Hyvät paha ja milleniaalit

Lähdeteos: Hyvät paha ja milleniaalit

Lähdeteoksen kirjoittaja: Atte Mellanen, Karoliina Mellanen

Teoriapisteet: 3

Atte Mellanen, Karoliina Mellanen

Ville Lehtola – Essee 3 kirjapistettä

Hyvät pahat ja milleniaalit

Akatemian aikana on kyllä kuulunut kuinka tätä kyseistä kirjaa joka toinen on lukenut, joka toinen suosittelee, joten miksipäs en minäkin sitten lukisi sitä? No senhän sitten tein, ja

Kuka meistä on milleniaali?

Milleniaalit, sukupolvi joka on syntynyt 1980 luvun puolivälin ja riippuen hieman lähteestä 1990 loppupuolen välissä. Milleniaalit siis ovat sukupolvea joka on kasvanut teknologian ympäröimänä sen ollessa monella hyvin paljolti läsnä elämässä. Itsekin lukeudun tähän sukupolveen ollessani 1997 syntynyt miehenalku. Milleniaalit ovat sukupolvi joka mielletään työelämässä ja miksei muussakin yleisesti laiskaksi, helpolla päässeeksi sukupolveksi jolle kaikki on annettu valmiina käteen. Todellisuudessa olemme vain kasvaneet erilaisessa maailmassa kuin esimerkiksi vanhempamme. Teknologia on edistynyt ja koulutus muuttunut täysin.

Milleniaalit ovat muutenkin ajatusmaailmaltaan hyvin erilaisia, johtamiseen liittyvät vaatimukset eroavat paljon, ja tästä nyt ei sinänsä voi syyttää sukupolvea itseään, vaan se on kyse siitä mihin olemme tottuneet, miten olemme eläneet tähän asti. Johtamisen pitäisi monen mielestä olla yksilöllisempää ja helpommin tavoitettavaa, eikä siinä ole mitään väärää, ajat muuttuvat, ei enää riitä että sanotaan 100 hengen massalle ”tehkää tämä” vaan johtajan täytyy olla vierellä tarjoamassa tukea ja näyttämässä esimerkkiä.

Taustat

Kuten jo aiemmin hieman mainitsin, milleniaalit ovat ensimmäinen sukupolvi joka on kasvanut teknologian suurimpien harppausten keskellä. Itsekin olen esimerkiksi tehnyt tietokoneella asioita jo pian 20 vuoden ajan ollessani vain 24vuotias, ei tälläistä taustaa omannut vanhempani ollessaan minun ikäisiäni. Ajat muuttuvat ja niin tekee ympäristö ja työpaikat sen mukana.

Varmasti se miten esim peruskoulussa jaetaan palkintoja esimerkiksi vain osallistumisesta ja toitotetaan sitä kuinka voit olla mitä haluat ja saada mitä haluat juurtuu syvälle selkärankaan ja sillä on varmastikkin vaikutusta tähän niin sanottuun ”laiskuuteen”. Onhan se typerää että yleistettäisiin näin paljon että kaikki tähän sukupolveen kuuluvat olisivat laiskoja taikka kehityskelvottomia, mutta en minä sitä voi itsekään kieltää, monet entisistä työkavereistani jotka olivat about saman ikäisiä eivät voineet käsittää kuinka pitäisi tehdä töitä kesällä että voi saada rahaa, tai mitä se työnteko edes oikeasti on.

Jos esimerkiksi akatemialle tultaessa omaisit asenteen kaikki minulle ja heti olisit kyllä aika hukassa alussa, mutta niin kaikki muutkin, siksi meillä esimerkiksi on vanhempia tiimiyrittäjiä ja valmentajia tukena näyttämässä mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä.

Miten meitä sitten pitäisi johtaa

Miten milleniaaleja sitten tulisi johtaa?
Kuten aiemmin mainitsinkin milleniaalit ovat tottuneet aivan erilaiseen johtamistyyliin kuin edeltävät sukupolvet, esimerkillä johtaminen korostuu erittäin isosti, tunnejohtaminen, vierellä tekeminen.
Nämä ovat asioita mikä ehkä jopa luo enemmän tarvetta matalemman portaan johtotehtäviin, kuten tiimiesimiehille, vuoropäälliköille jotka käytännössä tekevät samaa asiaa kuin sinäkin, mutta keskittyvät esimerkillä johtamiseen ja muiden tukemiseen enemmän.

Tämä varmasti aiheuttaa harmaita hiuksia vanhanliiton yrityksissä missä ollaan iät ja ajat tehty tietyllä tavalla ja siihen ollaan jämähdetty oikein isosti. Jos koko infra täytyy muuttaa kyllähän se iso riski aina on, mutta myös välttämätöntä tässä maailmassa, kehitys kehittyy ja sitärataa…

Milleniaalit arvostavat yksilöllistä johtamista ja sen huomaa, monet meistä on kasvatettu periaattella olen erityinen, MINÄ. Se vaatii johtavalta taholta vaivaa ja energiaa valjastaa tuo ajatus vahvuudeksi. Johtajana toimisessa on haasteensa, aina siinä on, tässä maailman murrosajassa varmasti entistä enemmän.

Miksi milleniaalien varaan kannattaisi laskea

                             Miksi sinä vanhanliiton johtaja haluaisit valjastaa milleniaaleja omaan alaisuuteesi?
Yksinkertaisesti, jos sinulla on esim tiimitason johtajana noin 50 vuotias mies tai nainen, on hän varmasti loistava työssään, mutta mitä pitemmälle mennään sitä vaikeampaa on muuttaa olemassa olevia menetelmiä, reaktio aika ei saa enään olla vuosia, siinä mennään metsään ja kovasti.

On parempi idea tuoda milleniaaleja johtamaan muita milleniaaleja, olemme tottuneet siihen että maailma muuttu silmänräpäyksessä ja siksi osaamme reagoida nopeasti, kyllä se vanhakin koira varmasti oppii uusia temppuja mutta nuori koira paljon nopeammin, jos näin törkeästi uskaltaa sanoa.

Tiivistettynä, tämä oli ehkä hieman enemmän mielipide kirjoitukseen kallistuva, mutta silti omalle kohdalle tärkeä herätys. Milleniaalit ja tulevat sukupolvet ovat tulevaisuus vaikka olisimme kuinka laiskoja, ei kukaan elä ikuisesti.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti