Erilaiset täydentävät toisiaan

Kirjoittaja: Johanna Leskelä

14 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Laiskat alaiset ympärilläni

Lähdeteoksen kirjoittaja: Thomas Erikson

Teoriapisteet: 2

                  

Viime aikoina olen useaan otteeseen ollut mukana keskustelussa, jossa on käsitelty alaisjohtamista, sekä sitä, minkä vuoksi alaiset eivät toimi kuten haluat. Vuosien aikana oma persoonani vahvasti sini-vihreästä on muuttunut puna-keltaiseen, joka on osaltaan ohjannut itseäni tarkastelemaan, kuinka saada mahdollisimman tehokkaasti asioita aikaan, mahdollisimman lyhyessä ajassa. Tykkään omassa ympäristössäni seurata sitä, millainen auktoriteetti johtajalla on ja kuinka alaiset noudattavat johtajan ohjeistusta. Siitä inspiroituneena sain idean lukea kirjan laiskoista alaisista ympärilläni. 

Kirjan ensikappaleesta lähtien ohjautui katse laiskoista alaisista johtajiin ja heidän tapoihinsa johtaa. Fakta on se, että jokaisella johtajalla tulee tietää, miksi juuri hänet on valittu siihen rooliin, jossa hän toimii. Jokaisen johtajan tulee siis tiedostaa missionsa sekä hänellä tulee olla käsitys siitä, millainen on hänen johtamisfilosofiansa. Kerro siis, mitä tavoittelet johtamisessasi sekä missä sinulla on johtamisen suhteen parannettavaa.  Missiosi siis määrittää lähtökohdat, joilla johdat alaisiasi. Alaistesi on äärimmäisen tärkeä tietää missiosi, sillä sen kautta he pystyvät reflektoimaan toimintaasi ja antamaan siitä palautetta sinulle. Mikäli selkeä missio puuttuu, on johtamisen lähtökohdat haastavat. 

Viimeisen vuoden aikana olemme tiimimme kanssa useaan otteeseen keskustelleet projektijohtajuudesta ja projektimallista sekä hioneet ja hioneet strategiaa sen ympärille. Kuitenkin tähän prosessiin käytettyyn aikaan nähden vain pieni prosentti tiimistämme on lähtenyt toteuttamaan teoriaa käytäntöön. Kirjassa nousseeseen tutkimustulokseen pohjaten 10% työntekijöistä on huippusuorittajia ja 70% keskivertosuorittajia. Tästä päästääkin siihen, että jokaisen meistä persoona vaikuttaa siihen millä tavoin toimimme tiimissä sekä johdamme muita ja itseämme. Johtajapersoonat voidaan jakaa neljän eri persoonallisuusvärin mukaan siniseen, punaiseen, keltaiseen ja vihreään. Harva ihmisistä kuitenkaan edustaa vain yhtä väriä.  Yleisintä on, että jokaisesta meistä löytyy vähintään 2 eri väriä. 

Kuten alussa mainitsin, tiedostan edustavani puna-keltaista persoonaa. Puna-keltaisena persoonana tiedostan olevani erittäin aikaansaava sekä määrätietoinen tekijä. Vaadin usein ihmisiltä paljon perfektionismini vuoksi. Tarvittaessa minusta löytyy potentiaalia sanoa ihmisille suoraan asioista, sekä ilmaista rohkeasti mielipiteitäni.  Nämä ovat asioita, jotka korostuvat etenkin punaisen persoonan kautta. Keltainen väri minussa näkyy luovuutena. Rakastan tehdä markkinointia, jossa pääsen hyödyntämään luovuuttani. Optimistisuus ja kannustavuus näkyy minussa vahvasti. Huomaan myös , että yleinen ilmapiiri ympärilläni vaikuttaa minuun melko paljon, mikä on yksi keltaisen persoonan ominaispiirteistä. Yritän myös koko ajan paremmin oppia prosessoimaan saamaani kritiikkiä kohtaan. 

Seuraavien esimerkkien kautta tulen havainnoimaan omaa persoonaani suhteessa tiimini eri värisiin persooniin: 

Puna-keltainen ja vihreä persoona: Vihreät persoonat edustavat yleisesti empaattisia ihmisiä, joilla on halu miellyttää kaikkia. Heitä aidosti kiinnostaa se, miten tiimiläiset jaksaa, sekä he kuuntelevat tiimiläisiä. Työskentelyyn heillä on suhteellisen rento ote ja yleisesti focus asioissa on muualla kuin itse asiassa ja harvemmin he osaavat ennakoida asioita. Arvostan vihreissä persoonissa heidän tapaansa huomioida kaikki. Oman tiimin kohdalla olen kuitenkin huomannut itsessäni turhautumista siinä, että halutaan liikaa miellyttää muita eikä osata tuoda omia mielipiteitä esille. Vihreät persoonat tiimissämme mielumin vaikenevat vaikeiden asioiden kohdalla. Vaikka olen omien mielipiteideni kanssa melko varovainen, pelkään usein satuttavan sanoillani vihreitä persoonia, sillä tiedän että he saattavat loukkaantua suorasta palautteestani. Olen myös itse tosi tekevä tyyppi ja puna-keltainen persoonani on vastakkain asettelussa tässä asiassa vihreän persoonan kanssa, joka turhauttaa minua siinä mielessä, että vihreät eivät juurikaan lähde aktiivisesti projekteja meidän tiimissä hakemaan.

Puna-keltainen ja punainen: Osittain punaisena persoonana arvostan suoran palautteen antamista, joka on punaiselle värille ominaista. Meidän tiimissä näkyy vahvasti yksi punainen persoona, jonka kanssa tiedän asioiden sujuvan usein moitteettomasti. Punaisissa persoonissa arvostan heidän tapaansa nostaa vaikeitakin asioita esille tiimimme edessä ja koen tämän persoonan olevan meidän tiimin edistymisen kannalta erittäin tärkeä tekijä. Olen itse erittäin kunnianhimoinen ja arvostan ihmisissä sitä vahvasti. Tuloksellisuus ja tehokas tapa työskennellä saavat minut usein hakeutumaan punaisen persoonan kanssa samoihin projekteihin. 

Puna-keltainen ja keltainen: Keltaisille ominaista on innostus ja rutiininomaisuus työtä kohtaan. He saavat usein tehokkaasti aikaan ja elävät vahvasti ajatellen tulevaisuutta. Itse osittain keltaisena persoonana pystyn samaistumaan edellä mainittuihin. Tiimimme keltaisten kanssa koen saavani todella nopeasti aikaan uusia, luovia juttuja. Ideat ruokkivat ideoita-ilmiö. Keltaiselle hyvin ominaista on ympärillä olevan ilmapiirin vaikutus omaan focukseen. Itse ammennan energiani pääosin ympärilläni olevista ihmisistä. Viime aikoina itseäni on kuitenkin enemmän lamaannuttanut akatemia ympäristössä vietetty aika, sillä etenkin tiimiämme on ympäröinyt jo pidemmän aikaan luottamattomuuden ilmapiiri sekä palautetta tiimiläisten kesken on annettu vääristä lähtökohdista, väärällä tavalla. Olen huomannut muissa keltaisissa saman tyylistä turhautuneisuutta, mikä on vaatinut itseltäni extra tsemppaamista näitä persoonia kohtaan.  Muutoin keltaisissa persoonissa ärsytystä itsessäni aiheuttaa ylimääräinen hästääminen, jolloin itse tekeminen jää sivuseikaksi. 

Puna-keltainen ja sininen: Siniset ovat persoonina hyvin järjestelmällisiä ja perfektionisteja. Tiedostan itse olevan myös hyvin perfektionisti, mutta viime aikoina siniset persoonat tiimissäni ovat aiheuttaneet turhautumista itsessäni liiallisen strategian pyörittelyllä ja pilkun viilaamisella. Asioita vain hiotaan ja hiotaan eikä mietitä itsessään sitä, kuinka konkreettisesti viedään suunnitellut asiat käytäntöön. Arvostan tiimini sinisiä täsmällisyydestä ja luotettavuudesta. Tiimin rakentamisessa kuitenkin sinisissä haastetta aiheuttaa se etteivät he mielellään kerro yksityiselämästään mitään. Vaikka itsekin olen hyvin asiakeskeinen työskentely-ympäristössä, koen tiimin rakentamisen kannalta tärkeäksi avata yksityiselämääni tiimiläisilleni.  

Täysin erilaiset ihmiset täydentävät toisiaan. Tiimiakatemia tarjoaa loistavat mahdollisuudet testata yhteistyön toimivuutta eri persoonien kanssa. Ei pelkästään se, että tiimiläistesi eri osaamisalueet täydentävät toisiaan, vaan yleisesti se, että osaat työskennellä eri väristen persoonien kanssa ja huomata todellisen eron siinä kuinka paljon enemmän voit saada aikaan työskennellessäsi eri väristen persoonien kuin aina niiden saman väristen parhaiden ystävien kanssa. Persoonien osaamisalueet jakautuu ja ohjaa prosessin etenemistä seuraavasti: Keltainen persoona saa idean, jota punainen persoona lähtee aktiivisesti työstämään käytäntöön. Vihreän persoonan tehtävänä on usein suorittaa prosessiin kuuluva työosuus. Sininen persoona analysoi prosessin lopussa analyyttisesti kuinka prosessi toteutui.

Yksi kirjan tärkeimmistä opeista itselleni oli se, että jos aina vain ohjeistat yhtä ja samaa henkilöä ,voit olla varma että sinun ollessasi poissa kyseinen henkilö ei kykene oma-aloitteisesti tekemään mitään. Älä siis anna alaisillesi suoria vastauksia, vaan anna heidän pähkäillä ensin itse.  Kun ympäristö on rakennettu oikein, on ihminen halukas ottamaan ohjeita vastaan.  Esimiehen tehtävä on olla alaistensa käytettävissä. Hänen tulee osata antaa palautetta sekä kouluttaa, jotta työntekijäsi tietävät missä mennään ja missä heidän tulee kehittyä. Esimiehen ei tule olla paras kaikessa, vaan hänen tulee löytää ympärilleen tiimi, joka täydentää hänen puutteitaan.  Jokaisen tehtävä on vastata heille laadituista tehtävistä, esimiehen tehtävä ei ole tehdä alaistensa töitä. Tämän vuoksi asioiden delegoiminen on äärimmäisen tärkeää, jotta pystyt keskittämään omat voimavarasi sellaisiin asioihin, jotka vievät sinua eteenpäin ja mahdollistavat sinua tulevaisuudessa olemaan parempi esimies alaisillesi.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti