Idiootit ympärilläni

Kirjoittaja: Matias Alsio

30 kesäkuun, 2021

Lähdeteos: Surrounded by idiots

Lähdeteoksen kirjoittaja: Thomas Erikson

Teoriapisteet: 2

Idiootit ympärilläni

Vaikka kirjan teoria, ei kestäkään tieteellistä tarkastelua, ei se tarkoita etteikö kirjan esimerkkejä voisi reflektoida omaan elämään ja persoonaan. Kirjassa käsitellään neljää erilaista persoonallisuuden muotoa, jotka vaikuttavat omaan toimintaan.

Erilaiset persoonallisuustyypit on jaoteltu neljään eri väriin. Keltainen, punainen, sininen ja vihreä

Mitä eri värit tarkoittavat?

Punaiselle värille ominaisia luonteen piirteitä on kilpailullisuus, vahva tahto saada asiat menemään omalla tavalla voi välillä jopa johtaa agressiiviseen käytökseen, varsinkin silloin kun asiat menevät mönkään. Kun punainen väri voittaa sinut kilpailussa tai vaikkapa lautapelissä, hän kertoo siitä sinulle varmasti. Tappio nostaa punaiselle tunteet pintaan yhtä lailla, ja sen takia punaiset eivät halua hävitä peleissä tai kilpailuissa. Työ olosuihteissa oleellinen piirre on vaativuus, he odottavat sinun työskentelevän kovaa ja ahkerasti jatkuvasti. Jos punainen tahtoo asiaa tarpeeksi, ei hän anna minkään seisoa tiellä. Tämä johtaa usein siihen, että punaisista persoonallisuuden piirteistä ei pidetä yhtä paljon kuin muista väreistä. Tätä vahvistaa punaisten tunteiden laiminlyönti kun pitää saada asioita tehtyä, koska loppupeleissä tulos merkitsee heille enemmän. Punaiselle luonnollista on päästä johtoasemiin työurallaan, heidän taito tehdä nopeita päätöksiä ja johtaa auttaa heitä toimimaan hankalissakin olosuhteissa.

Keltaiset ovat usein suosittuja, jotka usein rakastavat olla ihmisten ilmoilla ja rakentaa ihmissuhteita. Keltaisen seurassa ei tule hiljaista, sillä he ovat usein erittäin sosiaalisia ja osallistuvat usein sosiaalisiin tapahtumiin. Heidän energia on usein todella positiivista. Ongelmia keltaiselle tulee usein siitä ettei asioita saada tehtyä loppuun. Tämä johtuu siitä, että he ovat usein menossa ja löytävät uusia ideoita jatkuvasti. Usein keltaisille suurin este on heidän keskittymis kyky. Keltaisille luova ajattelu on yleistä, koska keltaiset ovat kiinnostuneita erittäin monesta asiasta ja tätä kautta keräävät valtavia määriä tietoa erilaisista asioista. Letkeä asenne ja positiivisuus saavat heidät usein myöhästelemään, koska he ajattelevat esimerkiksi että vielä on aikaa jäljellä niin ei vielä ole kiire.

Vihreät ovat yleisimpiä persoonallisuustyyppejä. Vihreä on huomaavainen ja osaa kuunnella todella hyvin. Vihreälle suurimman haasteen tuottaa muutos, se on heille epämukavaa, vihreä saa turvaa rutiineista. Kun vihreälle annetaan tehtävä, tekevät he sen usein tunnollisesti ja ajallaan koska he eivät halua tuottaa pettymystä muille. Vihreistä tulee usein parhaimpia työntekijöitä, he ovat luotettavia ja mukavia. Vihreä ei puhu hirveästi asioista, jotka pilaavat tunnelmaa, kun heitä tökkii tikulla tarpeeksi pitkään voi pahimmassa tapauksessa tulla suuri tunnepurkaus, mutta sen jälkeen pystyy kuitenkin jatkamaan eteenpäin normaalisti.

Sinisen tunnistaa nopeasti, he ovat useine rittäin tarkkoja omasta työstään ja elämästään. Heidän kotona on asiat usein hyvin järjestettyinä ja omalla paikallaan. He usein tietävät omat aikataulut hyvin. Sinisellä on usein paljon faktoja ja tietoa, he myös tuovat esille sen jos sinä olet väärässä. Sininen pitää rauhallisuudesta ja yksityisyydestä. Jos sininen saa palkinnon niin hän ottaa sen vastaan ja palaa heti omiin hommiinsa. Sinisestä saa hyvän työntekijän, sininen on tarkka kaikesta mitä tekee ja usein on erittäin hyvä jossain tietyssä asiassa mitä tekee tietäen siitä todella paljon. Tämä johtaa siihen, ettei tieto ja taito ole aina kovin monipuoleista.

Omalta persoonallisuustyypiltäni olen keltainen, silti tunnistan vahvasti pieniä sinisyyden piirteitä. Mitä enemmän väreistä luki, sitä enemmän tunsin itseni keltaiseksi. Toki keltaisuuden piirteet menee hyvin yhteen adhd kanssa (diagnosoimaton), jonka piirteitä tunnistan itsessäni myös. Hajamielisyys, moneen asiaan kiinnostuminen samaan aikaan ja hankaluus saattaa asioita loppuun ovat hyvinkin tuttua, toki sosiaaliset piirteet ovat myös mukana varsinkin vapaa-ajalla. Rakastan jutella ihmisten kanssa, voisin jatkaa keskustelua loputtomiin.

Vaikka kirjassa Erikson tuo esiin omia haastatteluita ja testejään, joiden mukaan ihmisten persoonallisuustyypit menisivät stereotyyppisesti värien mukaan. Tottakai yksinkertaistetun teorian pohjalta on helppo ajatella itsensä yhdeksi väriksi, silti teoriassa on pohjaa kirjassa mainittujen testien mukaan. Kun koitettiin rakoa erilaisia ongelmia, toimivat värit kirjan teorian mukaan. Punaisesa ryhmässä ihmiset ottivat yhteen, keltaiset ryhmä oli täysin aikaan saamaton (näen tän ihan täysin kun koitan kavereiden kanssa saada meidän ideat käytäntöön :D) siniset jäivät analysoimaan asioita liikaa ja vihreät eivät halua ottaa vastuuta ja johtajan roolia. Testiinkin on voitu valikoida ihmiset muidenkin luonteenpiirteiden perustein kuin vain ”oman värin”, en tämän henkilön testeihin luottaisi, koska tulokseen pystyy aina vaikuttamaan.

Jos tarvitsee työkaluja itsensä tutkiskeluun, voi kirjasta olla hyötyä. Kyllähän sen viihdearvokin on kohdillaan kun koittaa nähdä ihmiset ympärillä väreittäin.

“Varoitus” jokaiselle kirjan lukijalle. On tärkeää muistaa että kirja ei kestä tieteellistä tarkastelua. Omia tekojaan ei pidä perustella sillä, että olen tätä väriä. Vaikka jotkin asiat osuvat omaan persoonallisuuteen hyvin (tai väriin), voi silti jatkuvasti itseään kehittää. Vaikka en jaksaisi keskittyä yhteen asiaan kerralla (keltainen), on mun silti kannettava vastuu omista teoista ja tulevaisuudesta. Luin juuri kirjan Mindset ja siinä puhuttiin termistä ”growth mindset”, on tärkeää muistaa kasvaa paremmaksi ja musitaa että omat niin sanotut ominaisuudet ei ole pysyviä, pystyt kasvamaan paremmaksi missä tahansa mihin kiinnität huomiota ja annat energiaa. Mikään väri ei ole toistaan parempi.

“But the most important lesson that you can walk away with is that the idiots who surround you are, in fact, not idiots at all. Instead, they are individuals worthy of respect, understanding, and being valued.” -Thomas Erikson

Matias Alsio

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti