Ei Enää Koskaan Yksin

Kirjoittaja: Matias Alsio

13 maaliskuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Timo Lehtonen Ei enää koskaan yksin

 

 

Timo Lehtonen on kirjoittanut tämän kirjan vuosien kokemuksella, joka on kertynyt toimiessa valmentajana Tiimiakatemialla. Kirjassa avataan hyvin Tiimiakatemiaa hienosti kirjotetulla tekstillä ja taiteellisilla piirustus mallinnuksilla.

 

 

Tiimin merkitys

 

Tiimi tuo mukanaan suurta merkitystä ja avaa mahdollisuuksia jokaiselle tiimin jäsenelle. Tänään treeneissä oli juurikin puhetta siitä, että jalkapallossa on tiimi/joukkue, jossa jokaisella on oma roolinsa. Osa tekee maaleja, osaa puolustaa. Silti jokainen on tärkeä ja kun kaikki pelaajat hoitavat omat tehtävänsä tiimissä, näin voitetaan. Kukaan tiimissä ei ole tärkeämpi kuin toinen, vaikka maalin tekijä saakin eniten huomiota, ei hän olisi maalia koskaan tehnyt ilman, että hänelle olisi syötetty pallo.

On tärkeätä muistaa, että jokaisella on omat vahvuudet. Kun vahvuudet tuodaan yhteen ja niitä käytetään yhteisen päämäärän saavuttamiseen, näin saadaan kasaan tiimi, jolla on suunta menestykseen.

 

”The strength of the team is each individual member. The strength of each member is the team.” –Phil Jackson

 

 

Tiimin syntyminen

 

Alussa tärkeintä tiimiytymisessä on se, että pusketaan yhdessä eteenpäin kohti yhteistä tavoitetta. Tavoitteen on oltava suuri, jotta tiimi hitsautuu yhteen. Tiimiytymisen alkuvaiheessa, jossa suurin osa ihmisistä ei ole aikaisempia tuttuja, tuo tiimiytymiseen omat haasteensa. Hyvänä esimerkkinä toimii toiseen turvautuminen, joka on helppoa omiin läheisiinsä, mutta koitappa tehdä se ”tuntemattomien” ihmisten kanssa. Siksi onkin erittäin tärkeätä jo alusta lähtien tiimiytyä, jotta saa ympärilleen ihmisiä joista ottaa turvaa.

Itse aloin heti alkuun käymään omien tiimiläisteni kanssa kahvittelemassa ja tavoitteena oli tutustua heihin paremmin, rakentaa ystävyyttä ja sitä kautta luottamusta. Tämä tuntui toimivan oikein mallikkaasti. Kahvittelun jälkeen lähes jokaisen henkilön kohdalla huomasin uudenlaisen tunteen. Tunsin että jotain oli muuttunut meidän välillä.  Toiselle oli paljon luontevampaa puhua ja lähestyminenkin tuntui luontaiselta. Tilanteesta oli lähtenyt kaikki jännitys pois. Niinkin simppeli asia kuin kahvittelu, sai aikaan sen kaiken.

 

”Unity is strength. . . when there is teamwork and collaboration, wonderful things can be achieved.” –Mattie Stepanek

 

 

Haasteet

 

Tuntuu pahalta, että kaikki tiimiläiset eivät osallistu yhteiseen tekemiseen. Kaikki yhteiset tekemiset yhdistävät meitä, on ne sitten pieleen menneitä myyntikoulutuksia tai tiimi-iltoja. Kaikki on yhtä tärkeätä. Jos näissä ei ole läsnä, siteen muodostaminen muuhun tiimiin hankaloituu ja voi helposti tulla jopa ulkopuoleinen olo. Läsnäolon puuttuessa käy helposti niin, ettei ymmärrä muiden tiimiläisten inside läppää tai asioita mistä muut puhuvat. Täytyy kannustaa tiimiläisiä osallistumaan parhaansa mukaan yhteiseen tekemiseen ja viettämään vapaa-aikaa yhdessä.

LC peruuntuminen oli iso pettymys varmaankin kaikille. Olin innoissani LC:stä ja halusin olla vaikuttamassa siihen parhaani mukaan, joten päädyin sen projektipäälliköksi. Saatiin hyvä porukka suunnittelemaan reissua. Vaikka alkuun meillä olikin haasteita saada yhteistä aikaa suunnitteluun, saimme kuitenkin suunnitelman valmiiksi ja odotimme reissua innolla. Puhuimmekin useaan otteeseen, kuinka paljon siitä tulee olemaan positiivista merkitystä tiimiytymiseen. Vaikka tämä peruuntuminen harmittaakin, on katse silti suunnattava eteenpäin. Tuleehan näitä reissuja tässä vielä lisää. Nyt on entistäkin tärkeämpää viettää vapaa-aikaa yhdessä ja keksiä yhteistä tekemistä tiimille, johon kaikki pääsevät osallistumaan.

 

 

Yhteiset pelisäännöt

 

Sääntöjen noudattaminen on erittäin tärkeää. Tänään treeneissä pölyttäjä antoi palautetta siitä, että meillä ei puututtu myöhästelyyn. Tämäkin on tärkeä asia, josta tulen varmasti puhumaan tiimin kanssa. Tiimin eteenpäin pääseminen vain hidastuu, jos emme saa luotua yhteisiä pelisääntöjä, joista pystymme pitämään kiinni. Meillä olikin jo aikaisemmin puhetta siitä, että jos myöhästelystä tulee ongelma, on siihen puututtava. No nyt koen sen ongelmaiseksi. Tiimissä on ollut selkeästi panostusta asian suhteen, mutta silti myöhästely pitäisi saada kokonaan pois. Kuitenkin opiskelemme yrittäjyyttä ja esimerkiksi asiakastapaamisissakin saavutaan paikalle ajoissa. Mielestäni meidän pitää yhdessä keksiä pelisäännöt mitkä ovat kiveen hakatut. Esimerkiksi miten muut tiimit toimivat jonkun tullessa myöhässä, niin pääsee vasta seuraavan tauon aikana treeneihin sisään. Tämä jos jokin motivoisi meitä olemaan ajoissa paikalla.

Ei ole kauaa kun tuli tiimin kanssa puheeksi, että asioita ei ole sanottu suoraan tai jos on, niin ne ovat jääneet leijumaan. Kun tämä ja muut ongelmallisiksi koetut asiat otettiin koko tiimille puheeksi, alkoikin vauhdikas asioiden selvittely. Se sujui todella tehokkaasti. Pian meillä olikin jo suuri osa asioista selvitettyinä. Tämän jälkeen koin, että pelisäännöistä on alettu pitämään enemmän kiinni. Tiimin kasvamisen puolesta tämä oli erittäin terveellistä ja antoi itselleni lisää motivaatiota akatemiaan, kun ei enää tarvinnut miettiä asioita mitkä olivat jääneet leijumaan, vaan pystyi keskittymään olennaiseen.

 

Matka on vasta alussa

 

Alun sekavuuden rauhoitettua on moni asia alkanut sujumaan. Vasta hetkihän tässä on loppujen lopuksi yhdessä toimittu. Edistystä on kuitenkin tapahtunut hurjaa vauhtia. Silti uskon, että eliminoimalla tiimissä olevat huonot tavat ja kunnioittamalla yhteisiä pelisääntöjä, meistä tulee parempi tiimi. Luottamus siitä, että jokainen hoitaa omalla vastuullaan olevat asiat, tuo turvaa kaikille. Ei tarvitse epäröidä hoidetaanko asiat tai meneekö asiat niinkuin kuuluu.

Mietiskelin viikko sitten, että voinko ylipäänsä vaatia muilta asioita mitä en toteuta täysin itsekään. Päädyin tulokseen, että en voi. Kaikkihan lähtee kuitenkin itsensä johtamisesta. Tämän takia päätinkin n. viikko sitten alkamaan viettään enemmän aikaa akatemialla ja olemaan aina ajoissa sovituissa asioissa. Päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja alkamaan panostamaan parhaani mukaan yhteisiin pelisääntöihin ja siihen, että varmasti noudatan niitä.  Nyt vain rutinoimaan tämä omaan arkeen. Mitä aikaisemmin perusasiat saa kuntoon, sitä helpompi on saada enemmän itsestään irti. Omien tapojen muuttaminen on aina hankalaa ja vie aikaa. Mietinkin juuri tähän liittyen, että jos ja kun haluan käyttää aikani akatemialla mahdollisimman hyödyllisesti, on jatkuvasti kehityttävä. Turha näitä perus juttuja on lykätä tulevaisuuteen, kun ne voi nytten ottaa pois alta. Mitä nopeammin saa ne pois alta, sitä nopeammin pystyy saamaan itselleen uusia kehityksen kohteita ja pääsemään eteenpäin.

 

 

 

 

Matias Alsio

You May Also Like…

Brändin kirkastamisen hyödyt

Brändi on kaikkea mitä henkilö kokee ja ajattelee yrityksestä. Se on visuaalisen ilmeen lisäksi kaikkea mitä...

Sivubisnes

Luin Marianne Lehkoisen kirjoittaman kirjan Sivubisnes. Kirja kertoi siitä kuinka perustaa oma sivubisnes vaihe...

Vaikuttajamarkkinointi

Vaikuttajamarkkinointi on termi, jota moni ei varmasti edelleenkään ota tosissaan. Monelle ajatus siitä, että jotkut...

0 kommenttia

Lähetä kommentti