Toimitusjohtaja

Kirjoittaja: Jesse Nyberg

11 tammikuun, 2022

Lähdeteos: Toimitusjohtaja

Lähdeteoksen kirjoittaja: Hannu-Matias Nurmi

Teoriapisteet: 3

Hannu-Matias Nurmi

Äärimmäisen mielenkiintoinen ja erittäin hyvä lukuinen ja selkeä kirja toimitusjohtajuudesta. Samalla myös hieman haasteellinen, koska tuntuu, että täällä akatemialla on joutunut lukemaan koko ajan jonkun sortin toimitusjohtaja kirjan ja tuntuu, että toistaa vain itseään näissä reflektioissa.

Johtajuus on aina jollain tapaa kiehtonut itseä ja siksi halusin ostaa kyseisen kirjan itselleni, koska uskon, että tulen palaamaan sen pariin myös tulevaisuudessa monta kertaa. Toimitusjohtajalla on suurin vastuu yrityksen toiminnasta ja sen jäsenistä se eroaa johtoryhmän jäsenistä niin, että johtoryhmän jäsenellä on yksi osa-alue mitä hänen tulee johtaa ja tarkkailla kun taas toimitusjohtajan tehtävä on tarkkailla ja operoida koko liiketoiminnan päällä. Mielestäni hyväksi toimitusjohtajaksi haluavan pitää olla tietynlainen ihminen, joka jaksaa ahertaa vaikeiden tilanteiden tullessa eteen, ja jolla on halu saavuttaa suuria asioita. Hänellä pitää olla myös hyvä ihmistuntemus ja varmuus siitä, miten ohjailla oikeat ihmiset oikeanlaisiin tehtäviin. Uskon, että vaativa toimitusjohtaja on hyvä toimitusjohtaja, koska silloin päästään useimmiten tekemään hyvää tulosta. Väitetään, että johtajuus on yksinäistä. Miksi sen pitäisi olla? Ajatuksena tuli mieleen, että eikö joskus voisi kokeilla tehdä, vaikka yhdessä toimitusjohtajan tehtäviä esimerkiksi kahteen mieheen/naiseen. Onko ihmiset niin itsekkäitä sitten loppujen lopuksi, että haluaa kaiken kunnian, jos asiat menevätkin hyvin vai mikä siinä sitten mättää. Vai toimitaanko näin? Onko se vaan byrokratiaa, että pitää olla yksi ”syntipukki”. Mielestäni omituista sekin.

Toimitusjohtaja palkataan ensisijaisesti toimimaan liiketoiminnan yläpuolella, ei sen sisäpuolella. Itse olen perehtynyt pienestä asti mafian kulttuuriin ja toimintatapoihin, niin olen huomannut, että ”perheen” pää ei itse henkilökohtaisesti tee muuta kuin puhuu ja laatii strategioita, joiden avulla järjestö toimii ja toteuttaa tarvittavat toimenpiteet. Sama pätee mielestäni myös liiketoiminnassa. Monesti tullaan tilanteeseen, kun alaiset haluavat tietää asioita miksi jotain on sanottu ja miksi jotain tehdään, mutta johtaja ei kerro keskeneräisiä asioita eteenpäin vaan hänellä on aina kokonaiskuva mielessä, jota kohti mennään ja kun asiat ovat hoidettu, niin silloin vasta muutkin ymmärtävät miksi asiat on tehty niin kuin ne tehtiin.

Toimitusjohtajalla on myös suuret paineet, koska kaikki mitä yrityksessä tapahtuu, oli se sitten hyvää tai huonoa, niin siitä saatu häpeä tai kunnia osoitetaan aina kohti toimitusjohtajaa, koska häneltä on saatu ohjeet, kuinka toimia. Vaikka kaikkihan ei voi tietenkään johtua yhdestä henkilöstä esimerkiksi 100- henkilön yrityksessä, mutta näin se vain tahtoo mennä. Hyvä toimitusjohtaja myös kantaa mielestäni vastuun, koska hän on valinnut itse nämä henkilöt töihin ja se taas on mielestäni toimitusjohtajan työtä. Valita oikeat ihmiset oikeisiin tehtäviin. Esimerkiksi palkata pätevä henkilöstöpäällikkö, joka osaa ottaa oikeanlaista porukkaa töihin, joka kuuntelee ja toteuttaa toimitusjohtajan antamat tehtävät oikein.

Omana itsenä oleminen mielestäni pitäisi riittää ja jos ei, niin silloin sinusta ei välttämättä vain ole toimitusjohtajan paikalle. Jos olet aidosti oma itsesi, niin tunnet omat vahvuutesi ja kehitysalueesi, omana itsenäsi oleminen tuo myös luottoa varmasti alaisillesi ja esimerkkiä siitä, että omana itsenään oleminen riittää ja tämä myös yhdistää teitä koko organisaatiossa. Silloin tiedätte toistenne vahvuudet ja heikkoudet ja työn tekeminen helpottuu huomattavasti. Tätä painotamme myös täällä akatemialla ja uskon myös, että pyrimme kaikki siihen, että tuntisimme toisemme ja näin helpottaisimme tiimityöskentelyä. Riittää kun teet parhaasi.

Strategiatyö on toimitusjohtajan keskeisintä työmaata. Pitää löytyä kyky ajatella kokonaisvaltaisesti. Vaikea saavuttaa suurta, jos ei näe kauas. Mielestäni kokonaisvaltainen ajattelu on äärimmäisen tärkeää myös arkielämässä, koska se helpottaa ymmärtämään asioita myös enemmän ja helpottaa mielestäni arjen kulkua. Kirjassa mainittiin joitain piirteitä mitä pidettiin ennen tärkeinä johtajan piirteinä kuten itsevarmuus ja talousosaaminen, mutta nykyään tarinankerronta, tunne äly ja ihmisten johtaminen ovat korostuneet. Olen hieman ihmeissäni, koska eikös talousosaamiseen ole erikseen henkilö, joka vastaa yrityksen talousasioista. Nämä ”nykyaikaiset” johtajan tärkeät piirteet ovat mielestäni itsestään selviä asioita, joita vaaditaan hyvältä johtajalta. Hyvällä tilanne tajulla ja mukautuvuuden taidolla pääsee myös äärimmäisen pitkälle, koska se mikä toimi tänään ei välttämättä toimi enää huomenna. Aina ei tarvitse tehdä asioita niin kuin kirjassa on opetettu vaan pitää nimenomaan osata heittäytyä ja lähteä niin sanotusti ilman suunnitelmaa kohti taistelua, koska aina ei vain voi olla valmistautunut ihan kaikkeen mitä elämä tuo tullessaan.

Jesse Nyberg

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti