Järkytä avoimuudella

Kirjoittaja: Minka Paananen

12 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Järkytä avoimuudella

Lähdeteoksen kirjoittaja: Aki Ahlroth

Teoriapisteet: 3

Päätimme Pekan kanssa kirjoittaa yhdessä esseen ja päädyimme Aki Ahlrothin teokseen Järkytä avoimuudella. Kirjassa oli mainittu kymmenen keinoa synnyttää luottamusta, ja ajattelimme, että mikäs olisikaan parempi aihe kirjoittaa essee näin ihan Tiimiakatemian päätteeksi, kuin tämä. Reflektoimme lähinnä sitä, kuinka nämä keinot ovat näkyneet Onixiassa. 

  1. Viestintä – avoimuus, dialogi, helposti lähestyttävyys ja kuunteleminen 

Koemme, että meidän tiimissämme on aina ollut hyvin avoin ilmapiiri. Asioita pystytään sanomaan suoraan ja niistä keskustellaan. Olemme saaneet jos jonkinlaisia konflikteja selvitettyä laadukkaan, ja välillä ei-niin-laadukkaan dialogin avulla. Olemme myös hoitaneet kaikki tiimin yhteiset tai tiimiläisten omat kalustohankinnat aina ehdotelman kautta, jota seuraa koko tiimin dialogista. Aina nämä hankinnat on myös saatu perusteltua niin hyvin, että dialogin päätteeksi hankinnat on tehty yhteiskassasta. Varsinkin viimeisen vuoden ajan Ansku on pitänyt upeasti langat käsissään viestinnän suhteen. Tiimi saa viikoittain koosteen seuraavan viikon tapahtumista ja deadlineista, sekä muita infottavia asioita. Koko tiimin kesken dialogi toimii hyvin. Sen kehittämiseen nähtiinkin valtavasti vaivaa joskus aikoinaan. Tiimin suuret erot äänekkäiden ja hiljaisempien tiimiläisten välillä ovat tasoittuneet huomattavasti alkuajoista.  

  1. Lupausten pitäminen – älä lupaa, jos et voi lunastaa 

Tässä asiassa on ollut aika ajoin ongelmia. Uskomme, että suurin syy lunastamattomille lupauksille on kiire ja se, että monella tiimiläisellä on ajan saatossa ollut niin monta rautaa tulessa saman aikaisesti, että luvatut asiat yksinkertaisesti unohtuvat. Olemmekin pyrkineet asettamaan asioille tarkat raamit. Mitä luvataan tehdä? Miksi? Mihin mennessä? Näin koko tiimi on tietoinen lupauksesta. Tämä myös tuo lisää painetta persuksiin pitää lupaus.  

  1. Tukeminen – rohkaise epätoivon hetkellä 

Koemme Onixian turvalliseksi ympäristöksi. Tukea on varmasti saatavilla, jos sitä pyytää. Ja aina ei ole tarvinnut edes pyytää, kun huolestuneet tiimiläiset ovat puuttuneet esimerkiksi uupumuksen merkkeihin. Ongelma onkin se, että kaikkien vaikeat hetket eivät näy ulospäin ennen, kuin on jo vähän liian myöhäistä. Apua ja tukea on välillä hemmetin vaikea pyytää, vaikka ympäristö olisikin turvallinen. 

  1. Kiittäminen – käytä kaikki mahdollisuudet kiittää 

Jossain vaiheessa pyrimme tietoisesti lisäämään kiittämisen ja onnistumisista iloitsemisen kulttuuria tiimissä. Välillä tuntuu siltä, että pienet saavutukset eivät riitä, kun tähtäimessä on jotain suurta ja mahtavaa. Välillä on tärkeää pysähtyä ja katsoa taakse päin sitä, mitä on jo saanut aikaan. On super tärkeää kiittää tiimiläisiä, tai projektiryhmäläisiä heidän työstään tiimin, tai projektin eteen. Välillä esimerkiksi johtoryhmän toiminta saattaa tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta niin se ei todellakaan ole. Jokainen kaipaa kiitosta työstään. Se on aika pieni sana, mutta silti niin helppo unohtaa. Tai ehkä juuri siksi.  

  1. Tutustuminen – ole läsnä ihmisenä, älä pomona. Ymmärrä yksityiselämän vaikutukset 

Tiimissä on tärkeää tuntea tiimiläiset myös henkilökohtaisella tasolla edes jonkin verran. Onixiassakin on useampia tapauksia, kun tiimiläinen on joutunut sairaslomalle, tai muuten henkilökohtaisista syistä jättäytymään etäämmälle tiimin toiminnasta. On hyvin tärkeää tutustua toisiinsa sillä tasolla, että jokainen kokee turvalliseksi kertoa tiimille henkilökohtaisia asioita, jotka saattavat vaikuttaa tiimin toimintaan. Toisaalta on myös ihanaa jakaa yksityiselämän iloja yhdessä tiimiläisten kanssa. 

  1. Osallistaminen – synnytä ihmisille halu osallistua 

Vuosittain pitämämme kehäteoria, on ollut hyvä keino seurata tiimiläisten osallistumista. Se on näkynyt aika lailla suoraan kehässä. Ne tiimiläiset, jotka ovat aktiivisesti mukana tiimin toiminnassa, ovat olleet lähempänä kehän ydintä, kuin ne, jotka ovat olleet enemmän yksilötekijöitä, tai eivät ole ottaneet vastuuta tiimin toiminnasta. Loppujen lopuksi osallistumisen taso on jokaisen tiimiläisen omalla vastuulla, mutta tiimin henki vaikuttaa siihen suuresti. Jos kokee, ettei omasta tiimistä löydy esimerkiksi oman tyylisiä ihmisiä, voi olla vaikeaa osallistua aktiivisesti tiimin kehittämiseen ja jopa vapaa-ajan toimintaan tiimiläisten kanssa. Henkilökemioille ei tietenkään loppujen lopuksi voi mitään, mutta pitäisi yrittää luoda ilmapiiri, johon kaikki ovat tervetulleita, ja kokevat olonsa hyväksi. 

  1. Tasapuolisuus – älä suosi yksilö, jaa vastuuta eri henkilöille 

Emme ole kokeneet meidän tiimimme sisällä epätasa-arvoa tiimiläisten kesken. Kaikkia on kohdeltu tasavertaisina, niin hyvässä, kuin pahassakin. Koemme, että tiimissä jokaisen panosta on arvostettu ja kiitoskulttuurin lisäännyttyä, siitä on annettu myös sanallista tunnustusta.  

  1. Erilaisuuden hyväksyminen – hyödy poikkeavista näkökulmista 

Onixia on täynnä aivan erilaisia persoonia. Olemme käyneet välillä hyvinkin mielenkiintoisia, huumorin maustamia keskusteluja eri näkökulmista. Tiimissä vallitsee vahva ymmärrys, tai oletus siitä, mitä kukakin tiimiläinen ajattelee mistäkin asiasta. Ketään ei kuitenkaan pahantahtoisesti piikitellä omasta näkökannastaan. Huumori on alusta asti ollut tärkeä osa Onixian treenikulttuuria ja kaikkea tekemistä, ja se on säilynyt vaikeinakin hetkinä. 

  1. Yhteishengen luominen – huumori, myönteinen esimerkki 

Yhteishengen eteen olemme tehneet töitä valtavasti. Välillä väkisin vääntäen ja hammasta purren. Hyvä yhteishenki alkoi muodostumaan vasta, kun ymmärsimme hellittää otetta ja antaa asioiden mennä omalla painollaan. Niin sanotusti, luotimme prosessiin. Luota siis prosessiin.  

  1. Yhteinen merkitys – auta löytämään työlle merkitys 

Tämä on ollut meille aina ehkä vähän vaikeaa. Tiimiläisten intressit vaihtelevat niin suuresti, että yhteistä merkitystä on ollut haastavaa muodostaa. Olemme kuitenkin joka lukukausi asettaneet tavoitteita, ja seuranneet niiden saavuttamista, niin yksilö, kuin tiimitasolla. Jokainen tiimi tekee omalla tavallaan, ja meidän tapamme sopi Onixialle. Jos arvomaailmasta ei löydy yhtäläisyyksiä, tavoitteet voivat olla kevyempiä, kuten rahallisia, tai muuten numeraalisia tavoitteita. Yhteiset reissut ovat hyvä tapa löytää yhteinen merkitys tiimille. 

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti