Johda ihmistä – Psykologiaa johtajille

Kirjoittaja: Iida Leskelä

15 toukokuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Johtaminen on ajattelemista,

ihmisten ajattelun ja toiminnan ymmärtämistä,

suunnan valitsemista,

suunnan näyttämistä,

edessä kävelemistä,

ihmisten kohtaamista,

liikkeellepanemista,

ihmisten vahvuuksien näkemistä,

potentiaalin maksimoimista,

välittämistä,

tosiasioiden kohtaamista,

riskin ottamista,

yksinäistä.”

 

Näillä mieleenpainuvilla sanoilla kirja johdatti minut syvälliselle tutkimusmatkalle johtajuuden psykologiaan.

 

Miksi juuri tämä kirja kannatti avata?

Valitsin tämän kirjan Johtajuuden-perusopintoja varten puhtaasti sen takia, että jo kirjan nimestä tiesin pääseväni pohtimaan syvällisiä uuden edessä. Mitä pidemmälle jo ensimmäisillä sivuilla pääsin, sitä syvemmälle aiheeseen koukutuin.

Kirjan johdantoon oli listattu seuraavia kysymyksiä, jotka pohjustavat niitä oivalluksia, joita tulisin tämän kirjan myötä löytämään:

  • Kuka minä haluan olla ihmisten johtajana?
  • Mitä tarinoita haluan, että johtamastani organisaatiosta kerrotaan?
  • Minkä asian edelläkävijä haluan olla?
  • Miten olen oman elämäni edelläkävijä?
  • Miten edistän elinvoimaisuutta työelämässä, nykyisessä tehtävässäni, yrityksessäni, edustamassani organisaatiossa?
  • Mitä on onnistuminen?

Vakuutuin nopeasti siitä, että kirja on pullollaan sellaisia oivalluksia, joista oikeasti tulee olemaan hyötyä sekä työelämässä että henkilökohtaisen kasvun saralla. Päätin kuitenkin yrittää olla haalimatta liikaa oivalluksia tähän reflektioon tarkasteltavaksi, jotta ne omasta mielestä tärkeimmät opit ovat helpompi sisäistää, kun ei ota liian suurta palaa kerralla.

 

  1. 55% johtamisesta on itsensä johtamista

Tämän väitteen myötä sain ensimmäinen ahaa-elämyksen. Väite perustuu Luottoyhtiö Visa Inc:n perustajan Dee Hockin havaintoihin omassa litteässä organisaatiossaan. Hän huomasi, että onnistuakseen johtamaan muita hyvin, on tunnettava ensin itsensä kunnolla ja osattava hyödyntää kaikkia erilaisia puolia omassa persoonassaan.

Tämän oivalluksen myötä heräsin siihen, miten paljon opittavaa minulla itselläni on vielä omista erilaisista puolistani ja enemmänkin niiden hyödyntämisestä. Koen päässeeni jo erittäin pitkälle itseni ja oman persoonani tuntemisen kanssa, mutta minun mielestäni ihminen ei voikaan koskaan päästä itsetutkiskelussaan maaliin asti, koska me muutumme ja kasvamme jatkuvasti. Siksi itseään on osattava kuunnella koko ajan ja varsinkin muuttuvien tilanteiden edessä, koska niiden aikana pääsee oppimaan itsestään eniten uutta.

 

  1. Ominaisvahvuuksia on vaikeampi tunnistaa

Kuten aiemmassa kappaleessa tuli ilmi, jotta osaat johtaa muita hyvin, sinun on tunnettava itsesi hyvin. Oman moniulotteisen persoonasi lisäksi sinun on tunnistettava vahvuutesi ja osattava hyödyntää niitä. Yhtä tärkeää on, että osaat nähdä myös johdettaviesi vahvuudet ja tuoda ne näkyville.

Monesti jos puhutaan vahvuuksista, aletaan luettelemaan vain jotain ulkoisesti syntyneitä taitoja, esimerkiksi venäjän kielen osaaminen tai visuaaliset taidot. On hyvä ymmärtää, että ihmisellä on myös muita sisäisiä vahvuuksia, joita kirjassa kutsutaan ominaisuusvahvuuksiksi. Näitä ovat mm. intohimo uuden oppimiseen, rohkeus, tunneälykkyys. Ne tekevät sinusta ainutlaatuisen, koska ominaisuusvahvuuksia on vaikea oppia. Ne tulevat sinusta itsestäsi.

Kuvassa 24 ominaisvahvuutta

 

  1. ”On mahdotonta elää epäonnistumatta missään. Paitsi jos elää niin varovaisesti, että voi sanoa, ettei ole elänyt lainkaan.”J.K. Rowling

Halusin otsikoida tämän viimeisen oivalluksen suoralla lainauksella kirjasta, joka osui minuun henkilökohtaisesti. Meillä oli eilen Kauka:n ensimmäiset tiimin sisäiset palautekeskustelut ja tuntuu jopa huvittavalta, miten hyvin tämä lause tiivistää saamaani palautteet itsestäni. En ole ottanut vielä Tiimiakatemia-aikana ensimmäistäkään johtajuusroolia vastuulleni, koska en koe olevani siihen vielä valmis. Mutta eihän minun tarvitsekaan olla valmis, vaan otettava rohkeasti se askel, jotta pääsen oppimaan. Taidanpa laittaa tämän sitaatin ihan seinälle itselleni näkyviin, että ensi kerralla saamani palautteet ovat toisenlaisia.

 

Tunnistan itseni siitä, kun minulle sanotaan, että olen varovainen tai välttelen epäonnistumista ja vastoinkäymisiä. Tiedostan, että minun on rohkaistuttava ja hypättävä oman turvallisen mukavuusalueeni reunalta, jotta oikeasti voin saavuttaa kaiken sen, mistä haaveilen. Te saatte vielä nähdä sen kasvutarinan (hitaasti mutta varmasti), minkä haluaisitte jo puristaa minusta kerralla ulos!

 

 

 

 

 

 

 

 

You May Also Like…

0 kommenttia

Lähetä kommentti