Ensitreffit rahan kanssa

Kirjoittaja: Onni Keiskoski

19 joulukuun, 2022

Lähdeteos: How to be a badass rahantekijä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Jen Sincero

Teoriapisteet: 2

Minusta ei tullut kovamaineinen rahantekijä (ainakaan vielä), vaikka luinkin Jen Sinceron How to be a badass rahantekijä -kirjan. Koen, että kirja toimi ennemmin parisuhdeterapeuttina itseni ja rahan välillä. Sain ajatukseni liikkeelle asiassa, joka on niin arkinen, että siihen ei normaalisti käytä kuin pintatason ajattelua – kuinka monta rahaa laitoin herkkuihini tänään?

Ensimmäinen kolahdus oli rahan ja itseni välisen suhteen olemassaolon tajuaminen – sellainenkin on nähtävästi olemassa. Tunteet asettuvat rahan kanssa samanlailla toiminnan eteen kuin ihmistenkin välisissä suhteissa. Kun tunteet ohjaavat toimintaa, eikä siihen kiinnitä huomiota, voi toimia itselleen vahingollisella tavalla.

Olen haaveillut menestyksekkäästä elämästä ja osana sitä on hyvä taloudellinen tilanne. Tämä ei kuitenkaan voi onnistua, jos koen että raha on negatiivinen asia. Hyvään taloudelliseen asemaan pääseminen on vähintäänkin haastavaa, jos rahan ajattelee olevan paholaisen keksintö, tai jos kokee sen aiheuttavan vain harmia ympärilleen. Huomasin itselläni olevan tällaisia ajatuksia. Monet esimerkit ovat luoneet itselleni kuvaa rahan tuomista ongelmista. Vanhempani ovat riidelleet rahasta, kaverini myös ovat saaneet kiistoja aikaan ja joidenkin ihmisten huomaan asettavan rahan korkeallekin omassa arvomaailmassa. Kuitenkin raha ei itsessään voi luoda negatiivisuutta ympärilleen. Täytyy ymmärtää, ettei raha ole syypää – ihmiset ovat. Uskon vahvasti, että väärällä tavalla rahasta ajatteleminen tuo monista ihmisistä huonoja puolia esille.

Koen tärkeäksi, ettei rahalle saa elämässä antaa liikaa arvoa. Mutta miten rahaa voi ansaita, jos ei sitä arvosta? Miten ajatella rahasta positiivisesti, antamatta sille valtaa? Taloudellinen riippumattomuus on osoittautunut unelmaksi monelle lähipiirissäni. Se on hyvä lähtökohta ajatella – rahaa olisi juuri sen verran, että pystyisi elämään normaalia elämää (ilman ajan käyttämistä työntekoon). Sehän olisi tervettä ajatella, että se riittäisi. Koen kuitenkin rahan alkavan kiinnostamaan enemmän, kun sen ansaitsemisen vauhtiin pääsee. Kun raha alkaa tuomaan onnellisuutta hyvien asioiden muodossa, se helposti vie mennessään. Lisää. Lisää. Pystyykö ihminen tyytymään mihinkään vai olemmeko aina hiukan tyytymättömiä?

Rahaa tulee, mutta lisää pitäisi saada. Mikä neuvoksi? Tässä kohtaa rahaa on alettava ajattelemaan enemmänkin pelimerkkinä, mittarina, työkaluna – koska sitähän se on. Mehän olemme tälläkin hetkellä ison, realistisen, pyöreän monopolilaudan päällä. Mittaroimme arvoamme ja menestystämme myös numeroilla (vaikka karua se onkin). Ja onhan raha myös suuri mahdollistaja, työkalu siinä missä muutkin. Tuleeko rahasta mitätöntä, jos sitä on liikaa (sen verran, että kaiken voi ostaa)?

Ei hypitä kuitenkaan asioiden edelle. Miten alun alkujaan rahaa voi edes ansaita? Miten ajatuksen voimalla raha saattaa alkaa poikimaan? Ensimmäiseksi vastataan kysymykseen miksi. Rahaa ei kannata vain haluta. Kun et määrittele itsellesi miksi pankkitililläsi pitäisi olla painetta, annat vetovastuun rahalle. Miljoona euroa vaikuttaa hyvältä tavoitteelta rahallisesti, mutta miksi juuri miljoona? Saako tuolla rahalla jotain, mitä tarvitset/haluat? Kuten muidenkin tavoitteiden saavuttamiseksi, myös rahan kanssa tavoitteen täytyy olla selkeä, mitattavissa, saavutettavissa, perusteltu ja aikaan sidottu. Tärkeimpänä koen tavoitteen perustelemisen sekä aikasidonnaisuuden. Jos ei ole perusteltua pyrkiä johonkin tavoitteeseen, ei käytännössä ole syytä tehdä sen eteen mitään. Jos tekemistä ei ole sidottu aikaan, voi tavoitteen saavuttaminen kestää ikuisuuden.

400 000 euroa käyttäisin omakotitalon rakennuttamiseen, josta tarvitsen enintään 15 prosenttia lainaan. Siis 60 000 eurolla saisin unelmani aikaan. Tämän kun sitoisi vielä aikaan. Jos kuvittelisin olevani palkkatyössä, miettisin kuinka paljon kuukaudessa täytyisi säästää, jotta joidenkin vuosien päästä pääsisin tavoitteeseeni. Lisäksi alkaisin kehittelemään ratkaisuja lisätulojen luomiseksi. Mihin voisin sijoittaa rahaa ja aikaa hetken, jotta voisin saada säännöllisiä tuloja tekemättä mitään?

Ei nyt kuitenkaan innostuta mahdollisuudesta rakentaa omakotitalo. Palataan suhteeseen rahan kanssa. Sitä on hyvä pohtia välillä. Mitä raha merkitsee? Mihin sitä käyttää ja käyttääkö järkevästi? Määritteleekö raha valintojasi elämässä, jos kyllä niin mitä ja kuinka paljon?

”Rahalla ei voi ostaa onnellisuutta. Sillä voi ostaa hullun lailla onnellisuutta.”

Eminem

You May Also Like…

The Culture Map

 Kävimme vähän aikaa sitten tiimivaihdossa Berliinissä ja nyt ihan vasta oli Berliinin travelling universityn vuoro...

Kasva tai kuihdu

Yrityksen on kasvattava tai se ei pysy muun maailman mukana. Miten tämä on toteutettavissa, kirjassa kerrotaan ison...

21 OPPITUNTIA MAAILMAN TILASTA

Vain 21 oppituntia maailman tilasta on aika vähän, tai ainakaan mä en ymmärrä montaakaan juttua kovin hyvin maailman...

0 kommenttia

Lähetä kommentti