Johda tunteita – menesty työelämässä

Kirjoittaja: Lassi Pohtola

20 helmikuun, 2022

Lähdeteos: Johda tunteita - menesty työelämässä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Camilla Tuominen

Teoriapisteet: 2

Miten voisit johtaa muita, jos et osaa johtaa omia tunteitasi?

Omien tunteiden hallinta on yksi tärkeimmistä taidoista mitä voi oppia niin työelämään kuin työn ulkopuoliseen elämän. Kun osaa tunnistaa omat tunteensa ja niiden vaikutuksen muiden ihmisten kohtaamisissa, keskusteluissa tai väittelyissä, on selvässä etulyöntiasemassa sillä pystyy kontrolloimaan tilanteiden kulkua paremmin. Jos esimerkiksi keskustelet jonkun kanssa ja kuulet mielipiteen, josta et pidä, on hyvä osata tunnistaa tunne, kun syke alkaa nousemaan ja mieli alkaa mennä puolustus tilaan. Silloin on helpompi miettiä miten vastata asiaan järkevästi, eikä vain vaistomaisesti puolustaen omaa ajatusta. 

Muiden tunteiden huomioiminen on yhtä tärkeää. Jos jotain selvästi ärsyttää jokin asia, niin tilanteessa ei kannata välttämättä mennä ärsyttämään lisää, vaan joko kysyä miksi ärsyttää tai ajaa tilannetta poispäin ärsytyksestä. Tärkeintä kuitenkin, että tunnistat itse muiden tunnetiloja ja osaat kontrolloida tarvittaessa omaa tekemistäsi myös niiden mukaan.

Työtilanteissa tunteilla johtaminen ja esimerkin näyttäminen on erityisen tärkeää. Tämä konkretisoitui minulle hyvin, kun saimme mööpelille työharjoittelijan muutamaksi kuukaudeksi ja velvollisuutena oli toimia esimerkillisenä esimiehenä. Oli tilanteita, kun työharjoittelija oli turhautunut esimerkiksi jonkun tuotteen kasaamiseen eikä millään meinannut saada tuotteita kasaan, menin paikalle ja näytin positiivisella asenteella, että kokeilepa näin ja näin. Tämän jälkeen jäin vielä itse kasaamaan seuraavaa tuotetta todella tehokkaasti ja huomasin että harjoittelijan asenne muuttui ja hän ikään kuin ryhdistäytyi ja alkoi taas tekemään hommaa positiivisin mielin. Näytin hänelle siis esimerkkiä, miten hommaa kannattaa tehdä ja annoin pari vinkkiä, miten hommasta saa paljon helpompaa itse. 

Edellä mainittu työharjoittelija keissi olisi varmaan mennyt hieman eri tavalla, jos olisin vain huikannut että kyllä se kasaan menee teet vaan. Johtaminen esimerkillä on siis omien kokemuksien perusteella erittäin tehokasta, se myös vaatii itseä suorittamaan esimerkillisesti omat hommat. Esimerkillä johtaminen vaatii työympäristössä myös sen, että itse johtaja tietää tarkalleen miten johdettavien työt tehdään ja mitä se vaatii, jotta työ on sujuvaa.

Minulle itselle johtamisen kehityskohtana olisi ehdottomasti läsnäolo kohtaamistilanteissa. Työmääräni on kalenterissa monesti niin täyteen buukattuna, että pää tekee koko ajan ajatuksissa hommia ja keskittyy tuleviin asioihin ja hommiin mitä pitää hoitaa. Monesti jos minulla on joku homma kesken esimerkiksi tietokoneella ja joku kysyy jotain, niin saatan vastata vaan että joo tai okei mutta 10 sekunnin päästä en muista mitä henkilö sanoi. Muistan itse kohtaamisia missä vastapuoli on ollut täysin läsnä tilanteessa ja näistä tilanteista on jäänyt ehdottomasti olo, että tämä tyyppi on todella jees. Elikkä kiinnitän huomiotani muiden huomioimiseen kohtaamistilanteissa.

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti