Miksi nukumme?

Kirjoittaja: Vili Selenius

17 toukokuun, 2021

Lähdeteos: Miten nukumme?

Lähdeteoksen kirjoittaja: Matthew Walker

Teoriapisteet: 3

Olen aina ollut todella kiinnostunut hyvinvoinnista ja seuraan sosiaalisessa mediassa lukuisia eri hyvinvointivaikuttajia. Tämän lisäksi olen lukenut kirjoja hyvinvoinnista ja käyttänyt tunteja ja tunteja selaten nettiä, etsiessäni ja yhdistellessäni parhaita mahdollisia hyvinvointivinkkejä omaan arkeeni. Yksi vinkki mikä nousee esille aina hyvinvoinnista, henkisestä tai fyysisestä, puhuttaessa on uni ja sen laajat terveysvaikutukset. Matthew Walkerin ”Miksi Nukumme?” purkaa unen merkitystä tieteellisten tutkimusten pohjalta ja vahvisti entisestään käsitystäni siitä, miksi minun tulisi kiinnittää uneni määrään ja laatuun entistäkin enemmän huomiota.

Ennen liike-elämässä on ihailtu jatkuvaa ”hustlaus” kulttuuria ja kun joku on tehnyt töitä kellon ympäri erilaisten piristeiden voimalla, hänen työmoraaliaan on ihailtu ja häntä on pidetty muita ahkerampana. Onneksi nykyään hyvinvoinnin kohonnut trendiarvo näkyy myös liike-elämässä ja hyvinvointiin investoivien yritysten työnantajakuva mielletään paremmaksi kuin tällaisten ”tulos tai ulos” yritysten.

Walker kertoo kirjassa, miten unen laiminlyöminen tekee hallaa luovuudelle, ongelmanratkaisutaidoille, päätöksentekotaidoille, oppimiselle, muistille, sydämelle, aivoille, henkiselle hyvinvoinnille, fyysiselle hyvinvoinnille ja pienentää jopa eliniänodotetta. Käytännössä siis vaikka huolehtisit muuten hyvinvoinnistasi, saat tehdyn työn tekemättömäksi laiminlyömällä yöunesi.

Miten minä nukun?

Olen nuoresta pitäen tiedostanut unen määrän vaikutuksen seuraavan päivän toimintaani, mutta silti 8 tunnin unien saaminen yössä osoittautuu haastavaksi. Minun unitottumukseni menevät tietynlaisissa sykleissä. Joskus pelaan kavereideni kanssa pleikkaria yömyöhään ja tätä saattaa jatkua pahimmillaan muutamakin viikko. Kun huomaan univajeen negatiiviset vaikutukset toiminnassani, otan itseäni niskasta kiinni ja siirryn sykliin, jossa pitäydyn parhaani mukaan kiinni 8 tunnin yöunissa.

Nykyään olen kuitenkin pystynyt pitäytymään melko pitkään jälkimmäisessä syklissä, sillä työpäiväni ja työtehtäväni ovat riippuvaisia siitä, että en laiminlyö kognitiivista toimintakykyäni. Olen pyrkinyt priorisoimaan mikä minulle on oikeasti elämässä tärkeää, millä osa-alueilla haluan kehittyä ja pyrkinyt luomaan toimintamalleja tukemaan näitä tavoitteita.

Miten olen pyrkinyt parantamaan untani?

  1. Olen luonut itselleni ”unisyklin” tai unirytmin, eli olen päättänyt kellonajan, milloin käyn nukkumaan (23.30) ja kellonajan milloin herään (07.30) ja pidän näistä kiinni arkena ja viikonloppuina. Jos nukun viikonloppuisin pidempään kun arkisin, pilaan unirytmini, enkä oikeastaan edes tarvitse viikonloppuisin ylimääräistä unta, sillä nukun riittävästi jo arkisin.
  2. Laitan vain yhden herätyksen (07.30), enkä torkuta.
  3. En juo kofeiinia yhden jälkeen päivällä. Moni sanoo, että kofeiinia ei tulisi juoda enää kuuden jälkeen illalla, mutta jos juon kupin kahvia kuudelta illalla se hankaloittaa nukahtamistani huomattavasti. Eric Friedlander suositteli muistaakseni tuota kofeiinin lopettamista yhdeltä päivällä Instagram livessään ja se on toiminut minulle erinomaisesti.
  4. Ostettiin ihan hiton kallis sänky, mikä on kieltämättä kyllä parantanut unen laatua, mutta sieltä nouseminen on aamuisin melko ikävää.
  5. Edelliseen vinkkiin viitaten, nousen sängystä 5 sekunnin sisällä siitä, kun olen samuttanut herätyksen. Sängystä nouseminen on hankalin osuus, mutta hereillä pysyminen sen jälkeen kun on päässyt sängystä ylös on helppoa.
  6. Pyrin menemään sänkyyn mahdollisuuksien mukaan jo 22.30 ja kuuntelemaan tai lukemaan kirjaa. Pidän puhelimen laturissa ulottumattomissa, jotta sitä ei tule käytettyä edes vahingossa sängyssä.
  7. Olen vähentänyt korona-aikana alkoholin käyttöä, mikä on tullut kyllä ihan luonnostaan, sillä kavereita ei ole päässyt näkemään ja käytän alkoholia vain sosiaalisesti.
  8. Pidän makuuhuoneen siisteydestä huolta siivoamalla kaikki vaatteet suoraan vaatekaappiin ja imuroimalla vähintään kerran viikossa. Vaihdan myös lakanat kaksi kertaa kuukaudessa.
  9. Nyt kun lämpötilat pomppasivat hellelukemiin, toin makuuhuoneeseen tuulettimen, mitä pidän yön yli päällä.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti