Haastajasta hittipalveluksi

Kirjoittaja: Oskari Vettenranta

13 huhtikuun, 2022

Lähdeteos: Haastajasta hittipalveluksi: Tuotteista ideastasi menestyjä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Antti Apunen

Teoriapisteet: 2

Antti Apusen kirja Haastajasta hittipalveluksi oli mielestäni laadukas kokonaisuus, joka käsitteli palvelumuotoilun ja palvelujohtamisen eri osa-alueita selkeällä tavalla. Kirja oli suhteellisen kevyttä luettavaa, vaikka sillä olikin pituutta. Kappaleiden välissä olevat esimerkit todenmukaisista tapahtumista olivat mielenkiintoisia ja pidin kirjassa eniten siitä, että siinä käsiteltiin monia aiheita esimerkkien kautta. En kuitenkaan koe saaneeni kirjasta mitään järin suurta irti ja isoin syy tähän on varmasti se, että lukemisen ajankohta oli itselle väärä. Koska Tiimiakatemialla olemme vasta päässeet vauhtiin ja perustaneet osuuskunnat, minulla ei juuri nyt ole mitään suoranaisia tuotteita tai palveluita vielä olemassa. Monien aihealueiden lukeminen tuntui hieman turhauttavalta, sillä en pystynyt vielä kunnolla sisäistämään niitä ja tiedän, että ne saattavat tulla vastaan vielä myöhemmässä vaiheessa opintoja.

Kirjasta jäi käteen kuitenkin muutamia yksittäisiä oppeja ja ajatusmalleja, jotka koen tärkeiksi. Ensimmäisenä haluan nostaa esille Peruuta tulevaisuudesta nykyisyyteen -ajatuksen strategian rakennus -osiosta. Lyhykäisyydessään tällä tarkoitetaan esimerkiksi uuden yrityksen perustamiseen soveltuvaa ajattelutapaa, jossa ensin asetetaan itselle konkreettinen päämäärä. Tähän voi kuulua esimerkiksi taloudelliset asiat, brändin asema tai tuotteen/palvelun laadullisuus. Sen jälkeen mietitään askel kerrallaan, tulevaisuudesta nykyhetkeen, kuinka pääsemme haluttuun pisteeseen. Vastaavaa menettelyä olen kyllä joskus harrastanut arkielämässä, mutta enpä ole aiemmin tajunnut kokeilla sitä yrittäjyyden näkökulmasta ainakaan näin konkreettisesti. Monesti huomaan itsessäni, että lähden ennemmin vain toteuttamaan jotain ideaa sen suurempia tavoitteita asettamatta, mutta olen myös samalla huomannut tavoitteiden tärkeyden. Peruuta tulevaisuudesta nykyisyyteen –ajattelu korostaa vielä enemmän tavoitteiden tärkeyttä ja miellän tämän itse ikään kuin syvemmäksi tavoitteiden asetteluksi. Samalla tässä korostuu erityisesti se, kuinka suunnittelet onnistuneesti jokaisen askeleen kohti päämäärää tai haluttua tavoitetta ja kuinka tulet pääsemään perille.

Koen, että pelkästään tämänkaltaisen ajattelun tiedostaminen auttaa minua uusien ideoiden hahmottamisessa. Kehittelin aiemmin tällä viikolla uutta Fiverr -tiliä, missä tarjoan miksaus, masterointi ja sessio muusikon töitä. Excelin rakentaminen ja kaavailu oli huomattavasti helpompaa, kun lähti aluksi ajattelemaan asiaa Peruuta tulevaisuudesta nykyisyyteen –mallin kautta. Tavoitteeni ei ole työllistää itseäni täysipäiväisesti Fiverillä, enkä halua tehdä freelancer -töitä päätoimisesti. Työlle mikä olisi mahdollista joustavalla aikataululla on kuitenkin tarvetta, sillä näin opiskelijana, lisätulot satunnaisten keikkatöiden ohelle ovat tervetulleita. Minun on kuitenkin tehtävä myös oma osuuteni tiimin yhteisen kassan kasvattamiseksi.

Netissä kauppaa tekevälle yrittäjälle on tärkeää myös tuotteistus ja paketointi. Tämä on asia minkä todella ymmärsin vasta kirjan myötä. Internet on mahdollistanut erilaisten tuotteiden vaivattoman vertailun, joten netissä toimiessa on erityisen tärkeää, että kaikki hinta vaihtoehdot tulevat oman yrityksen kautta. Näin ollen asiakkaan ei tarvitse lähteä vertailemaan hintoja muiden yritysten vastaavien tuotteiden tai palveluiden kanssa. Fiverr antaa tähän hyvän mahdollisuuden, sillä alusta tarjoaa aikanaan palvelun tarjoajalle mahdollisuuden hinnoitella oma työnsä kolmeen eri kategoriaan. Kategoriat ovat Basic, Standard ja Premium. Fiverrin lisäksi tällaista hinnoittelua, jossa asiakas saa itse valita omille tarpeilleen ja lompakolleen sopivan vaihtoehdon käytetään paljon muuallakin. Tämän kaltainen toimintamalli antaa hyvät lähtökohdat sille, että asiakkaan ei tarvitse lähteä etsimään parempia hintoja, vaan tuotteen tai palvelun tarjoaja tekee vertailun hänen puolestaan. Paketointia ei voi tietenkään soveltaa aivan jokaiseen asiaan, mutta oikein käytettynä uskon sen olevan toimiva ratkaisu. Odotan, että pääsen joskus käytännössä testaamaan sen toimivuutta.

Kaiken kaikkiaan palveluiden muotoilu ja johtaminen on itselle mieleinen ja kiinnostava aihealue. Haluan syventää sekä kehittää tietämystäni ja osaamistani asian suhteen jatkossa vielä enemmän. Kirjasta tosin olisi ollut varmasti enemmän hyötyä, jos minulla olisi ollut samaan aikaan jokin projekti käynnissä, missä tarvitsen näitä oppeja. Minun on myös vaikea antaa kirjalle kritiikkiä aiheesta, sillä en tunne näitä aiheita vielä niin hyvin. Nyt onkin aika laittaa tärkeimmät opit ja ajatukset korvan taakse muhimaan. Uskon, että niistä on vielä rutkasti hyötyä tulevaisuudessa.

You May Also Like…

Design on utelias

Istuin suorittamassa InnoFlash-opintojakson tehtäviä, kun ensimmäisen kerran tutustuin tarkemmin design-ajatteluun....

0 kommenttia

Lähetä kommentti