Bitcoin standardi

Kirjoittaja: Mikhail Zaitsev

11 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Bitcoin standardi

Lähdeteoksen kirjoittaja: Saifedean Ammous

Teoriapisteet: 3

Siirrämme päivittäin rahaa, mutta kuka vastaa siitä että ne oikeasti siirretään? Kuka vastaa siitä että kaikki tieto pysyy oikeana?

Tällä hetkellä tätä roolia hoitavat valtiot ja pankkijärjestelmät. Kun maksat jotakin kortilla, mobilepaylla tai muulla maksuvälineellä, luotat siihen että palveluntarjoaja hoitaa hommansa niin kuin pitää. 

Toinen vaihtoehto on että maksat käteisellä. Käteinen? Metallinen tai paperista tehty pala johon on kirjattu numeroita. Miksi sillä olisi jotain arvoa. Onko raha ollut aina tällaista? Jos ei, niin miksi joku olisi jossain vaiheessa alkanut ottaa vaikka kovasti tehdystä työstä paperi palan, jolla ei ole mitään arvoa itsestään?

Miksi kirja kannattaa lukea, vaikka kryptot ei kiinnostaisi
Kirjan nimi on Bitcoin Standardi, mutta niin kuin huomaat, en ole vielä kirjoittanut sanaakaan Bitcoinista. Kirjassakaan siitä ei alettu puhumaan kuin vasta yli puolessa välissä. Koko kirjan alku käytetään selitykseen siitä, mitä raha oikeasti on ja miten se on muuttunut historian aikana. Mielestäni tämä on tärkeää tietoa, sillä käytämme rahaa joka päivä, olemme yrittäjiä ja yrityksien päätarkoitus on tehdä rahaa. Mutta esim. mitä jos kerron että yrityksesi voi tehdä tappioo, vaikka teet 75 miljoonaa euroa voittoa! vuodessa. Kyse on siitä, että yrityksellä on yleensä pääomaa, ja tässä esimerkissä se oli 500 miljoonaa. Tästä pääomasta lähtee 15% inflaation mukana, eli 75 miljoonaa euroa. 75 miljoonaa tuli ja 75 miljoonaa haihtui inflaation syödessä.

Kirjassa kerrotaan, miten tältä voi suojautua ja miksi Bitcoin on yksi vaihtoehdoista.

Rahan historia

Yap saarella käytettiin valuuttana rai-kivet. Ne olivat kiviä jotka painoivat 4000 kiloa ja joita saarella ei alun perin ollut. Niitä siis jouduttiin tuomaan muualta ja tähän tarvittiin satoja ihmisiä louhimaan ne ja tarvittiin paljon kanootteja ja lautteita. Kivien eteen siis piti tehdä paljon työtä, joten niistä tuli arvokkaita. Kiviä ei kuitenkaan kannettu kauppoja varten, vaan silloin kokoonnuttiin kiven luokse ja sen edellinen omistaja kertoi sen omistajuuden siirtyneen uudelle henkilölle. Koska kivi painoi paljon, kukaan ei voinut varastaa sitä.

Tämä toimi niin kauan, kunnes saarelle haaksirikkoutui Amerikkalainen. Hänellä oli nykyaikaisempia työkaluja käytössä, jolla hän pystyi louhimaan ja tuomaan lisää kiviä helposti. Tässä vaiheessa kivien arvo romahti. Kivien arvo oli perustunut siihen, että ne olivat harvinaisia, haluttuja ja tuhoutumattomia.

Näiden lisäksi tärkeä ominaisuus rahalle on jakautua pienempiin osiin. Eli jos haluat ostaa auton, ei tarvii tuoda 10 sentin kolikkoja. Mutta toisaalta, jos ostat tikkarin, niin on mahdollisuus maksaa niin pienellä osalla.

Täydellinen raha ja mitä sille kävi

Ajan saatossa on käytetty simpukoita, lasihelmiä rahana ja yms., mutta toimivin tähän mennessä on ollut kulta. Kullasta tehtiin kolikoita kauppoja varten, johon merkattiin unssi numerona, eli tämän kolikon kultapitoisuus, johon sen arvo perustui.

Onko tuttu konsepti? Käytämme samaa ideaa vieläkin, mutta kolikoissa ei ole enää kultaa. Mitä tapahtui?

Viime vuosisadan alussa, ihmisiltä vietiin kulta ja annettiin todiste siitä että sinulla on kultaa. Se oli helpompaa kuin kantaa kultaa mukanaan, mutta mahdollisti sen, että paperia alettiin antaa enemmän kuin kultaa oikeasti oli. 

Loppujen lopuksi valtio päätti että dollari on itsenäisesti arvokas ja lähti kultakannasta. Eli paperipala ei vastannutkaan enää oikeeta kultaa. Tästä seurasi valtiollisen rahan arvon laskeutuminen joka jatkuu vieläkin ja johon inflaatio perustuu. Rahaa tulostetaan koko ajan lisää, sen arvo laskee.

Aikapreferenssi

Rahan laskuun johtuu ihmisten matala aikapreferenssi, mikä tarkoittaa sitä, että ihmiset käyttävät mielummin koko palkan kerralla, kuin säästää ja menettää arvoa. Se menee jopa siihen, että ihmiset mielummin ottavat velkaa, ja jättää rahahuolet tulevaisuuden itselle hoidettavaksi. Eikä kyse ole vain ihmisistä, samoin tekevät valtion. Kaikki se tulostettu raha joka tulee maailmaan ja joka annetaan ihmisille lainaan ei voi jatkua loputtomiin. Joku vielä joutuu maksamaan ne takaisin.

Kaikki me luullaan että valtio varmasti pärjää ja siellä on älykkäitä ihmisiä tekemässä, mutta oikeasti asia on niin laaja, että he eivät vaan pysty ottamaan kaiken huomioon päätöksiä tehdessä. Koronan aikana tapahtuneet päätökset ovat hyvä esimerkki. Kun taas jos valtiolla ei olisi mahdollisuutta vaikuttaa rahaan, raha pystyisi itsekseen korjata ongelmat.

Tärkein ongelma valtiollisessa rahassa on se, että se ei ole tullut itsestään valuutaksi, vaan se on pakotettua. Kaikki muut maailman edelliset valuutat kivistä ja simpukoista, suolaan ja arvometalleihin ovat tulleet vaihdon välineeksi itsestään. Kukaan ei pakottanut käyttää niitä, eikä kukaan kieltänyt.

Bitcoin

Onko kukaan pakottanut sinua käyttämään bitcoinia? Ei minuakaan. Kuitenkin bitcoinilla on n. 200 miljoonaa käyttäjää. Bitcoin on kasvamassa valuutaksi ilman että kukaan pakottaa, niin kuin valuutan pitäisi ilmestyä. 

Bitcoin on tietokoneella pyöritettävä pitkä lista transaktioita, joka jaetaan tuhansille ihmisille ympäri maailmaa. Jokainen lista on samanlainen ja joka kerta kun joku lähettää bitcoineja toiselle, jokainen lisää tämän tiedon itselleen ylös. Tämän avulla kopioita on tuhansia, eikä tarvitse luottaa valtioon, pankkiin, yksittäiseen ihmiseen. 

Bitcoinin toimintatavat ovat kirjattu ylös ja jaettu, eikä kukaan voi erikseen muuttaa niitä. Bitcoinilla ei ole johtajaa, markkinointitiimiä. Sitä ei voi ohjata Elon Musk, eikä yhdenkään maan presidentti.

Vaikka kaikki maat yrittäisivät kieltää sen, se ei onnistuisi, niin kauan kun edes yksi tietokone jäisi pyörittämään ohjelmaa. Bitcoin ei pidä viikonloppuja, eikä siellä arvon siirtäminen vaadi kenenkään lupaa. 

Bitcoinilla on kaikki kovan rahan ominaisuudet.

Bitcoin on harvinainen. Jokaiselle maapallon asukkaalle on 21 miljoona bitcoinia, eikä niitä saa tämän enempää. Kukaan ei pysty lisätä bitcoinien määrää.

Tuhoutumaton. Bitcoin on kultaakin kestävämpi, sillä sen tuhoaminen on melkein mahdotonta.

Bitcoinia voi jakaa miten vaan pieniin osiin. Esim 1/1 000 000 osa bitcoinia kutsutaan satoshiksi. 

Bitcoin ei ole pakotettu, vaan ihmiset ovat itse löytäneet sen.

Kirjassa kuitenkin puhuttiin paljon syistä miksi bitcoinista ei voisi tulla maailman valuutaksi. Tähän syynä oli sen nopeus ja transaktioiden määrä tietyssä ajassa. Jos jokainen ihminen rupeisi tekemään tuhansia transaktioita, lohkon kokoa ei riittäisi. Bitcoinilla voidaan tehdä noin 2 000 transaktioo/10 min. Eli ei todellakaan riittävästi maailmalle. Bitcoini voisi sen sijaan olla varantovaluutta, mitä käytettäisiin todistamaan että pankilla on varaa. Eli bitcoin olisi se, mitä joskus oli kulta. Ihmiset voisivat siirtää rahaa yhtä lailla kun he nytkin siirtävät sitä. Mutta tämän jälkeen pankit todistaisivat kaikki siirrot bitcoinilla.

Toinen keino käyttää bitcoinia on lightning network joka on vähän niin kuin lisäosa bitcoinille. Sen tehtävä on tehdä nopeita pieniä päivittäisiä siirtoja, eikä se heti kirjaa niitä bitcoiniin. 

Tätä teknologiaa käytetään ensimmäisessä valtiossa, joka on ottanut bitcoinin viralliseksi valuutaksi. Salvadorissa virallisena valuuttana on bitcoin ja dollari, eli ihmiset voivat valita vapaasti millä maksaa verot, millä ostaa kaupassa ja mitä saa palkaksi.

Voit siis käydä kaupassa ja maksaa suoraan bitcoineissa lightning välityksellä jokapäiväisiä ostoksia, eikä yhtäkään pankkia tai edes ketään ihmistä tarvitse siihen väliin todistamaan siirtoa. Voi olla että Salvadorissa tapahtuvat kahviostoksen todistaa joku tietokone, joka on Jyväskylässä pyörittämässä ohjelmaa, ja se lähettää todistuksen kahviostoksesta kaikkialle maapallolla. Jonka jälkeen se on siellä niin kauan kuin verkko on elossa.

Tulemme vielä tulevaisuudessa näkemään, onnistuuko Salvador rohkeassa kokeilussa ja onko se vain ensimmäinen valtio joka otti bitcoinin viralliseksi valuutaksi, vai jääkö se ainoaksi.

Koko teknologia on niin nuori, ja tässä puhutaan vain numero yksi kryptovaluutasta, mutta niitähän on tuhansia. Teknologialle löydetään koko ajan uusia käyttötarkoituksia, esim. nyt trendissä oleva NFT.

Haluan tähän vielä jättää viestin tulevaisuuden minälle.

Olen varma että teknologia tulee kehittymään. Olen valmis sijoittamaan siihen omia rahoja ja kokeilemaan luoda omia projekteja kryptoja käyttäen. Vaikka koko industria on tätä kirjoittaessa ollut vuoden laskukaudella ja monet lähtevät pois. Melkein kaikki, mukaan lukien minä menetän koko ajan rahaa sijoittamalla erilaisiin projekteihin. Uskon kuitenkin että maksan siitä että opin alasta koko ajan lisää, ja se tulee vielä maksamaan takaisin. Eli jos tulevaisuuden minä olen rikas krypton takia, se ei ainakaan ollut tuuria. 

You May Also Like…

21 OPPITUNTIA MAAILMAN TILASTA

Vain 21 oppituntia maailman tilasta on aika vähän, tai ainakaan mä en ymmärrä montaakaan juttua kovin hyvin maailman...

HYVÄSTÄ PARAS

En ole aivan loputtomasti lueskellut näitä tiimiakatemialla klassikon mainetta nauttivia teoksia. Klassikot ovat...

0 kommenttia

Lähetä kommentti