Frank Martela – Tahdonvoiman käyttöohje

Kirjoittaja: Aleksi Valkonen

8 maaliskuun, 2022

Lähdeteos: Tahdonvoiman käyttöohje

Lähdeteoksen kirjoittaja: Frank Martela

Teoriapisteet: 2

Kirja oli laaja kattaus mielenhallintaan liittyvää termistöä ja oppeja, kuinka elämässä voi tehdä oikeita ja merkityksellisiä asioita. Kirja pohjautuu syvällisiin tutkimuksiin ihmisen mielen toiminnasta. Pääajatuksena ja näkökulmana läpi teoksen toimii, että tahdonvoima on kuin lihas, joka väsyy käytettäessä. Tästä syystä on tärkeää välttää tilannetta, jossa kamppailet jatkuvasti tahdonvoimallasi. Vaan voit muovata tilanteet ja elämäsi sellaiseksi, ettei tahdonvoimaa tarvitse jatkuvasti käyttää. Kirjassa esitellään myös vastakkainen tutkimustulos, joka osoittaa, että uskomus tahdonvoiman rajallisuudesta vähentää tahdonvoimaa.  Oma ajatusmallini, jonka pohjalta itseäni kehitän pohjautuu kirjassakin esitettyyn kolmanteen vaihtoehtoon, joka on ajatus siitä, että tahdonvoimaa voi säädellä omalla asenteella. Asenteella voidaan määritellä mielenlujuutta ja mielen jaksamista, joten tämän ominaisuuden lisääminen on mielestäni merkittävää tahdonvoimankin kehittämisessä.

”Tee tavoitteestasi se helpoin vaihtoehto”

Kirjassa mainittu oppi on tahdonvoiman kannalta merkittävä ja helpottaa elämässä monien tavoitteiden saavuttamista. Tahdonvoiman kuormitettavuus huomioiden on tärkeää tavoitteen kirkkaus omissa ajatuksissa on selkeä, näin toimiessa tahdonvoiman koetteleminen jää vähäiseksi.

”Krooninen tahdonvoiman käyttö”

Kroonista tahdonvoiman käyttöä verrataan stressireaktioon. Tämä on hyvä pitää tulevaisuudessa mielessä ja välttää ylimääräistä tahdonvoiman käyttöä hyvällä suunnitelmallisuudella.

”Pidä huolta verensokeristasi: syö hyvin ja nuku riittävästi”

On korostetun tärkeää pitää huolta riittävästä unesta ja laadukkaasta ravinnosta, niin koko kehon kuin tahdonvoimankin näkökulmasta. Käytännössä minulla toimii parhaiten 5:2 ruokailurytmi. Viikko syödään kohtuullisen siistiä ja terveellistä ruokaa. Työstä vapaina viikonloppuina voidaan syödä rennommin ja vähemmän ajatuksen kanssa.

”Tee tai älä tee – älä melkein tee”

Tämä on kirjan tärkeimpiä oppeja. Tahdonvoiman avulla sanotaan asioille kyllä tai ei. Päätöksen tehtyä on tärkeää edetä päätöksen mukaisella suunnitelmalla, eikä väsyttää omaa tahdonvoimaa turhalla jahkailulla saman asian ympärillä.

”Anna itsellesi anteeksi lipsahduksesi”

Tutkimuksiin perustuen lipsahduksen jälkeen itsensä moralisointi vain haittaa tulevaisuuden tahdonvoimaa vaativista tilanteista selviämistä. Tämän opin käyttöä pyrin lisäämään pienempiäkin epäonnistumisia kohdatessani, jotta en rasita mieltäni turhaan.

”Pilko tavoitteesi palasiksi”

Tavoitteet on hyvä pilkkoa pienempiin osiin, jotta suuremman tavoitteen saavuttamista kohti mentäessä saa aina hetken juhlia omaa onnistumista. Näin toimiessa niin mieli kuin kehokin saa hetken levätä ennen seuraavalle tasolle siirtymistä. Olen kokenut tämän hyvänä ohjeena oman elämän tavoitteiden asettamiseen.

Tahdonvoiman käyttöohje sisälsi omaan elämääni nähden ohi meneviä esimerkkejä, sekä tarjotut neuvot olivat melko lailla itsestään selvyyksiä. Tästä syystä teos oli itselleni erittäin hankala käsitellä ja etsiä opin paikkoja.

You May Also Like…

Kilpailuetua etsimässä

Selasin Jamkin nettikirjastoa ja kymmenien kirjojen joukosta vastaan tuli Markku Vierulan (2021) teos Löydä...

Sanojen supervoima

Sanojen supervoima kirja on nimensä mukainen tietopakkaus siitä, miten sanat oikeasti vaikuttavat elämäämme. En ollut...

Älykäs intuitio

Luin Asta Raamin kirjoittaman kirjan ”Älykäs intuitio”. Kirja kertoo siitä, kuinka pystyt käyttämään intuitiota...

0 kommenttia

Lähetä kommentti