Innostus: Myötämanipuloinnin aakkoset

Kirjoittaja: Antti Pihlavamäki

11 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Innostus: Myötämanipuloinnin aakkoset

Lähdeteoksen kirjoittaja: Pauli Aalto-Setälä ja Mikael Saarinen

Teoriapisteet: 2

Luin Pauli Aalto-Setälän ja Mikael Saarisen kirjoittaman Innostus: Myötämanipuloinnin aakkoset kirjan. Kirja päätyi lukulistalleni puhtaasti nimen kautta, sillä koen innostuksen olevan tärkeä tapaa omaa, sekä monen muun oppimispolkua Tiimiakatemialla. Oman innostuksen ympärille olen pyrkinyt levittämään #PöhinäLifeStyle hashtagia, ja tämän avulla luomaan oman elämäntyylin ja innostuksen yhdistävää henkilöbrändiä. Kirjassa käsitellään innostuksen merkitystä ja miten edesauttaa innostuksen määrää. Miten saisin nostatettua innostuksen määrää itsessäni, tiimissäni, sekä koko yhteisössämme?

Kirjassa innostumisen tunnetta verrataan onnellisuuden kokemukseen. Olen itse todella innostuvaa sorttia ja näytän sen. Innostumisen koen enemmän mahdollisuuksien näyttämisenä ja pyrin omalla toiminnallani inspiroimaan muita. Innostus tarttuu oikeanlaisessa ilmapiirissä helposti, mutta yhtä nopeasti se myös kariutuu. Tärkeä tekijä kuitenkin innostumisessa on resilienssi. Usein puhutaan kuinka yrittäjyydessä ja innovoinnissa tulee ylä- ja alamäkiä tai kuinka menestyneet yrittäjätkään ei onnistunut ensimmäisellä kertaa. Kaikkia näitä yhdistää suuri resilienssi, kuinka he pitävät innostuksen ja uskon tekemiseen yllä epäonnistumisien jälkeen? Hehkulampun keksijä Thomas Edisonkin on kertonut rakentaneensa yli 1000 versioita hehkulampusta ja silti hän piti innostuksen yllä ja keksi jokaiselle meille tutun hehkulampun. Inspiroivana tarinassa myös on Edisonin ajatusmalli prosessista. Edison kertoi, että nyt hän tietää yli 1000 keinoa kuinka ei rakentaa hehkulamppua. Innostuksella ja resilienssin korkeuden nostamisella työyhteisössä on suuri merkitys.

Miten Tiimiakatemialla innostumista ja resilienssiä rakennetaan?

Olen aina pitänyt Tiimiakatemiaa tietynlaisena innostuksen Mekkana, mutta onko kaikki niin mustavalkoista ja siistiä? Tiimiakatemialla meillä on paljon vapauksia toteuttaa meitä itseämme mutta tukeeko ympäristö meitä innostumaan? Olen useamman kerran käynyt Tiimikatemialaisten ja valmentajani kanssa keskustelua kokeilu kulttuurin katoamisesta. Uskon siihen suuresti vaikuttaneen kadonnut innostaminen ja resilienssin vähyys. Tämä polveutuu mielestäni valmentajistamme, mutta täysin emme voi myöskään heitä syyttää. Usein tuntuu, ettei valmentajien kanssa käydyt keskustelut ole innostukseen ja kokeiluun suuntaavia, eikä unelmia tukevia. Aitoa kiinnostusta tai uskoa harvemmin esitetään, mikä laskee innostusta. Tällä hetkellä haluamme todella varmaa toimintaa, eikä riskeihin ja mahdollisiin rohkeisiin kokeiluihin kannusteta tai tueta. Mielestäni tämä on todella hölmöä, sillä Tiimiakatemia on paikka missä rohkeat kokeilut ovat mahdollisia ja olemme etuoikeutettuja testaamaan liiketoiminnassa kaikkea maan ja taivaan väliltä. Kirjassa innon sytyttämiseen annettiin avaintekijäksi kiinnostuksen osoittaminen, kiittäminen sekä uskominen. Miksi emme luo sitä edistävää kulttuuria? Yhteisen innostumisen ilmapiirin ja kannustuksen rohkeisiin kokeiluihin voimme luoda yhdessä, mutta se tarvitsee tiimiyrittäjien, sekä erityisesti valmentajien panoksen, jotta muutosta voi syntyä. 

Innostuksen talo

Kirjassa esitellään parisuhdetutkijan John Gottmanin ja hänen vaimonsa kehittämän innostuksen talo mallin. Mallin tarkoituksena on ylläpitää innostusta parisuhteissa vuosikymmeniä, mutta samaa mallia pystytään hyödyntämään myös työyhteisöissä.  Talon perusta muodostuu yhteisistä arvoista, kiinnostuksista ja innostuksesta. Seinät puolestaan muodostavat luottamus ja sitoutuminen. Perusta mahdollistaa seinämien rakentamisen. Tämä on hyvin verrannollinen tiimin kehitykseen, sillä osa tiimiläisistä syttyy hitaammin ja osa nopeammin. Tärkeää on kuitenkin rakentaa kestävä perusta mihin nojautua ja mitä ylläpitää. Yhteiset arvot, kiinnostuksen esittäminen ja innostus tukeekin tiimin psykologista turvallisuutta. Olemme tiimin kanssa käyneet pitkän talon rakentamisprojektin lävitse ja olemme saaneet luotua toimivan toimintamallin tiimimme sisälle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisimme valmiita vaan sitä että uudenrakentamisen sijaan ylläpito korostuu. Kun pidämme tiiminä huolta innostuksen talostamme, takaamme innostuneen ja toimivan mallin tiimillemme.

PöhinäLifeStyle

PöhinäLifeStyle on osa omaa innostuksen näyttämistä, sen ruokkimista ja sen elämäntyylin elämistä. Oma innostuminen pohjautuu syvään uskomiseen omaan tekemiseen, sekä omaan onnellisuus malliin. Ylläpidän arjen innostumista itseä kiinnostavilla asioilla ja projekteilla. Akatemialla se näkyy yhdistämällä hauskanpito ja työt. Panostan toiminnassani omien intohimojeni edesauttamiseen ja olen valmis tekemään niiden vuoksi lähes mitä vain. Luon projektejani lähtökohtaisesti intohimopohjaisesti ja tämän jälkeen yhdistän niihin taloudellisen aspektin. Mieleeni on jäänyt Tiimiakatemian käytävillä kuultu keskustelu, ”Missä haluaisit maailmassa käydä?”, keskustelun lopuksi muistan kehotuksen luomaan projektin, jotta haluttuun määränpäähän päästäisiin. Tämä on tuonut uskomistani toimintaan ja omanlaisen arjen luomiseen. Omaan mahdollisuuksien ajatteluun on myös vaikuttanut asiakastapaamisella tavattu Mikko Kalliola, joka toimii muun muassa Aava & Bangin luovana johtajana ja LÄN:illä tavattu entinen valmentaja legenda Timo Lehtonen. Molemmista heistä korostui aito kiinnostuminen omiin unelmiin ja omaan tekemiseen. Heistä inspiroituneena teen joka päivä töitä omanlaisen arjen luomiseen ja siivutan tietynlaisia normeja.

Yhteenvetona kirja ei ollut niin mieleinen, kun odotin ja tarjosi lähtökohtaisesti muistutuksia jo opitusta. Kirja kuitenkin herätti ajatuksia yhteisömme toiminnassa ja miten voisimme luoda innostus rikkaamman tulevaisuuden. Moni asia on kuitenkin päänsisäinen niin kuin innostuskin ja se vaatiikin päänsisäistä voimaa. Usein on helppo tarttua negatiivisiin asioihin ja velloa niissä, mutta mitä siitä hyödymme? Positiivisella ajatusmallilla ja ongelmakohtien korjaamisella ja syntymisen estämisellä luomme positiivisempaa ja innostuneempaa huomista. Käytäntöön kirjasta otan innostus talon hyödyntämisen oman-, tiimin- sekä yhteisön toiminnassa. Lopuksi vielä ajatuksia herättävä lainaus innostuksesta.” When you are enthusastic about what you do, you feel this positive energy. It’s very simple.” – Paulo Coelho

You May Also Like…

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti