Idiootit ympärilläni

Kirjoittaja: Jutta Järvinen

5 toukokuun, 2021

Lähdeteos: Idiootit ympärilläni

Lähdeteoksen kirjoittaja: Thomas Erikson

Teoriapisteet: 3

Idiootit ympärilläni

Thomas Erikson

Kuulin ensimmäistä kertaa kyseisestä kirjasta serkultani noin 5 vuotta sitten, hänen aloittaessa opintonsa Proakatemialla. Törmäsin uudelleen kirjaan Tiimiakatemialle saavuttuani, sillä moni tiimiläiseni luki sen jo ensimmäisen syksyn aikana ja suosittelivat sitä minullekin. Pitihän se sitten itsekin lukea, toisaalta aloitin kirjan jo viime vuoden puolella, mutta jostain syystä sain luettua sen loppuun vasta tänä keväänä. Kirjan nimen perusteella en tiennyt ollenkaan mitä tulisi odottaa sisällöltä, mutta yllätyin positiivisesti! Olen aina ollut kiinnostunut eri ihmistyypeistä, miksi joku on sellainen kuin on, ja miksi joku toimii täysin päinvastaisesti tilanteessa kuin itse olisin toiminut.

Ruotsalainen kirjailija Thomas Erikson on kuitenkin aika rajujenkin syytösten kohteena, sillä häneltä ei löydy minkäänlaista psykologista tutkintoa. Kirjan ”faktat” ovat siis ennemminkin hänen omia epätieteellisiä teorioitaan ja kirjaa on kuvailtu pseudotieteelliseksi self-help oppaaksi. No oli miten oli, halusin silti lukaista mistä kirjassa on kyse, ja aion ottaa sen teoriat vain suuntaa antavina kuvauksina ihmistyypeistä. Kirjassa Erikson siis jakaa ihmiset siis neljään väriin eli neljään eri käyttäytymismalliin. Nämä värit ovat punainen, keltainen, vihreä ja sininen. Kirjassa kerrotaan muun muassa miten värit reagoivat tietyissä tilanteissa, missä asemassa he loistavat työpaikalla, sekä miten jokaisen värin kanssa kannattaa toimia. Kirjassa myös painotetaan sitä, etteivät kaikki ihmiset ole suinkaan vahvasti vain tiettyä väriä, vaan suurin osa ihmisistä ovat sekoitus kahta tai jopa kolmea väriä.

Mitä värit tarkoittavat?

Punainen: hallitseva, tarmokas, kunnianhimoinen, lujatahtoinen, määrätietoinen, ongelmanratkaisija, aikaansaava, kilpailunhaluinen, voimakas, utelias, suora, aloitteentekijä, päättäväinen, kärsimätön, itsepäinen.

Keltainen: innostava, ulospäinsuuntautunut, vakuuttava, verbaalinen, avoin, positiivinen, empaattinen, optimistinen, luova, spontaani, tunteellinen, innostava, tarvitsee huomiota.

Vihreä: vakaa, kärsivällinen, luotettava, huomioon ottava, hillitty, rakastettava, sisukas, hyvä kuuntelija, ystävällinen, varovainen, auttavainen, suorittava, lojaali, avulias, huomaavainen.

Sininen: analyyttinen, tutkiva, varovainen, järjestelmällinen, säntillinen, tarkka, looginen, sovinnainen, etäinen, objektiivinen, perfektionisti, suunnitelmallinen, tarkkaileva, seuraa ohjeita, seuraa rutiineita.

Meidän tiimissämme on selkeästi jokaisen värin edustajia. Ja tämä on vain hyvä asia, sillä jos tiimi olisi täynnä vain analyyttisiä sinisiä tyyppejä, ei kukaan olisi tekemässä päätöksiä taikka itse työtä. Jokaisella värillä on omat heikkoutensa ja vahvuutensa. Mitä enemmän tiimissämme on eri värisiä ihmistyyppejä sitä paremmin voimme yhdessä kompensoida vajavaisuuksiamme toisten vahvuuksilla. Koen itse olevani Eriksonin teorian mukaan keltavihreä ihmistyyppi. Tämä on kuitenkin vähän ristiriitainen yhdistelmä, sillä kirjassa keltaisia kuvaillaan ekstroverteiksi ja vihreitä taas introverteiksi. Tämän takia omaa ”väriä” ei kannata lähteä analysoimaan liikaa, vaan ottaa se enemmänkin suuntaviivana. Ehkä tärkein oppi kirjassa on se, että vaikka et olisi samalla aaltopituudella tietynlaisten ihmisten kanssa ja he voisivat tuntua sinusta jopa idiooteilta, johtuu se vain teidän erilaisesta tavasta käsitellä asioita. Toisia täytyy näistä asioista huolimatta oppia kunnioittamaan.

You May Also Like…

Somevaikuttajaksi!

(Markkinoinnin koulutusohjelma) Viimeaikoina somevaikuttajan työ on kiehtonut minua, siksi päätin lukea Emmi Lehtomaan...

0 kommenttia

Lähetä kommentti