Big Potential

Kirjoittaja: Jussi Craycroft

7 joulukuun, 2020

Lähdeteos: Big Potential

Lähdeteoksen kirjoittaja: Shawn Achor

Teoriapisteet: 3

Big Potential kirjassa kerrotaan yksilön merkittävän roolin lapsuudesta pitäen. Miten sinun pitäisi erottua muista, jotta tulisit pärjäämään tulevaisuudessa esim. työssä. Pienempänä vanhemmat tottakai haluavat lapsensa pärjäävän yksilö tasolla paremmin kuin muut lapset enkä näe siinä mitään väärää. Joukkueurheilussa halutaan myös olla parhaita yksilöinä, mutta voin kertoa kokemuksesta ettei joukkuekaan pärjää ilman yhteistyötä.

Tätä yksilö tason pärjäämistä ja saavutuksien sekä tuloksien mittausta kutsutaan kirjassa pieneksi potentiaaliksi ja varmaan onkin aika selvää ettei kirjan nimi ole pieni potentiaali. Eli siis iso potentiaali on tiimin mittarit saavutuksille ja tuloksille. Kirjan mukaan tiimi pääsee uusille atmosfääreille missä yksilönä ei vain yksinkertaisesti pysty saavuttamaan. Olen eri mieltä on varmasti helpompaa päästä ”ultimaattisille” tasoille enkä väitä, että olisi ilman työtä varmasti vaatii sekin kovaa panostusta, mutta väitän, että tarpeeksi lahjakas ja kovalla työpanostuksella pääset yksilönä myös näihin tasoihin. Urheilussa tämä ilmenee paljon helpommin kuin liike-elämässä. Enkä tarkoita myös näillä sanoilla, että näin välttämättä on jokaisessa asiassa, mutta uskon myös vahvaan yksilö suorittamiseen.

Tiimissä on kuitenkin voimaa erityisesti jos se on positiivinen ja kannustava tiimi joilla on samat tavoitteet. Meillä Sawakessa ollaankin nyt keskitytty paljon kehumiseen ja kannustamiseen jonka myötä kehitymme kokoajan kohti tavoittettamme eli huipputiimiä. Tavoitteen saavuttamiseksi vaaditaan aina kovaa ja ahkeraa työskentelyä. Lopputuloksiakin katseltaessa on myös hyvä keskittyä olemaan kiitollinen matkasta eikö pelkästään tuloksesta. Sanoisin, että tulokseen tarvittava työ on melkein tärkeämpää kuin itse lopputulos, koska ymmärtäessä siinä, että maaliviiva on ohitettu ja tavoitteeseen on päästy, on hyvä tajuta, että tiiminä pystyy miltein mihin tahansa. Ja nyt ehkä vähän ristiriidassa aikaisempaan uskon, että on myös monia asioita mihin tiiminä pystyy mihin ei pysty yksilönä.

Kirjassa kerrotaankin ympäröimään itseään positiivisilla ihmisillä ja teoilla. Negatiivinen ihminen saattaa lannistaa sinua lopputulokseen pääsemiseksi, mutta positiiviset henkilöt kannustavat sinua ja tiimiä jatkamaan kohti päämäärää. Tämä on mielestäni Tiimiakatemian ytimessä, meillä on siellä huimamäärä positiivisia tyyppejä jotka eivät ikinä katso pahalla tekemisiäsi (jos on siis asiallista :D) jotka aina kannustavat hullujakin uusia kokeiluja.

Pieni kilpailu on aina hyvästä, mutta usein voi johtaa myös yksilön kilpailemiseksi. Vahvat henkilöt joilla on paljon kokemusta/lahjoja, tulisi keskittyä heikompien auttamiseen sekä myös toisinpäin, että ujommat ei niin motivoituneet ihmiset, tulisi pyytää apua ja tässä on minulla itsekin vielä kehitettävää. Avun pyytäminen ei ole heikkoutta, aina joku tarvitsee jossain apua ei kukaan kaikkea osaa yksin. Meidänkin tiimissä on niin paljon eri osaamista josta ei vielä olla saatu läheskään kaikkea irti. Tarttukaamme siis kaveria hihasta kiinni ja pyytäkää mukaan tekemään isoja asioita yhdessä. Tiimissä on kuitenkin yleensä aina enemmän potentiaalia kuin yksin.

You May Also Like…

Google Digital Garage

Google digital garagessa oli paljon asioita, jotka olivat tuttuja mutta sain siitä myös paljon käytäntöön vietäviä...

Viherpesuopas

                                          Ai mitäkö on viherpesu? Viherpesun määritelmä perustuu  siihen, että...

0 kommenttia

Lähetä kommentti