Exit – 15 inspiroivaa tositarinaa suomalaisista yrittäjistä, jotka loivat menestyksen tyhjästä

Lähdeteos: EXIT - 15 inspiroivaa tositarinaa suomalaisista yrittäjistä, jotka loivat menestyksen tyhjästä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Anssi Kiviranta ja Matias Mäenpää

Teoriapisteet: 2

Hienojen tarinoiden päätöksiä

pohdin kauan tätä kirjaa lukiessa, että mitä kulmaa tuon tästä esille. Oli vaikeaa valita vain muutamaa tarinaa, sillä kaikissa oli jotain hyvää ja mistä ottaa oppia.

Näin oman yrittäjän urani alussa koin tämän kirjan itselleni hieman kaukaiseksi, joskin hyvin mielenkiintoiseksi. Itse tammikuussa tiimin kanssa yrityksen perustaneena en voi kovin hyvin samaistua vielä näihin kirjassa käsiteltyihin yritys- ja henkilötarinoihin. Onhan siinä suuri ero, sillä itse olen täysin yrittäjyystarinani alussa ja kirjan tarinat ovat tarinoiden loppuja. Se ei tietenkään tarkoita, että heidän yrittäjyystarinansa olisivat päätöksessä, vain yksi osa tarinaa päättyy. Itselleni vanhemmilta ihmisiltä oppien haaliminen on tärkeää, jotkut asiat, kun siirtyvät vain puheen välityksellä sukupolvelta toiselle.

On hienoa, että näiden hienojen yritysten tarinat on tallennettu kirjojen kansien väliin, sillä on tarinoita ja asioita, jotka eivät välttämättä muuten tulisi koskaan suuren yleisön tietoisuuteen. Oli ihana huomata, kuinka kirjaan oli valittu niin monelta eri alalta yrityksiä ja johdossa oli niin naisia kuin miehiäkin. Näiden yritysten joukkoon mahtui niin suurempia kuin pienempiäkin perheyrityksiä.

 

Johtaminen

Itseäni lämmitti kirjassa se, kuinka eri ikäisiä johtajia kirjassa oli. It-alan parissa oli hieman nuorempia henkilöitä, kun taas esimerkiksi Yosan, aiemman Biofermen kauravälipalojen äiti, Merja Scharlin edustaa hieman kokeneempaa koulukuntaa. Koen, että sain eniten irti juuri tästä tarinasta sekä Jungle juice barin Noora Fagerströmin tarinasta.

En tiedä tarkalleen miksi juuri nämä kaksi tarinaa vetivät minua eniten puoleensa. Syitä tähän voi olla monia. Esimerkiksi se, että molempien yhtiöiden johdossa on työskennellyt nainen. Koen aina todella voimaannuttavaksi, kun näen naisia yrityksien johtotehtävissä. Syy tähän ei kuitenkaan ole se, että olisin itse feministi, sillä en sitä ole. Olen vahva tasa-arvon kannattaja ja koen, että tilanne on paras silloin, kun kumpikaan sukupuoli ei ole esillä tai varjossa liikaa. Balanssi on tässäkin asiassa kaiken a ja o.

Miksi minua kuitenkin kiinnostaa enemmän, kun näen naisia johtotehtävissä? Yksi mahdollinen syy voisi olla se, että naissukupuolen edustajat eivät ole vielä tänäkään päivänä tasa-arvoisesti edustettuna yritysten johdossa. Tätä jäätä on kuitenkin murrettu jo kauan ja tilanne on nykyään varsin hyvä verrattuna esimerkiksi vain muutamaa vuosikymmentä taaksepäin.

Meillä Tiimiakatemiallakin on selkeästi huomattavissa jonkinlainen murros tässä asiassa. Naisten määrä johtotehtävissä on varsin suuri, tai ainakin näin olen itse asian kokenut. Tällä hetkellä meillä on Tiimiyrityksemme johtotehtävistä kaksi mimmeillä ja toiset kaksi jätkillä. En tiedä kertooko se suuremmassa kuvassa mitään, mutta ainakin talon sisällä johtamisroolit ovat jakautuneet aika tasaisesti.

 

Elintarvikeyrityksien tarinoiden viehätys

Toinen syy sille miksi viehätyin kyseisistä tarinoista, on mahdollisesti se, että olen itse työskennellyt elintarvikealalla jo yli viiden vuoden ajan. Onkin hyvin mahdollista, että smoothie-barin konseptin kehittäjän sekä kauravälipalojen reseptin kehittäjän tarinat kiehtovat minua juurikin tästä syystä. En ollut tullut edes ajatelleeksi tätä ennen kuin tarkemmin mietin, mitä yhteistä näissä tarinoissa on. Itseäni kun viehättää aina terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät asiat, niin en yhtään ihmettele, jos ja kun kiinnostun kyseisen alan yritystarinoista ja töistä.

Oli myös mielenkiintoista lukea yrityksistä, jotka ovat olleet ympärilläni miltei koko elämäni ajan. Joukossa oli myös monta yritystä, joiden tuotteita ja palveluita olen elämäni varrella käyttänyt. Mielenkiintoista näistä tekee se, että kuulen nyt ihmisten tarinoita tarkemmin näiden palveluiden ja tuotteiden takaa. Tuotteiden kehitykseen on voinut mennä vuosikymmeniä ja nyt minä saan nauttia päivittäin näistä tuotteista, joita löytää nykyään muun muassa kaupan hyllyltä.

 

Arvostus yrittäjyyttä kohtaan

Se työ ja vaiva mitä nämä yrittäjät ovat nähneet palveluidensa ja tuotteidensa eteen on arvostettavaa. He eivät ole antaneet periksi, vaikka yritys ei ole heti lähtenyt tuottamaan tai lama on tullut vastaan. He ovat taistelleet elämäntyönsä puolesta. Joukossa on monenlaisia tarinoita, on niitä, joissa yritykset ovat lähteneet aluksi luistamaan hyvin ja yrityksen laajentuessa on syntynytkin odottamattomia ongelmia. On myös niitä, joiden eteen on nähty vuosia paljon vaivaa ja joissa idean läpivieminen on kestänyt kauan, ennen kuin tuote on saatu lyötyä läpi. Kyseisen tuotteen myynnille ei ole näkynyt loppua tänäkään päivänä.

On inspiroivaa lukea ihmisten tarinoita siitä, kuinka he ovat suurella intohimolla omistautuneet asiansa eteen. He ovat olleet valmiina tekemään mitä vain, että heidän omasta mielestään mahtava keksintönsä saataisiin kaikkien tietoisuuteen. En voi kuin ihailla näitä kirjassa olevia henkilöitä ja heidän rohkeuttaan ja innovaatioitaan.

 

Pohdintaa

Toivon, että jonain päivänä joku voisi sanoa samaa minusta. Ennakkoluulottoman rohkeaa yrittämistä ja upeita innovaatioita. Näitä kohti aion itsekin suunnata. Olemme tiimiyrityksemme kanssa pitäneet rohkeita kokeiluja isossa arvossa, sillä niistä syntyy todennäköisesti myös ne isoimmat onnistumiset.

En saanut kirjasta suoraan käytäntöön vietäviä oppeja, mutta kirja antoi minulle todella paljon ajattelemisen aihetta. Ehkä se on välillä jo tarpeeksi suuri voitto kirjan kohdalla. Se, että se saa sinut pohtimaan. Itseäni jäi vielä kiinnostamaan Jungle Juice Bar:n Noora Fagerströmin tarina ja olisi jopa mielenkiintoista sopia hänen kanssaan asiakastapaaminen ja päästä keskustelemaan yrittäjyydestä.

Omalla kohdallani en ole vielä toistaiseksi löytänyt tuollaista mahtavaa liikeideaa, mutta toivon, että se tässä löytyisi vielä parin vuoden matkan aikana. En vielä osaa sanoa, että onko se tuote vai palvelu tai miltä toimialalta, mutta silläkään ei ole lopulta varmastikaan väliä. Toivon vain, että olen tyytyväinen tekemiseeni ja asiaan mitä vien eteenpäin. Aion kyllä tarkastella elintarvikealaa nyt hieman tarkemmin, sillä se toimialana on selkeästi kiehtonut minua tähän asti. Jospa löydänkin sen markkinaraon sieltä. Ken tietää.

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti