Bitcoin

Kirjoittaja: Alek Korpinen

20 maaliskuun, 2022

Lähdeteos: Lohkoketju (podcast)

Lähdeteoksen kirjoittaja: Rami Kurimo ja Martin Wichmann.

Teoriapisteet: 1

Bitcoin

Kuuntelen todella paljon podcasteja parantaakseni yleistietämystäni ja opiskellakseni uusia asioita. Alkuvuoden 2022 aikana en ole löytänyt oikeen yhtään aikaa kuunnella tai lukea kirjoja, sillä olen löytänyt monta podcastia jotka haluan kuunnella ajankohtaisuuden takia.

Haluan hyödyntää käyttämää aikaani podcastien parissa ja reflektoida oppimaani itselleni ja lukijoille. Kerron tässä reflektiossa Lohkoketju podcastistä. Tätä podcastiä pitää Rami Kurimo ja Martin Wichmann. Aiheena Bitcoin: Historia ja tulevaisuus. Jakson vieraana on Toni Heiskanen. 

Mistä Bitcoinissa on kyse?

Bitcoinissa on kyse ensimmäisestä avoimesta, globaalista, hajautetusta, luotettavasta ja ennustettavasta rahajärjestelmästä. Bitcoin pohjautuu kaikille avoimeen mutta salausmekanismein suojattuun verkkokirjanpitojärjestelmään, jossa voi siirtää virtuaalivaluuttaa verkko-osoitteesta toiseen – aivan kuten virallista rahaa voi siirtää pankkitililtä toiselle.

Louhimalla syntyy uusia bitcoineja ja voi tienata virtuaalirahaa

Bitcoinin mainaus eli louhinta on nimitys prosessille, jolla luodaan uusia Bitcoin-valuuttoja markkinoille. Käytännössä tämä tapahtuu ratkomalla eräänlaista monimutkaista numeroarvoitusta tietokoneen avulla, joka ratketessaan lisää Bitcoinin lohkoketjuun uuden lohkon ja antaa ratkontalaitteen hallitsijalle tietyn määrän virtuaalista Bitcoin valuuttaa.

Koska yhden Bitcoinin arvo on jo pitkään liikkunut useissa tuhansissa euroissa, on kilpailu louhijoiden kesken ankaraa. Edes korkeatasoisilla ”tavan” tietokoneilla Bitcoin louhintaan ei ole enää kannattavaa lähteä, vaan tämä edellyttää useita kiloja painavien, juuri Bitcoin louhintaan erikoistuneiden laitteiden hankkimista.

 Miksi Bitcoinilla on arvoa?

Uusien Bitcoinien määrä on rajoitettu noin 21 miljoonaan eikä tätä enempää Bitcoineja voi syntyä. Bitcoinilla on siis kysyntää, koska se on käyttökelpoinen ja kätevä valuutta, ja sen tarjonta on rajoitettua. Kasvava ja terve kysyntä yhdessä rajallisen tarjonnan kanssa synnyttävät Bitcoineille aidon, valtioista ja pankeista riippumattoman arvon samalla tavalla kuin kullalle. Mitä enemmän ihmiset ovat valmiita ottamaan vastaan Bitcoineja tai käyttämään Bitcoineja, sitä arvokkaampi Bitcoinista tulee.

Toinen merkittävä Bitcoinin potentiaalia kuvaava tekijä on sen markkina-arvo suhteessa muihin sijoituskohteisiin. Toistaiseksi Bitcoinin markkina-arvo on hyvin pieni verrattuna esimerkiksi kullan markkina-arvoon. Mikäli Bitcoinin markkina-arvo nousisi edes lähelle kullan vastaavaa arvoa, olisi edessä kurssin moninkymmenkertaistuminen nykyisestä.

 Salamaverkko

Bitcoinin salamaverkko (lightning network) on useita vuosia kehitetty, Bitcoinin lohkoketjun päällä toimiva erillinen ohjelmisto, jonka tavoitteena on nopeuttaa Bitcoinin verkossa tapahtuvien maksutapahtumien siirtymistä osapuolten välillä sekä alentaa Bitcoin-siirtojen transaktiokustannuksia. 

Salamaverkko tarjoaa käytännössä vaihtoehtoisen verkon pienille Bitcoin-maksuille. Transaktioiden siirtäminen pois Bitcoinin verkosta mahdollistaa aiempaa kevyemmän prosessin, jonka ansiosta tarve louhijoiden suorittamille vahvistuksille poistuu. Tällöin Bitcoinien hyödyntäminen jokapäiväisessä elämässä helpottuu huomattavasti. Salamaverkko mahdollistaa sen, että Bitcoin-maksut tapahtuvat välittömästi, jolloin Bitcoineilla maksamista voisi verrata perinteisellä pankkikortilla maksamiseen. 

Oma pohdinta

Olen itse todella kiinnostunut Cryptovaluutoista ja etenkin Bitcoinista. Eniten kiinnostaa mitä nämä mahdollistaa tulevaisuudessa ja kuinka asioita ruvetaan tekemään erilailla Cryptovaluuttojen takia. Toivottavasti tämä essee avasi myös lukijalle kiinnostusta Bitcoiniin ja sen tulevaisuuteen. 

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti