Idiootit ympärilläni- Thomas Erikson

Kirjoittaja: Lauri Puurula

12 joulukuun, 2021

Lähdeteos: Idiootit ympärilläni

Lähdeteoksen kirjoittaja: Thomas Erikson

Teoriapisteet: 2

Ihmisten luokittelu eri persoonatyyppeihin on minulle aina ollut hieman vastahakoista. En tykkää lokeroida ihmisiä tiettyihin lokeroihin, ja sen takia epäilin kauan, luenko edes tätä kirjaa. Olin vasta muutosryhmällä viikon töissä ja teimme tiimiläiseni Danielin kanssa asiakaskäynnin meidän siellä olevalle pomolle. Kun kysyin häneltä, olisiko hänellä antaa jotain elämän ohjeita, hän vastasi ”Olkaa omia itsejänne, minulla meni kauan ennen kuin hyväksyin itseni sellaisena kuin olen ja se että pystyn olemaan oma itseni ja hyväksymään, sekä ymmärtämään omaa persoonaani paremmin on aukaissut minulle paljon ovia ja sulkenut niitä vääriä ovia” Tämän lausahduksen ja kuultuani hedelmällisen keskustelun kirjasta Hemingway baarissa päätin lukea teoksen.

Vahvin persoonani. Löysin kaikista persoona tyypeistä jotain samaa itseni kanssa, mutta vain yksi resonoi minun kanssani kaikissa piirteissään eikä sotinut joillain piirteillään luonnettani vastaan. Kirjan ja oman itsetuntemukseni perusteella voin sanoa olevani vahvasti vihreä tyyppi. Minkälainen on sitten vihreä Lauri? Vihreä persoonani heijastuu tiimissämme luotettavuutena, avuliaisuutena, ystävällisyytenä, hyvänä kuuntelijana ja tiimin asettamisena itseni edelle. Monesti olen venyttänyt omia työtunteja, koska olen auttanut muita heidän tehtävissään ja siirtänyt omat työni myöhemmäksi. Monet saavat minusta monesti kuvan, että olisin kuormittunut, kun tekemistä on niin paljon, kun suostuu tekemään paljon asioita toistenkin puolesta, mutta niin ei ole. Kirjakin sanoi, että toisten auttaminen tulee vihreille luonnostaan ja heidän halunsa miellyttää toisia antaa heille energiaa ja tärkeyden tunnetta. Tehtävät eivät siis kuormita tai lamaannuta minua vaan pikemminkin motivoivat, kun tehtävä kasa on iso, tiedän että minulla on tekemistä ja se ei pienene odottelemalla.

Tykkään tehokkaasta ja tuloksellisesta työstä, mikä on merkki punaisestapersoonasta. Myös asiakeskeisyys, halu edetä nopeasti, kilpailuhenkisyys, itseni uskominen oikeassa olemiseen ja turhautuminen, kun käytämme aikaa johonkin asiaan, joka mielestäni ei ole tärkeä ovat piirteitä, joita tiedostan itsessäni olevan. Vihreäpersoonani, kuitenkin kontrolloi tätä räväkämpää punaistapuoltani ja pystyn vihreälle ominaisesti sopeutumaan tilanteeseen, kuin tilanteeseen ja menemään valtavirran päätösten mukaan. Olen saanut tiimiläisiltäni palautetta, että minun pitäisi tuoda enemmän mielipiteitäni esille, sillä ne ovat yleensä aina paikkaansa pitäviä ja fiksuja. Tässä minun pitäisi tuoda enemmän punaista puoltani esille, mutta vihreäpuoleni mieluummin kuuntelee ja menee muiden ideoilla, kun antaa punaisenpuoleni kertoa ratkaisukeskeisen ja omasta mielestä oikean ratkaisun tai idean. Haluaisinkin seuraavana löytää oman unelmaprojektini olla sen projektipäällikkö ja nähdä mihin punaisenpuoleni johtaja persoona pystyisi.

Positiivisuus, hauskuus, innostuvuus ja luovuus ovat piirteet, jotka resonoivat minussa keltaisen persoonan kanssa. En sanoisi itseäni keltaiseksi persoonaksi, mutta nämä piirteet tunnistan itsessäni. Ajattelen aina positiivisesti ja näen enemmän mahdollisuuksia, kuin riskejä. Hauskuus on minulle tärkeää ja se ohjailee paljon minun tekemisiäni, monesti hölmöilen ja heitän läppää, jotta ilmapiiri kevenisi ja kaikilla olisi hyvä olla. Innostun helposti ja sytyn uusista ideoista, joskus jopa unohdan mitä ympärilläni tapahtuu kaiken innostuksen keskellä. Luovuus on minulle tärkeää ja pidän mitä hullunkurisista ideoista ja haluan melkein heti lähteä toteuttamaan niitä. Vaikka nämä piirteet huomaan itsessäni en silti luokittelisi itseäni keltaiseksi, sillä loput keltaisenpersoonan piirteistä mielestäni sotivat muodostunutta identiteettiäni vastaan.

Sininen persoona on minulla heikoin. Rehellisyys, tarkkaavaisuus ja loogisuus ovat ne piirteet mitä itsessäni tunnistan sinisessäpersoonassa. Sinisen persoonan piirteeni kuitenkin yhdistän jotenkin vihreään, koska persoonat ovat samankaltaisia, vihreä on vaan enemmän maanläheinen niin kuin minäkin ja ei niin analyyttinen ja etäinen, kuin sininen. Piirsin persoonani ymmärtämisen helpottamiseksi kuvan itsestäni, jossa olen värittänyt itseni niiden persoona piirteiden mukaan, mitkä näkyvät vahvinten minussa.

Kuvassa väritin keltaisena oman pääni, sillä minusta tuntuu, että näyn ulospäin monesti hauskana veijarina, jolla on pilke silmäkulmassa. Punaiseksi väritin oikean käteni, sillä tarvittaessa osaan myös astua ohjailevaan enemmän pomottavaan rooliin ja saada asiat tehokkaasti eteenpäin, sekä elämässä menestyminen on minulle tärkeää jonka takia punainen väri leviää rintaani. Vihreä väri taas on värittänyt suurimmanosan kehostani ja tärkeimmät elimeni kuten sydämen, sillä vihreäpersoona on minulla vahvin ja inhimillisin puoleni. Sinisellä väritin vasemman jalkani, sillä herään aina sillä jalalla ja ongelmia lähden ratkaisemaan logiikan kautta, mikä on sinisesellepersoonalle olennaista.

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Yuval Noah Hararin teos 21 oppituntia maailman tilasta herätti valtavasti ajatuksia ja kiinnostusta. Kirjassa...

Markkinointi boksin ulkopuolelta

Tällä hetkellä olemme käynnistämässä yhteistyötä asiakkaan kanssa ja he tarvitsisivat meiltä muun muassa...

1 Kommentti

  1. Janne Roiha

    Olipas virkistävä reflektio kirjasta, jonka lähes kaikki akatemialaiset ovat lukeneet! Tykkäsin erityisesti siitä, että purat kirjan sanoman itsesi ja oman toimintasi kautta ja jätä kirjan sanoman selittämisen väliin. Thumbs up! Ja piirtämäsi kuva perusteluinen oli täyttä timanttia!
    Good job, Late!

Lähetä kommentti