Hyväksy itsesi – uskalla elää

Kirjoittaja: Antti Seppälä

13 joulukuun, 2021

Lähdeteos: Hyväksy itsesi - uskalla elää

Lähdeteoksen kirjoittaja: Wayne W. Dyer

Teoriapisteet: 2

Luin Wayne W. Dyerin kirjoittaman kirjan ”Hyväksy itsesi uskalla elää”. Kirjan tavoitteena on saada lukija pois turhan syyllisyyden, alemmuudentuntojen ja typerryttävän jähmetyksen maailmasta itsenäiseen, rikkaaseen elämään ja oman arvon tuntoon. En ehkä itse lukijana päässyt täysin näihin tavoitteisiin, mutta sain kirjasta paljon uusia ajatuksia ja oppeja.  Käyn tässä reflektiossa läpi tärkeimmät oppini ja ajatukseni kirjoista.

Hallitse omat tunteet

Kirjan mukaan tunteet ovat reaktioita, joista voin valita tilanteeseen sopivimmat. En ole koskaan aikaisemmin ajatellut, että voisin hallita omia tunteitani. Olen normaalisti ajatellut, että joku toinen satuttaa minun tunteitani. Minun pitäisi sen sijaan ajatella, että loukkaan itse omia tunteitani sen perusteella, mitä ajattelen jonkun toisen reaktiosta minuun. Jotta pystyt hallitsemaan omat tunteet, sinun täytyy osata muokata ajatuksesi oikein, sillä ainoastaan sinä tunnet, mitä ajattelet. Uusi ajattelu edellyttää tietoisuutta vanhoista negatiivisista ajattelutavoista. Ajattelutavan uudistaminen vaatii aikaa ja paljon työtä. Tämän kirjan avulla voit oppia kontrolloimaan paremmin ajatteluasi ja tunteitasi.

Ulkoinen ohjaus

Kirjan mukaan noin 75 prosenttia maailman ihmisistä on niin sanotusti ulkoisesti johdettuja. Ulkoinen johtaminen tarkoittaa sitä, että henkilö siirtää vastuun nykyhetken tunnetilasta jollekin ulkopuoliselle voimalle. Sisäinen ohjaus tarkoittaa henkilöä, joka ottaa vastuun omista tunteistaan reilusti omille harteilleen. Koen olevani joissakin tapauksissa sisäisesti ohjattu henkilö, mutta suurimmaksi osaksi koen olevani ulkoisesti ohjattu. Hyvänä esimerkkinä minun ulkoisesta ohjattavuudestani on kuntosaliharrastukseni. Kun haluamiani tuloksia ei tule, niin syytän asiasta usein kiireistä aikataulua, nopeaa aineenvaihduntaa tai laiskaa treeni kaveria. Sisäisesti ohjautuva henkilö miettisi tässä tapauksessa pikemminkin, että syönkö oikein, nukunko riittävästi ja osaisinko aikatauluttaa elämääni paremmin. Ymmärrän nyt paremmin, etten voi toteuttaa itseäni enkä saavuttaa tyydytystä, jos annan ulkopuolisten voimien jatkuvasti kontrolloida minua. Yritän päästä oman toimintani herraksi ja oppia luottamaan enemmän itseeni ratkaisuhetkillä.

Asioiden lykkääminen

Kirjan luvuista tämä luku tuntui itselleni läheisimmiltä, sillä olen aina lykännyt asioita viimeiseen hetkeen. Tästä hyvänä esimerkkinä on näiden kirja reflektioiden kirjoittaminen, jotka ovat jääneet viimeiseen viikkoon. Minulla olisi varmasti lukuisia muita esimerkkejä tästä. Tämä on merkittävä haaste elämässäni, koska asioiden lykkääminen on pakoa läsnäolevien hetkien mahdollisimman täysipainoisesta elämästä ja se on varsin väsyttävää pitkän päälle. Kirjassa oli paljon vinkkejä asioiden lykkäämisen lopettamiseksi, mutta lähes kaikki liian itsestäänselvyyksiä auttaakseen minua. Mielestäni paras vinkki oli lopettaa asioiden lykkääminen ja elää nyt sen sijaan, että kuluttaisi nykyhetken kaiken lykkäämisen aiheuttamasta ahdistuksesta lamautuneena.

Yhteenveto

Olen lukenut aika monta itsensä kehittämisen kirjaa viime aikoina. Olen huomannut, että suurin osa kirjoista on ollut saman tyyppisiä ja sen vuoksi jopa hieman tylsiä. Myös tämä kirja oli sellainen, vaikka löysin siitä hyviäkin oppeja. Olen miettinyt, että mikä on kirjoittajien todellinen motivaatio näiden kirjojen kirjoittamiselle. Onko se motivaatio tehdä mahdollisimman paljon rahaa vai oikeasta parantaa ihmisten elämää? Tällä hetkellä itsensä kehittämisen alalla liikkuu arviolta noin 13 biljoonaa euroa. Itsensä kehittämisen kirjoihin voi jäädä koukkuun todella helposti, sillä jokaisen kirjan lukeminen tuottaa dopamiinia aivoihisi, tekee olosi mahtavaksi ja saa sinut ajattelemaan, että olet edennyt elämässäsi. Todellisuudessa mikään muu ei ole muuttunut elämässäsi, paitsi olet lukenut yhden kirjan. Suosittelen sinua arvioimaan kriittisesti, mitä kirjoja luet tulevaisuudessa. Kritiikistäni huolimatta suosittelen tätä kirjaa erityisesti sellaisille henkilöille, joilla on haasteita itsetuntonsa kanssa.

You May Also Like…

Digital Garage

Google digital garage on monelle akatemialaiselle tuttu Googlen ilmaiskurssi, joka käsittelee muun muassa...

Uteliaisuuden taito

Hanna Siefenin Uteliaisuuden taito käsittelee uteliaisuutta psykologin näkökulmasta ja sitä, kuinka uteliaisuus on...

Matkan opas

Johdanto Nappasin Tiimiakatemian kirja hyllystä tämän Saku Tuomisen ja Risto Kuulasmaan kirjoittaman kirjan...

0 kommenttia

Lähetä kommentti