Jatkuva uudistuminen: Luovuuden ja innovatiivisuuden johtaminen

Kirjoittaja: Emmi Määttä

21 toukokuun, 2023

Lähdeteos: Jatkuva uudistuminen: Luovuuden ja innovatiivisuuden johtaminen

Lähdeteoksen kirjoittaja: Pentti Sydänmaanlakka

Teoriapisteet: 2

Aikani Tiimiakatemian kansainvälisyyspäällikkönä alkaa lähestyä loppuaan. Yli vuosi sitten aloittaessani tässä roolissa, akatemian kv-toiminta oli olematonta. Kuluneen vuoden aikana olen pyrkinyt palauttamaan vanhoja toimivia tapoja, jonka lisäksi olen innovoinut paljon uutta kv-toiminnan saralle – viimeiset pari kuukautta yhdessä kv-tiimin kanssa. Rooli on tuonut mukanaan paljon vastuuta, mutta toisaalta myös valtaa vaikuttaa asioihin – joka on puolestaan lisännyt paljon motivaatiota. Tässä reflektiossa pohdin Tiimiakatemian kv-toiminnan menneisyyttä, nykytilaa ja tulevaisuutta sekä sitä, millaista kyseisen toiminnan innovoiminen on ollut.

Kansainväliset vieraat

Yksi yhteisössä suurimmin näkyvillä olevista kv-tiimin tehtävistä on ulkomaisten tiimiyrittäjien sekä -valmentajien yms. houstaaminen. Vieraiden houstaamiselle ei ole valmentajien puolesta annettu oikein minkäänlaisia raameja, joten toiminta on ollut hieman sekavaa. Osa vieraista keskustelee saapumisestaan minun kanssani, osa taas valmentajien kanssa ja kommunikointi meidän välillämme ei ole ollut toimivinta. Selkeät, yhdessä sovitut toimintatavat puuttuvat joka tuo taas lisätyötä tekemiseen – jokaisen vieraan kohdalla toimintatavat on mietittävä alusta alkaen uusiksi.

Lähes vuoden päivät on myös puhuttu Learning Expedition -mallin palauttamisessa, jolloin esimerkiksi ulkomaisten valmentajien ja opettajien vierailuista tehtäisiin kaupallistetumpaa, muttei asia ole edennyt mihinkään. Toivon, että syksyn aikana tähän saadaan selvyys, jotta tiedetään mitä voidaan tarjota ja kenelle. On myös mietittävä, mitä lisäarvoa pystymme tuomaan koko yhteisölle siitä, että meillä käy vieraita.

Learning Circus

Viime syksynä organisoin opintomatkan sadalle opiskelijallemme Iso-Britannian Birminghamiin. LC:n opit jäivät hieman vähäisiksi, sillä opetuksen taso vastaanottavassa maassa oli hieman heikkoa – on toki ymmärrettävää, että sadan ylimääräisen opiskelijan ottaminen moneksi päiväksi voi olla suuri haaste. Sen lisäksi että organisoin akatemian toimintaa, olin mukana myös oman tiimini matkan suunnittelemisessa.

Learning Circuksen tulevaisuus on itselleni vielä hieman epäselvää, toivon kuitenkin, ettei se jatku samassa muodossa, kuin viime syksynä nähtiin. Potentiaalisena vaihtoehtona tälle joka tiimille pakollinen kerran opintojen aikana suoritettava Tiimivaihto, josta kerron seuraavassa osiossa.

Tiimivaihto

Ehkä suurin yksittäinen innovointini kv-tiimissä on ollut Tiimivaihdon luominen. Tiimivaihto hakee vielä selkeämpää muotoa, mutta perusidea on selkeä – kaksi tiimiä, kumpikin eri kulttuureista tekevät yhteistyötä. Perusperiaatteena on viettää ensin sovittu määrä aikaa yhdessä toisen tiimin luona, oppia heiltä ja heidän toimintatavoistaan, jonka jälkeen roolit vaihtuvat. Tiimivaihto mahdollistaa pienemmällä kynnyksellä kansainvälisen liiketoiminnan luomisen, sillä kontaktit uudesta maasta löytyvät valmiina. Tarkoituksena siis monen viikon pituinen ristipölytys, jossa yhdistellään eri kulttuurien parhaimpia oppeja.

International Team Entrepreneurs’ Network (ITEN)

Tämän kevään uutena innovaationa on tullut kansainvälinen tiimiyrittäjien verkosto LinkedIniin, sillä haluamme tehdä kansainvälisestä verkostoitumisesta helpompaa. Ryhmän tavoitteena on helpottaa yhteistyön tekeminen eri akatemioiden välillä, sekä helpottaa jatkossa esimerkiksi kummitiimin löytämistä tiimivaihtoa varten.

Think Tank

Think Tank on aiemmin ollut jo jossain muodossa Tiimiakatemialla, mutta uudistimme sitä nyt. Uudistettu Think Tank on akatemioiden välinen kansainvälinen treeni, jossa aihe ja vetäjä vaihtuu joka kerralle. Osallistujien löytämiseksi käytämme hyödyksi ITEN:iä.

Tiimin johtaminen

Tein itse lähes vuoden yksin hommia kv-tiimissä. Kun alkuvuodesta kolme pinkkua liittyi mukaan, tuli vastaan muutamia ongelmia. Yksi ongelma oli vastuun jakaminen – kun itsellä on tietämystä ja osaamista, voi olla vaikeaa luottaa tehtäviä muiden hoidettavaksi. Lisäksi tiimin muodostamiselle olisi pitänyt jättää enemmän aikaa. Suureksi osaksi tiimin toiminta oli sitä, että kävimme yhdessä läpi ennalta suunnittelemiani palaveriaiheita. Otan itse helposti vastuuta eri tilanteissa, joten en osannut ajatella sitä, kuinka paljon aikaa ja tilaa jotkut siihen tarvitsevat. Kirjassa puhuttiin tiimirakenteesta, jossa oli johtaja sekä asiantuntijoita, jotka opettavat toinen toisiaan eri osa-alueilla – Johtaminen nähdään monipuolisena vuorovaikutusprosessina, jossa tiimi yhdessä etenee kohti tavoitetta. Toivon, että tuleva kv-päällikkö panostaa siihen että tiimi olisi täynnä eri osa-alueiden asiantuntijoita, jotta toiminnan kasvattaminen olisi helpompaa ja vastuu jakautuisi tasaisemmin.

Paljonko kv-toiminta oikeasti antaa?

Itse olen viimeisen vuoden aikana saanut kontakteja yli kymmenestä eri maasta, vieraillut neljässä akatemiassa Suomen ulkopuolella, kehittänyt uutta toimintaa sekä saanut johtamiskokemusta. Kv-toiminnan uudistamiselle on nähty tarvetta – jatkuva uudistuminen edellyttää puolestaan luovuutta ja innovatiivisuutta.

You May Also Like…

21 oppituntia maailmantilasta

Minulla on ollut tämä kirja koko Tiimiakatemian ajan lukulistalla, mutta en vain ole saanut sitä luettua mihinkään...

5 vinkkiä kirjoittajalle

Copywriting on taito, joka vaatii sekä luovuutta, että strategista ajattelua. Hyvä copywriting ei vain viihdytä tai...

Tylsyyden ylistys

Tylsyyden ylistys, mitä on tylsyys ja, miltä se tuntuu? Jokaisen ihmisen kohdalla käsitteelle tylsyys löytyy erilaisia...

0 kommenttia

Lähetä kommentti