Järki töihin

Kirjoittaja: Emilia Ahonen

11 lokakuun, 2021

Lähdeteos: Järki töihin

Lähdeteoksen kirjoittaja: Sami Paju & Tapani Riekki

Teoriapisteet: 2

Kiireellisyys, stressaantuneisuus, ahdistuneisuus ja aikaansaamattomuus ovat viime aikoina olleet pinnalla olevia tunteitani. Miten kalenteri voi päivä toisensa jälkeen olla niin täynnä ja silti tuntea, ettei ole tehnyt tarpeeksi. Tähän ongelmaan halusin löytää vastauksen ja kun luin tämän kirjan kuvauksen niin laskin heti 1+1. Sami Pajun ja Tapani Riekin kirjassa Järki töihin! Paneudutaan juuri näiden tunnetilojen helpottamiseen ja haetaan tunnetta, missä arki ei tunnu enää niin pirstaleiselta. Tajusin aika pian kirjan alussa, että näin pääset liikkeelle-osiot ja eri konkreettiset tavat ottaa kirjasta opitut asiat käytäntöön tulevat jo heti jollain tasolla helpottamaan arkeani.

Mitä tästä opinkaan?

Kiireellisyys, suorituspaine ja tehokkuus ovat pyörineet aina osana tekemisiäni. Olen aina ollut se ihminen, joka saa tosi nopeasti asioita tehdyksi, joka pystyy multitaskaamaan ja joka on älyttömän kova tekemään töitä asioiden/tehtävien eteen, mutta mikä on seuraus tästä? Pidän toki itsessäni siitä puolesta, että saan tehtyä asioita nopeasti ja samalla pystyn viemään niitä eteenpäin, mutta jos kuitenkin katsotaan kolikon kääntöpuolta. Minulle tuntemus esiintyy siinä, kun etenemisliike pysähtyy, niin tuntuu se samalta minulle kuin elämältä katoaisi pohja. To do listan loputtuakin päässäni pyörii pakottava ajatus siitä, että mitä seuraavaksi? Olen kokeillut erilaisia konsteja tähän esimerkiksi laittaa to do listaan vain prioriteetti ykkösenä olevat asiat tai pisteyttänyt asioiden tärkeyttä, mutta vasta lukiessani kirjasta lauseen” Prioriteetti on yksikkö eikä monikko” tajusin, miten väärin olen listani tehnyt.  Eihän listassakaan kuitenkaan voi 10 asiaa olla prioriteetti ykkösenä mitenkään. Otan heti kokeiluun kirjasta saadun tavan merkata päivän kolme tärkeintä asiaa to do listalle. Samalla otan käyttöön oman tekemisen reflektoinnin jokapäiväiseksi asiaksi. Tämä auttaa myös siinä, että pystyn ymmärtämään itsekin, että päivän tehtävät ovat tehty ja nyt on aika rentoutua.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

En oikeastaan rehellisesti koskaan ole tykännyt asioiden suunnittelusta vaan alan suoraan tekemään niitä. Minusta se on kerta kaikkiaan tylsin vaihe kaikissa prosesseissa. Olen mennyt to do listaa läpi vain steppi stepiltä pysähtymättä kertaakaan katsomaan, mitä olen oikeasti saavuttanut, mitä tästä olen oppinut tai reflektoinut tekemisiäni millään tavoin. Nyt oivalsin, kuinka tärkeätä suunnittelu ja oman työn reflektointi oikein on. Niin kuin kirjassakin käydään läpi, miten tärkeänä osana suunnittelu kuuluisi olla kaikessa tekemisessä osana arkea ja myös oman työn reflektointi. Suunnittelu ja reflektointi kulkee käsikädessä, koska suunnittelun tukena on jatkuva oman työn reflektointi. Työn suunnittelu on yksi osa paremman hallinnantunteen pitämistä. Suunnittelun taidon avulla voisi ehkäistä monta odottamatonta asiaa, mikä myös helpottaisi kiireen tunnettani.

Miten jatkan tästä?

Lähden ensimmäisenä täyttämään kalenteriani aivan eri tavalla. Aion varata aikaa omalle reflektoinnilleni ja oppimisen arvioinnille. Ettei kalenterini täyttyisi aivan turhista palavereista niin täytyy meidän tiiminämme kirkastaa palavereiden tehokkuutta, tärkeyttä ja mitä me niillä haluamme oikein saavuttaa. Pomodora-tekniikka ja Parkinsonin laki jäivät mieleeni tapoina, joista koen, että olisi minulle paljon hyötyä omassa toimintatavassani ja nämä otankin seuraavaksi heti käyttöön. Yritän myös päästä siitä tavasta eroon, että en tekisi kaikkea aina itse vaan antaisin muillekin mahdollisuuden. Ennen olen ajatellut, että jos joku ei tee asiaa samalta seisomalta niin kuin minä tekisin, niin se jää tekemättä. Tämän takia haalin itselleni hirveästi tekemistä. Toisethan voivat käyttää ensin aikaa suunnitteluun ja sitten toimia, mikä sekin on täysin ok.

Kirja oli todella hyödyllinen minulle tällä hetkellä, koska siinä paneuduttiin samoihin asioihin, joiden kanssa itse kamppailen arjessa tällä hetkellä. Kirjassa oli paljon hyödyllisiä vinkkejä, tekniikoita, näin pääset liikkeelle osioita ja tiimitehtäviä, jotka varmasti kaikki otan kokeiluun.

Yleishyödyllinen kirja, jolla saa vahvistettua omaa elämän hallinnantunnetta.

You May Also Like…

Kilpailuetua etsimässä

Selasin Jamkin nettikirjastoa ja kymmenien kirjojen joukosta vastaan tuli Markku Vierulan (2021) teos Löydä...

Sanojen supervoima

Sanojen supervoima kirja on nimensä mukainen tietopakkaus siitä, miten sanat oikeasti vaikuttavat elämäämme. En ollut...

Älykäs intuitio

Luin Asta Raamin kirjoittaman kirjan ”Älykäs intuitio”. Kirja kertoo siitä, kuinka pystyt käyttämään intuitiota...

0 kommenttia

Lähetä kommentti