Effortless

Kirjoittaja: Vili Selenius

17 toukokuun, 2021

Lähdeteos: Effortless

Lähdeteoksen kirjoittaja: Greg McKeown

Teoriapisteet: 3

Löysin Redditin entrepreneur subredditistä palstan ”what’s the best book you’ve read recently” ja Greg McKeownin Effortless sai siellä paljon suosituksia. Effortless auttaa luomaan mielenmalleja ja toimintatapoja, joiden avulla pystyt selättämään ylitsepääsemättömältäkin tuntuvat projektit. Motivaation ylläpitäminen ja toimintasuunnitelmasta kiinni pitäminen on minulle melkoisia akilleen kantapäitä ja projektit etenevät usein ”sykleissä” ja ovat riippuvaisia saaduista tuloksista ja onnistumisen tunteista. Koen, että Effortless ja erityisesti McKeownin D.D.O.G.G toimintamalli avarsivat mieltäni ja tulen ehdottomasti kokeilemaan sitä käytännössä tulevissa projekteissani.

D.D.O.G.G = Done, Delete, Obvious, Gradual, Grateful

Kuvittele jotain tärkeää, mutta haastavaa projektia, mitä olet lykännyt, sillä sinulla ei ole energiaa tai motivaatiota aloittaa työskentelemistä sen parissa. Kuvittele kaikkea sitä työtä, mikä sinulla on edessä saadaksesi projektin valmiiksi. Ajattelin tätä itse kirjapisteiden ja opintojen kirjaamisen kantilta.

Kuvittele seuraavaksi, että pystyisit edistämään kyseistä projektia ja sinulla on silti energiaa jäljellä muihin sinulle tärkeisiin asioihin, kuten vaikka urheiluun, ihmissuhteisiin tai harrastuksiin. McKeownin mukaan tämä on mahdollista D.D.O.G.G mallin avulla.

  1. Done – What does done look like?

Kun pystyt määrittämään projektille tilanteen jolloin se on valmis, auttaa se mieltäsi rentoutumaan, sillä tiedostat selkeän ”maalin”, jonka jälkeen sinun ei tarvitse enää tehdä töitä projektin eteen.

McKeown käskee kysymään itseltäsi: ”What does done look like?”, sulkemaan silmät ja kuvittelemaan ja visualisoimaan mielessäsi tilanteen, kun olet valmis.

Minun ”Done” on, kun painan lähetä nappia, saan lähetettyä kaikki tarvittavat dokumentit Hannalle sähköpostissa, eikä minun tarvitse ajatella enää hetkeäkään opintojeni kirjaamista.

  • Delete – What steps can I delete?

Projektiisi kuuluu varmasti joitain vaiheita, minkä poistaminen suunnitelmastasi ei estä sinua pääsemästä samaan lopputulokseen. McKeown kuvailee projektisuunnitelmaa jengatorniksi, mikä pysyy pystyssä vaikka sieltä poistaisikin palasia välistä.

McKeown suosittelee aloittamaan projektisuunnitelman laatimisen tyhjälle paperille ja listaamaan siihen vain ne vaiheet, mitkä ovat olennaisia, jotta pystyt saavuttamaan ”Donen”.

”For each nonessential step removed, we gain more time, energy, and cognitive resources to put toward what’s essential” – Greg McKeown

  • Obvious – What is the obvious first action?

Tekeminen hankaloituu helposti, sillä et tiedosta mikä on itsestäänselvä ensimmäinen askel tekemisen aloittamiseksi. Pystyin samaistumaan tähän mielenmalliin, sillä olen lykännyt yhden ostamani huonekasvin istuttamista jo varmaan neljättä kuukautta. Tiedostan, että minun täytyy istuttaa se, mutta en ole pystynyt, sillä minulla ei ole multaa mihin istuttaa sitä. En ole myöskään pystynyt ostamaan multaa kaupasta, sillä en tiedä minkälaiseen multaan minun tulisi se istuttaa. Purkamalla tehtävää askel askeleelta taaksepäin löysin ”obvious first actionin”: googlaa minkälaiseen multaan kasvi tulisi istuttaa.

Tätä samaa taaksepäin tapahtuvaa tehtävien purkamista tulisi hyödyntää kaikissa projekteissa, löytää obvious first action ja aloittaa työskenteleminen siitä.

  • Gradual – What gradual pace can I sustain?

”Do not do more today than you can completely recover from by tomorrow”

Mikä on se työskentelytahti, mitä pystyt ylläpitämään projektin alusta aina siihen asti, kun projekti on valmis? Jos sinulla olisi kuukausi aikaa ja sinun pitäisi kävellä kuukauden aikana 60 kilometriä, kävelisitkö mieluummin 2 kilometriä joka päivä vai kaksi 30 kilometrin lenkkiä?

Ennen kuin aloitat työskentelyn projektin parissa, määritä oma työskentelytahtisi, johon pystyt sitoutumaan. Tämä on minun toinen akilleen kantapää ja päädyn aina kirjoittamaan lukukauden vaaditut kirjapisteet viimeisen kuukauden aikana. Koen kuitenkin, että hyödyntämällä D.D.O.G.G mallia kokonaisuutena, pystyn ehkä myös luomaan itselleni helpommin työskentelytahdin, mihin pystyn sitoutumaa. Se jääköön nähtäväksi tulevien projektien parissa.

  • Grateful – What can i be grateful for?

McKeownin mukaan jokainen tehtävä tai projekti helpottuu, kun pystyt ylläpitämään kiitollisuuden tunnetta, etkä anna negatiivisille ajatuksille tilaa työskennellessäsi.

Olen huomannut tämän saman ilmion myös omien kirjapisteurakoitteni aikana. Jos ajattelen rupeamaa yhtenä isona projektina ilman välivaiheita, se tuntuu todella isolta vuorelta kavuttavaksi ja negatiiviset ajatukset ottavat vallan, mutta kun pyrin jakamaan sen välivaiheisiin, työskentelyrytmin mukaan ja muistutan itseäni, että tästä on selvitty ennenkin, ei se tunnukaan enää niin mahdottomalta haasteelta.

McKeown suosittelee tähän avuksi myös toimintamallia, jonka mukaan ainakun valitat jostain tai mieleesi tulee negatiivisia ajatuksia projektiin liittyen, mietit heti vastapainoksi jotain asiaa mistä olet kiitollinen tai ylpeä.

Reflektio

Olen jostain syystä todella taitava ylikuormittamaan itseni projektien parissa. Kun projektiin tulee monia eri tehtäviä ja välivaiheita, minulla syntyy tunne, että pyrin pitämään kaikkia naruja käsissäni ja ne narut tuntuvat menevän enemmän ja enemmän solmuun toistensa kanssa, mitä pidemmälle projekti etenee. Mielestäni McKeownin D.D.O.G.G on erittäin näppärä ja käytännönläheinen malli lähteä purkamaan tätä ylikuormittumisen tunnetta ja kun minulta on aiemmin puuttunut selkeä projektikohtainen suunnitelmallisuus, koen, että D.D.O.G.G:n avulla pystyn tulevaisuudessa pitämään projektit huomattavasti rakenteeltaan selkeämpinä.

You May Also Like…

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti