä tulee uudet nuoret aloittavat tiimiyrittäjät taloon ja heidän kohdallaan tämä meidän toimintamme on kaikki uutta. Se, että heidät saadaan talon toimintaan hyvin mukaan alusta asti on todella tärkeää ja toivonkin, että saamme heille suunniteltua ihanan alun tiimiyrittäjän taipaleelle.  

Henkilökohtaisesti murrosvaiheista vielä lähempänä on Megatiimin päällikön vaihdos, joka olisi tarkoitus tehdä myös vuoden vaihteessa. Tällä on iso merkitys siihen, kuinka tiimin toiminta tulee jatkumaan, joskin en epäile yhtään etteikö tuli jatkumaan, mutta tiimiin tarvitaan jälleen uusia jäseniä ja homman pyöriminen täytyy pitää yllä. Tähän murrokseen on myös helppo sisällyttää tarvittavia muutoksia, sillä tiimin tuleville jäsenille kaikki on uutta ja he omaksuvat sen toiminnan juuri sellaisena, kun he sen kokevat tiimiin tullessaan. Heillä ei ole tietoa historiasta ja se tekee vaihdoksesta tärkeän, sillä on mahdollisuus myös jättää jotain huonoiksi todettuja tapoja pois. En nyt suorilta osaa sanoa, että mikään olisi todella huonosti Megatiimillä, mutta olemme kipuilleet talon tiimien välisen kommunikaation kanssa. Se on ollut suorastaan heikkoa tämän syksyn aikana. Toki me tiimien vetäjät olemme välillä palaveeranneet, mutta tieto käydyistä asioista ei välttämättä ole kulkeutunut näistä tiimeille, saati sitten koko talon tietoisuuteen. Tämän pohjalta me KV- vastaavamme Annan kanssa kävimme keskustelua ja tulimme lopulta ajatuksien vaihdon jälkeen siihen tulokseen, että parasta talollemme olisi, jos talon tiimit palaveeraisivat yhdessä ja yhtä aikaa. 

Tällöin yhteistyön tekeminen eri tiimien välillä helpoittuisi, kun toiminta olisi samaan aikaan ja vaikka jokainen tiimi tekisi omaa osa-aluettaan voisi jokaisen kerran alussa olla yhteinen hetki, jossa käytäisiin kaikkien tärkeimmät menossa olevat työt ja tärkeät tulevat päivämäärät ja näistä voisi muodostaa jonkinlaisen kalenterin, jotta kaikki pysyisivät aina ajantasalla. Tämä helpottaisi talon tiimien välistä kommunikoimista suuresti, sillä olisi todella paljon helpompaa lähteä kysymään jotain KV-tiimin tai alumnitiimin asiaa, kun tietäisi, että he ovat talossa kaikki samaan aikaan ja näin ollen asiat todennäköisesti etenisivät sutjakammin. 

Tällaisen yhdistymisen voima alkaisi todennäköisesti näkyä kaikessa, mutta markkinoinnin osalta vaikutus olisi suora, sillä voisimme aina saada tiedon mitä markkinoitavaa ja viestittävää muilla tiimeillä olisi ja milloin. Saisimme myös sisällöntuotannon tosiaan toimimaan näppärämmin kun meidän Megatiimin porukka voisi saada kaikki tiimit pikkuhiljaa tekemään meidän ilmeen näköistä sisältöä ja auttamaan siinä millaista jälkeä tuotetaan ja meiltä voitaisiin olla tukena ainakin alkuun. Alumnipuolenkin kanssa olemme tekemässä yhteistyössä jo podcastia, joten olisi helppo pyörittää tätä siten, että heiltä tulisi esimerkiksi henkilöiden kontaktoinnit ehkä ja meiltä markkinointi ja itse podcast tuotettaisiin yhdessä.  

Olen ollut vuoden alusta asti sitä mieltä, että pälejen välillä pitäisi olla todella hyvä keskusteluyhteys jatkuvasti ja tätä eivät ole luoneet meidän  tämän hetkiset joka toinen viikko olevat pälepalsut vaan ne ovat tuntuneet aina todella irrallisilta. Palaveri ovat ennemminkin olleet sitä, että on ehditty kertoa kaikkien kuulumiset, mutta ei pureutua siihen, miten toimintaa voisi oikeasti kehittää. Siihen tulisi tehdä isompia muutoksia, kuten yllä mainitsemani uusi muoto toimia. Aivan kuin olisimme Tiimiakatemian toiminnan elimet, mutta tällä hetkellä toimimme vuoronperään eri päivinä, eli toisena päivänä toimii maksa ja toisena sydän ja niin edelleen, en oikein usko siihen, että toiminta pidemmän päälle tulisi ainakaan paljoa kehittymään nykyisestä jos tilanne pysyy samana. Tällaisella muutoksella voisimme kuitenkin vaikuttaa siihen, että edes yhden kerran viikossa muutaman tunnin ajan nämä kaikki elimet toimisivat samanaikaisesti. Uskoisin, että sillä voisi olla isossa kuvassa parempi vaikutus. 

Se, mistä tämän idean yhdistäminen tähän reflektioon syntyi oli tarina siitä, kuinka Koneella oli bisneksessään globaalin ja paikallisen välimuoto. Näin ollen heillä ei ollut kenelläkään paikallisesti tarpeeksi resursseja tehdä tiettyjä asioita yksin, mutta he olivat silti itsenäisiä omia toimistojaan. He huomasivat tässä suuren muutoksen tarpeen, sillä jos näitä hoidettaisiin yhtenä yksikkönä, vaikka toimipaikkoja onkin ympäri maailmaa. Resursseja ei edes tarvitsisi olla niin paljon, kun näitä tehtäisiin yhdessä ja näin tietokin kulkisi suoraan kaikille. Tästä ideasta kasvoi vielä tämä, kuinka Tiimiakatemian päällikkötiimien toiminta pitäisi pyöräyttää yhdeksi isoksi “toimistoksi”, joka toimisi aina samaan aikaan kerran viikossa, jolloin voisi kuvitella toiminnan olevan kuin yhtä isoa toimistoa jossa on eri tiimejä/osastoja hoitamassa eri osa-alueita jos näin yritystermein ajateltaisiin. 

Seuraava johtaja tiimin sisältä 

Megatiimin kohdalla meillä on ollut hyvä tilanne jo tämän tiimin perustamisesta lähtien, en ollut kuitenkaan aiemmin ajatellut tätä niin isona asiana, mutta oli oikeasti hyvä, kun itse viime syksynä tähän rooliin hain, että olin ollut osa tiimiä ennen hakemistani. Tiesin, mitä tuleman pitää, kun olin ollut toiminnassa mukana ja näin ollen uuteen rooliin hyppääminen oli helpompaa. Näenkin, että tämä voisi olla toimiva tapa tulevaisuudessakin. Toivon, että kun meillä nyt haku markkinointipäälliköksi päättyy niin sieltä löytyisi hakeneista tiimissä jo oleva, sillä tällaisen henkilön on helpoin hypätä johtamaan toimintaa. Tämä ajatus juontaa kirjasta, sillä Alahuhta oli omana aikanaan näissä yrityksissä toiminut hieman samoin. Hän oli rekrytoinut yritykseen henkilöitä, jotka hän näki potentiaalisina henkilöinä jatkamaan omaa rooliaan, kun hän joku päivä sitten teki päätöksen siirtyä pois yrityksen johdosta. On ovelaa, mutta myös viisasta tuoda toimintaan sellaisia henkilöitä, jotka ovat potentiaalisia, sillä näin voi jo heidän talossa ollessaan katsoa, olisiko tässä sopiva kandidaatti jatkamaan tehtävää vai tuleeko etsintää vielä jatkaa.  

Itsehän en rekrytessäni viime tammikuussa Eliaksen kanssa osannut katsoa näin pitkälle, mutta olen onnellisessa asemassa, kun tilanne on kääntynyt siihen suuntaan. Tässä voisikin olla seuraavalle rekryäjälle hyvä vinkki, kuinka rekryttäviä henkilöitä tulisi valita. Totta kai valintaan vaikuttavat useammatkin osatekijät, mutta niiden lisäksi tämä voisi olla huomioonotettava asia. 

Edelläkävijyys ja opit nopeasti käytäntöön 

Me olemme puhuneet tämän syksyn aikana paljon Tiimiakatemian tulevaisuudesta ja strategiasta. Tulevaisuudesta enemmän johtamisen koulutusohjelmassa ja strategiasta Megatiimin kanssa, kun olemme työstäneet Tiimiakatemialle uutta markkinointistrategiaa. Olemme keskustelleet useaan otteeseen siitä, että haluaisimme varmistaa tulevaisuudessa meidän edelläkävijyyden, sillä olemmehan alun alkaen ensimmäinen Tiimiakatemia ja Suomessakin olevat muut akatemiat ovat tulleet meidän jälkeemme.  

Kirjassa mainittiin, kuinka Alahuhta oli ajatellut, että uudet opit tulee viedä todella nopeasti käytäntöön ja suoraan koko organisaatiolle, jos tahtoo olla edelläkävijä. Tämä kolahti tietyllä tavalla, sillä vaikka meillä kyllä tehdään uusienkin trendien mukaisia juttuja, emme kuitenkaan ole siellä edelläkävijöiden laarissa täysin. Meidän tulisi talon tasolla asti ottaa aina asiaksemme, että vaikka varta vasten opettelisimme uusia asioita sitä mukaa, kun niitä pulpahtaa. Esimerkkinä silloin, kun tiktok tuli ja siitä innostui talossa useampi, mutta vain muutama oikeasti teki tiktokeja. Olisi voinut olla hyvä, jos me olisimme talossa matalalla kynnyksellä koko porukka opetelleet sen käyttöä ja oikein tehostaneet sen uuden opin haltuunoton, sillä tällä hetkellä talossa ei varmaankaan ole kovin montaa, jotka oikeasti hallitsevat tämän alustan hyvin. 

Loppuun voisin vielä lisätä pari simppeliä asiaa, joita noudattamalla pääsee jo aika pitkälle. Alahuhdan mainitsemat johtamisen ydinasiat:  

  • Kuuntele 
  • Ymmärrä 
  • Kannusta 
  • Anna vastuuta 
  • Anna palautetta 
  • Anna aikaa 

Näiden saatesanoissa oli, että johtaminen ja esimiestyö auttavat kasvamaan ihmisenä ja kehittymään muillakin elämän osa-alueilla, sillä samat ydinasiat ovat olennaisia myös elämässä ja esimerkiksi lasten kasvatuksessa. Jos kasvaa ihmisenä tulee aivan varmasti kasvamaan myös johtajana ja toisinpäin. Näihin on hyvä lopettaa ja uskaltaisin väittää, että kirja ja sen pyrkimys kertoa asiat yksinkertaisesti, on kyllä toteutunut hyvin ja kirja on juuri sitä mitä sen sanottiinkin olevan. 

You May Also Like…

Google Digital Garage

Google digital garagessa oli paljon asioita, jotka olivat tuttuja mutta sain siitä myös paljon käytäntöön vietäviä...

Viherpesuopas

                                          Ai mitäkö on viherpesu? Viherpesun määritelmä perustuu  siihen, että...

0 kommenttia

Lähetä kommentti