Draivi

Kirjoittaja: Minka Paananen

23 helmikuun, 2021

Lähdeteos: Draivi - Voiko sisäistä motivaatiota johtaa?

Lähdeteoksen kirjoittaja: Karoliina Jarenko, Frank Martela

Teoriapisteet: 3

Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi jokaisen tiimiläisen on löydettävä oma sisäinen motivaatio tekemiseen. Meidän tulee aidosti syttyä siitä, mitä teemme ja haluta tehdä parhaamme sen eteen. Mutta kuinka löytää tämän kaltainen draivi tekemiseen? Ja vieläpä koko tiimin laajuisesti? 

 

Sisäiset ja ulkoiset motivaation lähteet  

Minulla sisäistä motivaatiota löytyy muun muassa seuraavia asioita kohtaan: harrastukset, johtaminen sekä sosiaalisten suhteiden luominen ja ylläpitäminen. Saan niistä voimaa ja energiaa välittömästi, enkä koe minkään ulkoisen tekijän painostavan minua tekemään niitä. Mietinkin juuri tänä aamuna, kun vedin kello 7.00 uimapuvun päälleni ja suuntasin avantoon, että jos tämä ei tule sisäisestä motivaatiosta, niin ei sitten mikään. Vaikka kuinka joku kertoisi minulle avantouinnin terveyshyödyistä ja sen jälkeisestä lämpimästä ja kokonaisvaltaisesti hyvästä olosta, en todellakaan menisi vapaaehtoisesti sinne kylmään veteen, ellen itse sisimmässäni sitä haluaisi.  

Ulkoisia motivaation lähteitä ovat esimerkiksi Tiimiakatemialla tutuksi tulleet kirjapisteet. Ne puskevat minua lukemaan. Toisaalta haluan oikeasti päästä tavoitteisiin ja olen jollain tasolla sisäistänytkin motivaation, mutta ei se täysin tule minusta itsestäni. Asiakastapaamisetkin ovat hieman vaakalaudalla. Tietysti, jos teen projektia, jonka tiimoilta luonnostaan tulee asiakastapaamisia, ne tuntuvat hyvältä ja niihin löytyy motivaatiota ihan minusta itsestänikin, mutta jos sprintin päättyessä asiakastapaamisia vielä uupuu, hommaan niitä täysin ulkopuolisen motivaation ajamana.  

 

Koko tiimin draivi 

Tiimissä ei riitä, että minä tiedän mitä haluan tehdä ja menen sitä kohti. Jotta koko tiimi voi löytää yhteisen suunnan ja kulkea kova draivi päällä sitä kohti, tulee jokaisen tiimiläisen mahdollistaa se toisilleen omalla toiminnallaan. Kirjassa on listattu ihmisen neljä perustarvetta, jotka täyttyessään synnyttävät innostuksen ja draivin.  

  1. VapaaehtoisuusJokaisen tiimiläisen tulisi kokea, että he ovat omasta tahdostaan osana tiimiä ja tekevät töitä tiimin eteen siksi, että haluavat, eivätkä siksi, että joku käskee. Muut tiimiläiset voivat edesauttaa tämän tunteen syntymistä olemalla joustavia tilanteissa, joissa se on mahdollista. Keskustelimme tiimiläistemme kesken asiasta ja nousi esiin hyvä esimerkki siitä, kuinka oman työajan määrittely voi vaikuttaa tähän tunteeseen.  Jos tiimin puolesta ei ole esteitä sille, että joku tekeekin hommia klo 10–18, eikä 8–16, tiimi voi tulla tätä vastaan ja mahdollistaa sen. Tietysti yhteisissä palavereissa on oltava silloin, kun sovitaan, mutta niinä päiviä, jolloin työajassa on liikkumavaraa, sen määritteleminen itse, luo vapauden tunnetta.  
  2. Kyvykkyys. Tiimin tulisi antaa jokaiselle jäsenelle tarvittavat työkalut ja resurssit menestykseen. Meidän tiimimme tulisi erityisesti löytää keino jakaa oppeja ja teoriaa eri aihealueista keskellä arkea tuomalla sen osaksi luonnollista dialogia treeneissä ja muissa tiimin yhteisissä tapaamisissa. Tiimiläisten tulisi myös kannustaa ja kiittää toisiaan hyvästä työstä sekä sparrailla toisiaan parhaansa mukaan. Myös treenien vetäjien tulisi vaatia tiimiläisiltä enemmän tutustumista treeniaiheeseen etukäteen, jotta jokainen saisi kaiken mahdollisen irti treeneistä. Tällöin jokainen jakaisi ja vastaanottaisi tietoa ja hyöty maksimoituisi. 
  3. Yhteenkuuluvuus. Toimiva johtoryhmä ja tiimin keskeinen luottamus lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta koko tiimissä. Meidänkin tulisi viettää paljon enemmän aikaa toistemme kanssa muutenkin, kuin työn merkeissä. Etäaikana monia tiimiläisiä on tullut nähtyä vain tiimin virallisissa tapaamisissa, joissa keskustelu pysyy yleensä melko lailla käsiteltävässä asiassa, eikä aikaa jää yleiselle jauhamiselle. Siksi meidän kaikkien tulisikin ymmärtää yhteisen ajan merkitys ja panostaa siihen. Tämä lisää yhteisiä inside juttuja ja näin ollen yhteenkuuluvuuden tunnetta. On helpompaa luottaa tiimiläisiin työn suhteen, kun heihin luottaa ensin henkilökohtaisella tasolla. 
  4. Hyväntekeminen. Jokaista varmasti motivoi se, kun pääsee tekemään jotain omien arvojensa mukaista ja merkityksellistä työtä. Todennäköisesti tiimiläisten arvomaailmoissa voi olla paljonkin eroa, mutta meidän tulisi löytää ne yhdistävät tekijät, jotka asettamme Onixian arvoiksi, ja joiden takana kaikki voivat seisoa. Onhan meillä nytkin arvot jossain kirjattuna ylös, mutta kovinkaan moni ei niitä taida aktiivisesti tekemisessään miettiä, sillä ne eivät ole ehkä tarpeeksi henkilökohtaisen tuntuisia.  

Jos nämä kaikki osa-alueet saisimme kuntoon, jokaisen tiimiläisen kohdalle, niin johan alkaisi pöhisemään. Tiimin kehittäminen tarvitsee jokaisen tiimiläisen sitoutumisen ja meillä on vielä pitkä matka yhteisen draivin löytymiseen, mutta uskon, että olemme matkalla sinne. 

 

Minä viiden vuoden päästä 

Pidimme kirjan pohjalta treenit ja yhtenä tehtävänä oli miettiä, missä näen itseni viiden vuoden päästä. Tehtävän tarkoituksena oli löytää asioita, joihin minulla on sisäistä motivaatiota sekä keinoja päästä sinne. En ihan viiden vuoden päähän asti osannut ajatella, mutta minulle on ensimmäistä kertaa elämässäni harvinaisen selkeää, mitä haluan tehdä edes parin vuoden päästä. Tällä hetkellä haluaisin Tiimiakatemialta valmistuttuani jatkaa vielä hetken opiskelua seksologiopintojen parissa. Minua kiinnostaisi seksuaaliskasvattajan työ ja se onkin nyt alustavana suunnitelmanani tulevaisuudelleni. Toinen asia, mitä haluan tehdä, on tapahtumatuotanto. Haluankin nyt koronasta huolimatta koittaa löytää projekteja, jotka kehittävät taitojani sen suhteen. Olen ollut melko kapeakatseinen tähän asti tapahtumatuotantoalan suhteen, ja olen kokenut, etten halua tuottaa mitään virtuaalitapahtumia. Nyt olen onneksi alkanut tarkastelemaan asiaa hieman laajemmin ja kyllähän sitä tapahtumatuotantoa voi muillakin tavoin toteuttaa. Festarit ja webinaarit eivät olekaan ainoat tapahtumat, joita ihminen voi järjestää.  

Koen Tiimiakatemian olevan mahtava paikka sisäisen motivaation ja draivin löytämiseen. Tavallisesti koulumaailmassa opettajat tai lehtorit ovat niitä, jotka kertovat, mitä pitää tehdä ja vaihtoehtoja ei paljoa jää. Sen sijaan Tiimiakatemian kaltainen ympäristö on minulle paras mahdollinen oppimiseni kannalta. 

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti