Et taida kuunnella 

Kirjoittaja: Veeti Rastas

4 kesäkuun, 2022

Lähdeteos: Et taida kuunnella

Lähdeteoksen kirjoittaja: Kate Murphy

Teoriapisteet: 2

Korona aikana kaikenlaiset oppimis- ja keskittymishäiriöiden diagnosointi räjähti. Keskittymisongelmia nykypäivänä lisää erilaiset häiriötekijät, jotka lisääntyivät koronaikana myös. Ihmiset alkoivat tekemään Zoom-palaverien aikana samaan aikaan kotitöitä tai hoitamaan muita työjuttuja palaverin kanssa samaan aikaan. Kuitenkin ihminen ei pysty keskittymään kahteen eriasiaan samaan aikaan 100% antaumuksella. Nykypäivänä ihmisen pahin häiriöiden luoja on erilaiset laitteet kuten tv tai se yleisin eli puhelin. Meidän on helppo rikkoa keskittyminen vain sillä, että vilkaisemme puhelin näyttöä.  

Tiimin treeneissä ja dialogeissa puheen vuorot jakautuvat edelleen epätasaisesti. Onixia on tuonut tähän hyvää muutosta. Tuntuu, että heidän kanssaan myös hiljaisimmat ottavat kantaa asioihin. Toki on ollut myös treenejä, joissa on ollut paikalla vain muutamia ihmisiä molemmista tiimeistä. Treenissämme on pidetty kirjaa siitä miten keskustelu etenee ihmiseltä ihmiselle ja siinä hyvin huomaa sen jos joku jää kokonaan tai melkein kokonaan ulkopuolelle. Haluamme kuitenkin, että treenit pysyvät rentoina ja ettei kukaan koe painetta puhumisesta tai muustakaan niissä. 

Yhä isompaa roolia elämässämme ottaa yksinäisyys. Korona aika nosti asian, jonka kaikki tiedostimme isosti esiin. Yksinäisyys ei aina tarkoita sitä, ettei olisi ihmisiä ympärillään. Ihminen voi olla yksinäinen, vaikka ympärillä olisi kaveriporukka. Kaveriporukoissa kuin myös tiimeissäkin voi olla ettei tunne osaa niin hyvin, että pääsisi syvällisiin keskusteluihin tai edes purkamaan omaa sydäntään aidosti. Tämmöisissä tilanteissa on usein niin, että ihminen kokee, ettei tule kuulluksi. Täytyy muistaa, että yksinäisyyttä ei tarvitse hävetä.  

Kuuntelemiseksi ei riitä se, että näyttää kuuntelevansa. Yhä useampi käyttää tai selaa puhelintaan, kun keskustelee samaan aikaan muiden ihmisten kanssa livenä. Tästä seuraa helposti se, ettei keskustelu etene tai siinä on paljon lauseita kuten ”Sori en kuulut voitko toistaa” tai ”Mitä sää sanoitkaan”. Itseäni häiritsee hyvin paljon se ettei porukka ole tilanteessa läsnä. Myös erilaisissa tapahtumissa ja kokemuksissa monet ihmiset elävät tapahtumaan puhelimen näytön tai kameran läpi. Emme osaa nauttia hetkestä ja koemme, että on tärkeämpää saada sosiaaliseen mediaan sisältöä kuin nauttia hetkestä ja ystävistämme reilaajassa.  

Nykypäivänä tuntuu, että joillakin meillä on kasvanut puhelin kiinni käteen. Tik tok sovellus on hyvin koukuttava, sillä sielä on lyhyitä videoita eli juuri sellaisia mihin meidän keskittymiskyky nykyään riittää ja se antaa kädelle skrollaus efektin.  

On ihanaa kun, joku läheinen kysyy, että mitä sinulle oikeasti kuuluu ja hän haluaa oikeasti tietää etkä se ole vain perinteistä small talkia. Kirja herätti ajattelemaan paljon omaa keskittymistäni ja sitä kuinka olla juuri siinä tilanteessa henkisestikin eikä vain fyysisesti. Katsekontaktin luominen puhujaan antaa hänelle jo olon, että olen läsnä ja kuuntelen häntä. Itse tykkään siitä, että vakavammat ja isot asiat käsitellään kasvotusten, sillä muuten on vaarana se, että asiassa tulee väärin ymmärryksiä. Ihmisen elekieli ja liikkeet tuovat paljon keskustelun ja aiheen ulosantiin. Jokainen meistä haluaa tulla kuulluksi. 

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti